Nu het zonnetje weer volop schijnt zijn de mensen weer meer buiten te vinden. En als je dan toch buiten bent, kijk dan eens op je heen. Hopelijk zie je veel planten. Zo niet, zoek dan een plek op waar wel veel planten staan. Ga deze planten dan eens nader bekijken.

Kijk eens naar de details. Heeft de plant beharing of juist stekels? Voelt de plant zacht of ruw aan? Heeft het een vierkante of ronde stengel? Welke kleuren zie je? Is het blad puntig of juist heel erg ingesneden/geveerd? Of misschien hartvormig. Staan de bloemen zongericht, klokvormig of kijken ze elkaar aan? Groeit de plant in de zon of heeft deze de voorkeur voor de waterkant.

De planten laten zoveel details zien en die details vertellen ons weer heel veel over de plant. Maar meestal zien we die details niet. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet aan de plant. Een leuke ontdekkingstocht. En in mijn kruidencursussen vertel ik natuurlijk ook meer over de betekenis van deze details. Ze vertellen namelijk meer over de werking van de plant.

Zo laat beharing op de plant zien dat het een werking heeft op huid en slijmvliezen. Het superzachte blad van de Heemst laat zien dat de plant heel zacht en vriendelijk werkt. Heemst heeft ook een hele krachtige wortel en komt in het voorjaar vanuit het niets weer op om tot een flinke plant uit te groeien. Hiermee laat ze juist weer heel veel kracht zien. Een plant dus met een krachtige werking, maar wel op een zachte en vriendelijke manier.
De stekels van de Braam geven een heel stimulerende werking aan, maar hebben tegelijkertijd ook een beschermend effect.
En wist je dat de geur van de plant een directe werking op het zenuwstelsel heeft. Ben je wat onrustig, gespannen of heb je last van stress, ruik dan gerust eens aan de Lavendel :-).
En ja, zo kun je de planten in de tuin, bermen en natuur tot in detail gaan bekijken. Laat je verwonderen zou ik zeggen!

Ik ben heel benieuwd wat jij op je speurtocht tegenkomt en wat de planten jou verteld hebben.

Blij met Zevenblad, Brandnetel, Paardenbloem, Weegbree…
Ja, veel mensen zien dit als onkruid, als ongewenste planten. Ik zie dat net een beetje anders. Gezien hun grote voedingswaarde, dankzij de vele goede voedingsstoffen als vitamine en mineralen, zie ik het als gratis superfoods. Groente die spontaan in je tuin komen groeien. Dat haal je toch niet zomaar weg!?
En daarnaast zijn ze ook nog belangrijk voor insecten, vogels etc. Dus deze wilde, spontane planten mogen er van mij gewoon zijn.

Wil je de planten bij mij in de tuin eens van dichtbij bekijken?
Dat kan, want de komende weken zijn er wat open tuin dagen. En er is nog volop te zien in de tuin!
Natuurlijk is er voor alle bezoekers kruidenthee en kruidenwater met wat lekkers binnen in de cursusruimte.

  • Zondag 27 augustus: Tour de la Moer georganiseerd door Stichting Erfgoed Moergestel. De tuin is dan opengesteld voor deelnemers van Tour de la Moer.
    Een mooie gelegenheid om kennis te maken met een aantal interessante Moergestelse bedrijven, zoals Kruid of zo en vlak om de hoek de Maretakkenkwekerij, Erfgoedlogies den Heijkant, Bistro Jan en Ellen en de nieuwe padelbanen bij Il Cuore.
  • Zaterdag 2 september Open Tuinen route B-Team Oisterwijk. De tuin is te bezoeken voor iedereen die interesse heeft in biodiverse tuinen, duurzaam tuinieren, zich graag laat inspireren en het leuk vindt om kennis te maken.
    Bij deze Open Tuinen route zijn meerdere tuinen aangesloten in Moergestel, Oisterwijk in Haaren. Aan onze kant van Moergestel zijn drie tuinen te bezoeken, waaronder ook weer de Maretakkenkwekerij van Suzanne en Michiel. Leuk om te combineren.

Hier lees je er meer over>>>

Hopelijk tot ziens op één van deze dagen!

Agenda 2023

Boom praktijkdag herfst – 24 augustus – ochtend

Kruidencursus Heerlijke Herfst – 31 aug, 7 en 14 sept – ochtend en avond

Drumhealing groep – 8 september – ochtend en avond – voor beide nog 2 plaatsen vrij in de ochtend en avond

Thema cursus Vitaal de winter door – 28 sept, 5 en 12 okt – ochtend en avond 

Drumhealing groep – 20 oktober – ochtend en avond

Boom praktijkdag winter – 26 oktober – ochtend 

Kruidencursus Heerlijke Winter – 9, 16 en 23 nov – ochrtend en avond

Online cursussen (on demand)

Boomcursus Verbinden, verdiepen en beleven met bomen

Kruidencursus Heerlijke Zomer

Kruidencursus Heerlijke Lente

Thema cursus detox: kruiden en andere tools

Thema cursus Vitaal de winter door

Plantencursus Wat groeit er in de paardenwei?

Kruid of zo Academy

Nieuw in de (web)winkel

Aardingsspray

Kwartet Geneeskracht van de Natuur

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.