Histamine is een stof die van nature in je lichaam voorkomt en signalen geeft aan je hersenen of afweersysteem. Het kan ook in de voeding zitten.

Door stoffen van buitenaf, bv pollen, voeding, aanraking van planten, irriterende stoffen of insectenbeten, kan een allergische reactie ontstaan. Dit gebeurt door een interactie van allergenen en IgE antilichamen op het oppervlak van mestcellen. Hierdoor geven de mestcellen histamine vrij. Dit is dan in een grote hoeveelheid en dat geeft vervelende reacties.
De symptomen hierbij kunnen zijn; niezen, verstopte of loopneus, astmatische klachten, spijsverteringsklachten, jeukende ogen, keel, huid.
Allergie is in feite een auto-immuun aandoening waarbij het immuunsysteem overdreven reageert op binnen gekomen stoffen. Het immuunsysteem in balans brengen is hierbij belangrijk, maar dient wel onder deskundige begeleiding te gebeuren. De darmen spelen hierbij ook een grote rol.

Om een allergische reactie te verminderen kun je antihistamine gebruiken. En antioxidanten om de afvalstoffen af te voeren.

Hieronder een aantal planten, voeding en voedingsstoffen die een antihistamine, antioxiderende en ontstekingsremmende werking hebben.
Wel belangrijk om te vermelden dat niet alle producten bij iedereen hetzelfde effect hebben en ook kan de werking per dag verschillen. Ook kunnen bepaalde kruiden of voedingsmiddelen voor bepaalde personen niet geschikt zijn.
Bovendien is het belangrijk om op je voeding te letten, ruim voldoende water te drinken, gezond te leven en voldoende rust te nemen.
Een goede darmflora, darmfunctie en darmgezondheid zijn ook erg belangrijk.
Regelmatig een gezondheidscheck is zeker aan te bevelen.

Ook belangrijk; kruiden en voeding en voedingssupplementen kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicatie. De werking kan de medicatie kan versterkt of verminderd worden. Ook kruiden onderling kunnen een wisselwerking hebben. Advies van een deskundige is dan ook altijd gewenst. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ is niet altijd van toepassing.

Planten
Er zijn aardig wat planten met een histamine verlagende, anti-allergische, jeukstillende, ontstekingsremmende en antioxidante werking, Planten kunnen ook een immuunversterkende en weerstandsverhogende werking hebben, mede dankzij de vitamine, mineralen, flavonoïden en slijmstoffen.

Voorbeelden van planten met deze eigenschappen zijn Smalle Weegbree, Zoethout,  Ginkgo, Pepermunt, Waterkers, Agrimonie, Dragon, Moringa, Heilig Basilicum, Tijm, Kamille, Citroenmelisse, Aloe vera, Gember, Kurkuma, Brandnetel, Glidkruid.

Voeding en voedingsstoffen
Op het gebied van voeding zijn er ook voedingsmiddelen die een positieve bijdrage leveren, zoals groene thee, ui, knoflook, peulvruchten, spirulina.
Vitamine, mineralen, slijmstoffen, flavonïden en vezels zijn belangrijke stoffen uit planten. 

Specifieke voedingsstoffen die gebruikt kunnen worden zijn vitamine C, Calcium, bromelaïne, quercetine, OPC’s (oligomere proanthocyanidinen) , pycnogenol (Pinus pinaster), DAO, Zink, Omega 3.

Wat te vermijden?
Vermijd voeding die juist veel histamine of histamine vrijmakers bevat;

  • Vis, vooral als die niet heel vers is
  • Schaal- en schelpdieren
  • Alcohol, vooral rode wijn
  • Spinazie, pompoen, aubergine, olijven
  • Gefermenteerde voeding zoals zuurkool of tempeh
  • Oude kaas, Parmezaanse kaas, (blauw)schimmelkazen zoals Roquefort
  • Varkensvlees, lamsvlees, wild
  • Gistextract (of mononatriumglutamaat, E621, MSG en wordt zelfs wel eens natuurlijke smaakversterker genoemd)
  • Aardbeien, citrusfruit, gedroogd fruit
  • Eieren (alleen het wit)
  • Chocolade
  • Tomaten
  • Gerookte en gepekelde voeding

Zie ook het vervolg van dit artikel over de toepassing van de hierboven genoemde middelen….

Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!

Hanneke de Brouwer – Kruid of zo

Bronnen
Het Kruidenboek van Ingrid Kropf
Groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst
https://www.natuurdietisten.nl/wp-content/uploads/2018/07/OrthoFyto-0318-Monique-van-Iwaarde.pdf
https://gezonderleven.com/verlicht-allergieen-met-deze-zeven-natuurlijke-antihistaminica/
https://kruidje-gezond.eu/natuurlijke-antihistamine/
https://www.vereniginghomeopathie.nl/nieuws/vijf-natuurlijke-middelen-tegen-hooikoorts
https://www.antihistamine.nl/natuurlijke-antihistamine/
https://plantaardigheden.nl
https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/melissa-officinalis-citroenmelisse/
https://ikkiesnatuurlijk.nl/hooikoorts-je-kunt-meer-dan-je-denkt/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108090-de-geneeskracht-van-smalbladige-weegbree.html
https://www.avogel.nl/hooikoorts/Histamine-intollerantie-allergie.php
https://energiekevrouwenacademie.nl/spirulina-koning-van-de-eiwitten/
https://energiekevrouwenacademie.nl/histamine-wat-doen-overgevoelig/
https://www.sohf.nl/nutrient/bromelaïne
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/103641-wat-is-quercetine.html