Beltane, het lentefeest rond groei en vruchtbaarheid
Een beschrijving van de derde lenteviering en mijn eigen beleving hierbij.

Een meifeest en daarmee ook verbonden met de Meidoorn. Deze boom is vorig jaar in mei uitgebreid aan bod gekomen in de nieuwsbrief van mei (lees meer…).

Beltane is de derde lenteviering in de traditie van de Druïden. Er is een sterke groei-energie die stroomt door de Aarde, maar ook door onszelf. Als je naar buiten kijkt zie je dat de natuur heel snel heel groen wordt.
Beltane symboliseert het begin van de zomer. Het is feitelijk de poort naar de zomer. De tijd van zon, licht en warmte is aangebroken. En daar mogen we allemaal van genieten.

Gedurende de eerdere lentevieringen en de perioden daartussen hebben we de voorbereidingen in de tuin al getroffen; opgeruimd, klaar gemaakt, gezaaid, geplant. Nu mag al wat we gezaaid en geplant hebben gaan groeien.

 

Beltane wordt ook we geschreven als Beltaine, Bealteine, Bealteinne. Het is aan afgeleide van Mei Dag of maand. De oorspronkelijke betekenis is ‘Het Goede Vuur’ of het ‘Bel-Vuur’; het vuur van de Keltische God, die bekend stond als Bel, Beli, Balar of Balor. Hij was de Heldere, de God van licht en vuur. Op heuveltoppen werden er Belvuren aangestoken om de komst van het leven en de vruchtbaarheid van de Lente te vieren. ‘Bel’ is ook een populair Keltisch voorvoegsel dat ‘helder, voorspoedig’ betekent.

Een belangrijk onderdeel van het feest was het ‘over het vuur springen’. Jonge mensen sprongen over het vuur om hun liefde te vinden, mensen die op reis gingen sprongen voor een veilige reis, zwangere vrouwen voor een gezond kind, jonge vrouwen voor een goede vruchtbaarheid. Men geloofde in de magische eigenschappen van het Beltane vuur. Het vuur bestreed vijandige krachten, zuiverde de luchten en leidde er toe dat mens, dier en gewassen goed konden gedijen en vruchtbaar werden.

Ook het vee werd voor ze naar de zomerweiden gebracht werden eerst door 2 vuren geleid.

Gele Morgenster
Judaspenning

De vruchtbaarheid is dan ook een belangrijk thema rondom de Beltane. Vooral vruchtbaarheid en de opkomende krachten van de Lente worden gevierd en geëerd in de context van een spirituele zoektocht.
Het is een uitbundige en vrolijke viering. Een feest van geliefden en verbinding. Mannelijke en vrouwelijke krachten worden verenigd. De viering van de Beltane laat ons volledig openstellen voor de creativiteit en overvloed van het leven.

Een aantal kruiden zouden tijdens de Beltane magische krachten bezitten. Dit zijn de Hondsdraf, Varenzaad, Sleutelbloemen, Valeriaan, Marjolein en Daslook.

En wat betekent Beltane dan voor mij? En wellicht voor jou?
Dankzij de 8 jaarfeesten ga je nog meer leven naar het ritme van de natuur. Je raakt er nog meer bij betrokken en vooral ook verbonden. Een heel ander bewustwordingsproces.

In deze tijd zie je tuin en natuur weer echt tot leven komen. Er bloeit momenteel zoveel in zoveel verschillende kleuren. Zo mooi.
Alles ontwaakt na een lange winter en het vuur in ons brandt weer.

De tijd om gemaakte plannen tot uitvoer te brengen. Om ze in hun kracht te gaan zetten. Om de creativiteit en inspiratie te laten stromen. Een tijd van daadkracht in plaats van denkkracht.
Voor mij is dit het afronden van mijn eerste boomremedie en opstarten van de volgende boomremedies. Ook heb ik verschillende bloemremedies in ontwikkeling. En ik word er erg blij van!
Hierover meer in de nieuwsbrief en bij nieuwsberichten.

Maar ook de tijd om de schoenen en sokken weer uit te gooien en de Aarde weer onder je voeten te voelen. Het kriebelende gras tussen je tenen. Buiten zijn en aarden. De eerste planten(delen) alweer oogsten. En niet alleen hard werken in de Kruidentuin, maar er ook van genieten.
Een heerlijke tijd.

En wat betekent deze tijd voor jou? Geniet je ook van deze periode en de aankomende zomer?

Wondklaver
Ossetong
Waterkers
Witte Dovenetel
Hartjesplant
Stinkende Gouwe

2 Responses

 • Marleen van Meurs

  Heel boeiend om dit allemaal te lezen.
  En te kijken ,wat er zoal in mijn eigen tuin spontaan groeit.
  En bij ons in het Park van Stille Wille….

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Dank je Marleen. En ja, het is goed om jezelf zo nu en dan echt bewust te zijn van het moois om ons heen. Al die kleuren; paars, blauw, geel, wit, rood en oranje. Maar ook zoveel tinten groen. Het is goed om daar echt van te genieten.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.