Onlangs heb ik een zeer leerzame summerschool gevolgd. Hierin werd dieper ingegaan op de problematiek omtrent het herstellen van de restklachten van een Covid infectie, maar ook op het voorkomen en behandelen. 
 
Op natuurgeneeskundig gebied is er het afgelopen jaar veel gedaan aan onderzoek en studie omtrent Covid en is er veel wijsheid opgedaan. Dit willen we heel graag toepassen.
Ik heb veel geleerd over de nieuwste inzichten op het gebied van voorkomen en behandelen van een (ernstige) Covid infectie en vooral de nabehandeling van de restklachten. Een belangrijk item momenteel. Veel mensen hebben namelijk last van restklachten van een Corona infectie. En daar hoef je dan niet eens een zware infectie voor te hebben gehad. Ook treft het veel jongere mensen. 
 
Wat voor soort klachten komen er zoal voor?
Vermoeidheid is wel de voornaamste. Wat we ook veel terugzien zijn restklachten op het longgebied en spierzwakte. Vaak wordt er nog een drukkend gevoel op de borst, kortademigheid en een verminderd uithoudingsvermogen waargenomen. 
De eerste ademhalingsproblemen bij een Covid infectie ontstaan overigens door spierzwakte aan het diafragma, waardoor ademhalen moeilijk gaat. De oorzaak ligt dus in eerste instantie niet bij de longen. 
 
Verder zijn er veel mensen met restklachten als slaapproblemen, een wattig hoofd, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid (soms ook overgeven), verminderde alertheid, (heftige) hoofdpijn en soms een depressief gevoel. Men zit gewoon niet lekker in zijn/haar vel en knapt niet goed op. Herstel duurt vaak lang, heel erg lang.
 
De klachten ontstaan door een sluimerende virusinfectie, een actief immuunsysteem, mitochondriale disfunctie (mitochondriën= celorganellen die zorgen voor de energievoorziening van de cel), neurotropisme en niet te vergeten weefselschade aan longen en spieren. 
Het Sars virus (Covid) hecht zich via spike proteïne aan een lichaamscel om deze binnen te dringen en zich hierin te verstoppen en te kopiëren. Het Sars virus maakt hierbij de mitochondriën kapot. Dit veroorzaakt vermoeidheid door het verlies van energiefabrieken. 
Het Sars virus hecht zich het liefst aan ace receptoren en die zijn veel terug te vinden op de alveolaire cellen in de longblaasjes. Hierdoor ontstaat longschade met als gevolg een zuurstof- en ademhalingsproblematiek. 
 
Gelukkig is er veel aan te doen en hierbij is een 4 stappenplan erg belangrijk.
Kort samengevat; 
1. De virale activiteit en inflammatie (ontsteking) remmen en de hersenen beschermen tegen schade. Ook virale resten dienen verwijderd te worden.
2. Het immuunsysteem weer tot rust brengen als deze aan blijft staan nadat de virusinfectie bestreden is. Deze stap kan natuurlijk pas gezet worden als het virus en virusrestanten ook echt verwijderd zijn. Een immuunsysteem dat ‘aan’ blijft staan, blijft veel energie kosten en veroorzaakt ook vermoeidheid. Ook is het bij deze stap belangrijk om te kijken of het afweersysteem (lichaamsbarrières) hersteld moet worden om te voorkomen dat virussen makkelijk het lichaam kunnen binnendringen. Deze barrières gaan ook openstaan in stresssituaties. 
3. De mitochondriale capaciteit herstellen en zo vermoeidheidsklachten aanpakken. Soms nemen vermoeidheidsklachten al af als stap 2 afgerond is. Wanneer er veel mitochondriale schade is, zal de vermoeidheid echter aanhouden en moet de aanmaak van nieuwe mitochondriën gestimuleerd worden. 
4. Weefsel herstellen van met name longen en spieren. Het is belangrijk om de weefsels weer te herstellen, zodat ook de functie herstelt. Vanuit de natuurgeneeskunde zijn ook hier weer mooie mogelijkheden voor.
Deze volgorde is erg belangrijk!!!
 
Vanuit dit stappenplan heb ik een protocol ontwikkeld om te kunnen helpen bij Covid restklachten, maar ook advies te kunnen geven bij het voorkomen en behandelen van een infectie. 
Een aantal belangrijke supplementen en kruiden komen hierbij aan bod. Het is belangrijk dat hierin de juiste keuzes worden gemaakt bij de persoon in kwestie en dat ze ook op de juiste manier worden ingezet. Ook voeding een leefstijl zijn erg belangrijk.
Niet altijd hoeven alle stappen doorlopen te worden. Dat hangt van de situatie af. Als het virus en de restanten al helemaal verdwenen zijn, dan kan deze stap overgeslagen worden. Na het voltooien van alle stappen wordt ook eerst gekeken of herstel in de volgende stap vanzelf komt, voordat er verder gegaan wordt met het behandelplan. 
Het behandelplan dat vanuit het protocol voorkomt zal dan ook voor iedereen verschillend zijn. Ook de ingezette middelen zullen afgestemd worden op de persoonlijke situatie.
 
Kunnen we 100% een virusinfectie voorkomen?
Nee, zowel regulier als natuurgeneeskundig kunnen we dat niet. Wat we vanuit de natuurgeneeskunde wel kunnen, is zorgen dat de kans op een virusinfectie kleiner wordt en dat de infectie veel minder ernstig verloopt en men minder ziek wordt en sneller herstelt. Ook zorgen we bij restklachten voor een sneller en beter herstel.
 
Heb jij restklachten of ken je iemand met restklachten?
Dan is het echt heel verstandig om een (online) afspraak te maken voor dit speciale behandelplan. Het herstel zal echt sneller en beter gaan.
Ook als je meer advies wilt over het voorkomen en behandelen van een Covid infectie kun je een (online) afspraak maken.
Ben je niet in de mogelijkheid om naar me toe te komen, dan is een online/telefonisch consult met fotometing mogelijk.
 
Laat de zon weer schijnen!

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.