Keltisch jaarfeest; midwinter zonnewende – Alban Arthan
Het laatste jaarfeest van de acht. En een bijzondere. Want dit is de kortste dag wat betreft licht en dus de langste nacht. Maar daarna wordt het licht weer geboren en gaan de dagen weer lengen.
De viering vindt plaats op 21 december.

Het zijn de donkere winterdagen, waarbij we meer binnenshuis verblijven en het daar gezellig maken met lichtjes, kaarsjes en een haardvuur het Licht symboliserend. We zoeken de knusheid van binnen op. Het is ook de tijd van het kerstfeest, met de kerstversieringen en een overdaad aan eten.

Doordat we meer binnen zitten, kunnen we ook meer rust nemen en bedenken hoe we het komende jaar zullen gaan invullen. Terugkijkend op het afgelopen jaar, kunnen we onze planning voor het nieuwe jaar gaan maken.
Loslaten van wat geweest is en focussen op wat gaat komen.

Zelf ben ik altijd blij dat rond deze tijd de dagen weer gaan lengen. Dat we het voorjaar weer tegemoet gaan, ondanks dat we nog veel winterweer kunnen krijgen.

Tijdens de winterzonnewende wordt gerouwd om de schijnbare dood van de Zon, maar door het symbolisch aansteken van het vuur wordt de wedergeboorte van de Zon gevierd.

New Grange in Ierland is zodanig gebouwd dat de opkomende midwinterzon recht door een kleine opening boven de ingang schijnt, door de lange gang heen en daar het midden van het centrale gewelf verlicht. Via loting kun je de kans krijgen in een klein gezelschap (anders past het niet in de grot) dit bijzondere moment bij te wonen. Als de zon zich dan tenminste wil laten zien.
Zelf zijn we een paar jaar terug tijdens een reis door Ierland in deze grot geweest. Weliswaar niet op zo’n speciaal moment, maar wel bijzonder om er te zijn geweest.

Vanaf Parlement Hill wijzen drie oude locaties op een rij naar de wedergeboorte van de winterzon. In Stonehenge gaat de afscheidnemende zon onder door het Zuid-Westelijke Trilithon, terwijl de zon tijdens de midwinter zonsopkomst herboren wordt tussen de Zuid-Oostelijke Trilithon.

Associaties met de Alban Arthan zijn de Misteltoe (Maretak, je weet wel, dat takje waaronder je moet zoenen), de Zon, Aarde, Groen, Middernacht, de Grote Beer, de Nachtelijke Hemel, Dood en de Wedergeboorte.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.