Centrum voor natuurgeneeskunde; advies, begeleiding en educatie 

Kruid of zo is een centrum voor natuurgeneeskunde. Het belicht zowel de therapeutische kant, als de educatieve kant van de natuurlijke gezondheidszorg.

De locatie en faciliteiten van Kruid of zo bieden de optimale mogelijkheden om beide uit te voeren. Kruid of zo beschikt over een ruime en lichte spreekkamer, een royale en gezellige cursusruimte met een ruime keuken en een terras. Verder is er een prachtige, afwisselende en leerzame kruidentuin aanwezig en tegenover het centrum ligt een schitterend natuurgebied met een grote diversiteit aan geneeskrachtige planten, bomen en struiken. Kortom een zeer complete locatie.

Natuurgeneeskundig advies en begeleiding
Voor de therapeutische kant kan Kruid of zo zowel voor particulieren als bedrijven therapeutisch advies en begeleiding verzorgen. Tijdens een uitgebreide eerste intakegesprek wordt er een deskundige anamnese afgenomen, gevolgd door een onderzoek met de Lecher-antenne. Hierna wordt een behandelplan opgesteld, dat afgestemd is op de betreffende cliënt. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een kruidentinctuur, -zalf, -olie, bloemremedie of andere natuurlijke middelen.

Ook kan het zijn dat ik een advies geef over voeding, voedingssupplementen of adviseer ik om aanpassingen te doen aan de levensstijl. Soms is het nodig door te verwijzen naar een andere deskundige zoals een osteopaat of energetisch therapeut. Ook kan het zijn dat geadviseerd wordt om eerst een huisarts te consulteren.

Coaching, bewustmaken, begeleiden, verbeteringsmogelijkheden
Mijn werk bestaat dus uit meer dan alleen kruidenmiddelen voorschrijven. Er komt zeker ook coaching op het gebied van voeding en levensstijl bij kijken. Het bewustmaken van verbeterpunten en een begeleidende hand bij verbeteringsmogelijkheden.

Lecher-antenne
Dankzij de Lecher-antenne is het makkelijker om een prognose te maken en met dit instrument is het ook heel eenvoudig om de ontwikkelingen van de cliënt te volgen. Zo kan het behandelplan gemakkelijk worden aangepast. Wilt u meer weten over de Lecher-antenne, lees hier dan verder..

Werkmethoden

Ook werk ik met de kennis, vaardigheden en ervaring opgedaan via de HBO-medische basiskennis van academie Sagho en de Energieschool.nl (CPION geaccrediteerd en volgens PLATO-normen), aan de Academie Mens-Arbeid en gedurende de EHBO-opleiding.
Vanzelfsprekend volg ik jaarlijks meerdere na- en bijscholingen en cursussen, waardoor ik op de hoogte blijf van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ziektebeelden en de behandelmethoden op natuurlijke basis.
 
Voorbeelden van klachten
Hieronder volgen een aantal voorbeelden van klachten die te verhelpen zijn op natuurgeneeskundige wijze. Natuurlijk beperk ik me niet alleen tot deze lijst. Dankzij de Lecher-antenne kan ik snel en beter een beeld vormen van de klachten en hun oorsprong. 
 • Spijsverteringsklachten/maag- en darmklachten, zoals ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa, prikkelbaar darmsyndroom, obstipatie en diarree.
 • Reumatische klachten als fibromyalgie, artritis en artrose.
 • Andere klachten van het bewegingsstelsel, zoals botontkalking, jicht, spierpijn, spit, kramp, restless legs, klachten aan de pezen, kneuzingen, verstuikingen, RSI etc.
 • Vermoeidheidsklachten, burn-out, stress en slapeloosheid.
 • ADHD, ADD, HSP, met daaruit voortlopende klachten als concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid etc.
 • Klachten met betrekking tot elektrosmog en geopatische belasting.
 • Hoofdpijn en migraine.
 • Huidklachten, zoals eczeem, psoriasis, acne, haaruitval, roos, wratten, uitslag, krentenbaard, gordelroos, jeuk etc.
 • Luchtwegproblemen, waaronder astma, bronchitis, hoesten en bijholteontstekingen (tonsillitis), hyperventilatie.
 • KNO-klachten, waaronder middenoorontsteking, keelaandoeningen, ziekte van Ménière, oorsuizen.
 • Klachten aan de urinewegen, zoals blaasontsteking, nierstenen, blaasstenen, bedplassen bij kinderen.
 • Ontstekingsklachten en (terugkerende) infecties.
 • Hormonale klachten, menstruatieklachten, overgangsklachten en andere vrouwenklachten.
 • Prostaatklachten.
 • Schildklierklachten.
 • Klachten aan het bloedvatenstelsel, waaronder ook verhoogde of verlaagde bloeddruk (hypertensie en hypotensie), bloedarmoede (anemie) en aambeien.
 • Koortslip
 • Verhoogd cholesterol.
 • Kinderziektes, zoals waterpokken.
 • Sportblessures en andere blessures, zoals pees beschadigingen.
 • (Brand)wonden.
 • Ouderdomsklachten.
 • Vage (gezondheids)klachten, die dankzij de Lecher-antenne beter in beeld kunnen worden gebracht. Zo kan oorsprong van de klachten achterhaald worden. Ook het Reckewegsysteem/homotoxicoseleer geeft hierin meer duidelijkheid.
 • Gezondheidsmanagement voor bedrijven bij ziekteverzuim, lees meer…

Eerste kennismaking
Er zal altijd als eerste een uitgebreid intakegesprek/consult plaatsvinden van één tot anderhalf uur. Tijdens dit eerste consult zal er een uitgebreide anamnese plaatsvinden en een grondig onderzoek met de Lecher-antenne. Zo kan ik een goed beeld van je vormen en gerichter behandelen. Na dit gesprek zal ik kijken welke behandeling het beste past en welke middelen ik eventueel hierbij wil inzetten.

Vervolgconsult
Vervolgconsulten duren doorgaans een half uur tot een uur. Het aantal vervolgafspraken is afhankelijk van de situatie. Hiervan zal na het eerste gesprek een inschatting gemaakt worden.
Afspraken voor een consult kunnen telefonisch of per e-mail gedaan worden.

Belangrijk
Voor telefonisch consult en e-mailadvies, het advies over het gebruik van kruidenmiddelen en het voorschrijven van kruidenmiddelen, geldt dat je al een intakegesprek moeten hebben gehad, zodat ik de achtergrond informatie en de Lecher-antenne waarden al ken. Dit is belangrijk om een goed advies te kunnen geven. Het geven van natuurkundig advies en voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

Consulten worden bij mij in de praktijk gegeven, maar kunnen op aanvraag ook aan huis plaatsvinden.

Mocht door omstandigheden de gemaakte afspraak geannuleerd moeten worden dan dient dit minimaal 24 uur van te voren te gebeuren. Annuleren is dan kosteloos. Indien binnen 24 uur de afspraak afgezegd wordt, ben ik genoodzaakt de kosten van het consult door te berekenen.

Vergoeding van de ziektekosten
Dankzij mijn lidmaatschap bij de beroepsvereniging NOAG worden de consulten door een aantal ziekteverzekeraars vergoed, mits je aanvullend verzekerd bent. Meer over de beroepsvereniging NOAG en de verzekeraars die de kosten vergoeden vind je hier. De beroepsvereniging bewaakt de kwaliteit en deskundigheid van de natuurgeneeskundige zorg door voorwaarden te stellen waaraan de therapeut moet voldoen en te zorgen voor de juiste na- en bijscholing.

Educatie; cursussen, workshops, kruidenwandelingen en lezingen
De educatieve kant is heel divers. Ik ben als docent verbonden aan het Kruidenrijk, organiseer kruidenwandelingen en geef lezingen. Met mijn enthousiasme, kennis en ervaring weet ik iedere keer weer de deelnemers aan te spreken en te boeien. Het is voor mij heel voornaam om een goede voorlichting te geven over gezondheid en over de geneeskrachtige werking kruiden, wilde planten, bomen en struiken. Een goede gezondheid begint nu eenmaal bij een goede voorlichting.

Totaalpakket 
Daarom is het voor mij ook erg belangrijk om beide kanten van de praktijk te exploiteren. Een goede gezondheid kan niet zonder een goede voorlichting. Door de combinatie van advies/begeleiding en educatie kan ik dit als een geheel aanpakken en als een compleet totaalpakket aanbieden. Dankzij een goede voorlichting, wordt concreter waarom een bepaalde levensstijl en voedingspatroon belangrijk zijn. Ook wordt duidelijker waarom geneeskrachtige planten ingezet worden en wat hun werking is. Door het verschaffen van deze inzichten, is het voor de cliënt makkelijker om een behandelplan te volgen en vol te houden.

Voor de patiëntenfolder: patientenfolder
Meer informatie over fytotherapie; lees verder… 
Voor tarieven zie de tarievenpagina…
Privacyverklaring…
Akkoordverklaring verwerking clientgegevens…

Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!