Graag wil ik de Eik als eerste in het Licht zetten. Deze boom heeft het afgelopen zomer zwaar te verduren gehad. Doordat de eikenprocessierups massaal de Eiken bezet hadden. Maar ook doordat de mens meteen negatief naar de Eik is gaan kijken. En dat is niet nodig.

De Eik is een zeer gastvrije en beschermende boom. En daar maken sommige insecten graag gebruik van. Dat hebben we dit jaar ook echt mogen meemaken.

De Eik is ook een hele krachtige boom; kijk naar zijn verschijning en hij kan bovendien ook erg oud worden. Een boom met veel wijsheid.
Hij is de koning van het woud, maar ook een ruwe bolster, blanke pit.

De Eik is ook een hele krachtige boom; kijk naar zijn verschijning en hij kan bovendien ook erg oud worden. Een boom met veel wijsheid.
Hij is de koning van het woud, maar ook een ruwe bolster, blanke pit.
Een boom met een grote levensenergie (Nwyfre). Hij geeft bovendien veel bescherming. Kijk alleen al naar het hoedje van de eikel; als een helmpje dat beschermt bij het vallen.

De Keltisch astrologische naam van de Eik is Duir (staat voor de letter D in het Ogam alfabet, in een volgende nieuwbrief hierover meer). Hij hoort bij de midzomer
Het woord Druïde is hier een afgeleide van (dru-wyd is Eikenkenner). Zij wisten hoe je de kracht van God die in de Eik was neergedaald kon benutten voor de mensen. De Druïden geloofden dat alles wat op de Eik groeide een geschenk was van God. Vooral als de Maretak op de Eik groeide. Dat was heilig.

 

Volgens de Keltische boomkalender is de Eik een doorzetter, krachtig en moedig.
Hij is altijd zichzelf. Domineert in alle omstandigheden, vol levenskracht, imposant, kent geen onzekerheid. Harde werker, een doener.
Liefde; snel verliefd, maar niet romantisch. Trouw tot in de dood.
Tegenstand geeft hem nieuwe krachten.
Maar hij houdt niet van verandering, is niet romantisch en kan soms pijnlijk eerlijk zijn.

Vanuit het Ovaten Ogham boek wordt de Eik beschreven als de deur tot de mysteriën en de bewaker van verhalen. Betrouwbare bescherming, magische kracht, veiligheid, waarheid. Het vermogen om de weg af te sluiten of te openen.
Hij staat voor uithoudingsvermogen, rijpheid, voortreffelijkheid en welwillendheid.

Hij is de poort naar de innerlijke spiritualiteit die leidt naar de waarheid. Vooral omtrent lagen van gebeurtenissen uit het verleden. Hij herstelt de wil en zelfbeschikking, moed en uithoudingsvermogen. Hij heeft een oerkracht om te overleven en te overwinnen.
Hij helpt bij het leren van vaardigheden door te doen. Hij helpt te veranderen. Eik geeft liever dan dat hij steun ontvangt. Hij is een echte steun en toeverlaat. Hij zorgt voor harmonie en evenwichtigheid.
Sterk en wijs, taai en veerkrachtig.

Het dragen van een eikel ketting kan je in contact laten komen met de vrouwelijke energie van bosgodin Diana.
Eikengeesten, de Dryaden, werden afgebeeld als gerimpelde oude mannen, met een krachtige, humoristische persoonlijkheid. Bij mijn eigen beeldvorming past bij de Eik een oude wijze man.
De boomgeest van de Eik leert dat geven liefhebben is. Dat geven vanuit liefde gedaan moet worden.
Dagda (Keltische God) droeg een eiken knots en een harp van eikenhout om de vier seizoenen aan te roepen. Hij is verbonden met het noorden en het element Aarde.
Bij de Kelten wordt verteld dat in de Arthurlegende de toverstaf van Merlijn en het blad van de Ronde Tafel van eikenhout gemaakt zouden zijn.
De Druïden zouden onderwijs geven onder Eiken en in Heilige Groves van Eiken.

 

Oefening
Ga op zoek naar een Eik op een rustige plek. Liefst een Eik met mos op de stam. Vraag de boom of je contact mag maken. Met een Eik is dat niet zo moeilijk. Zo ja, houd dan je handen tegen de bast en wacht rustig af. Voel hoe de energie gaat stromen. Laat het gebeuren gedurende een aantal minuten.
Ga vervolgens tegen de boom aanzitten. Lekker met je rug tegen de mossige stam. Doe je ogen dicht en adem diep in en uit. Maak je hoofd leeg, laat alle energetische afvalstoffen uit je lijf wegstromen de grond in.
Voel de energie van de Eik. Voel zijn kracht, wijsheid en bescherming. Laat ook nu de energie weer stromen, maar dan naar binnen toe bij jezelf. Laat de energie stromen door heel je lichaam.

Misschien wil je nog een vraag stellen aan de Eik. Vanuit zijn wijsheid zal hij je een antwoord geven.

Wanneer je voelt dat je lang genoeg bij de Eik bent geweest, open dan langzaam weer je ogen. Sta weer rustig op en ga naast de Eik staan. Kijk hem aan en bedank hem voor dit samenzijn en de kracht, wijsheid en bescherming die je van hem gekregen hebt.

Bronnen

 • Eigen kennis en ervaring
 • Vakopleiding Kruidengeneeskunde Kruidenrijk
 • Ovaten Ogam boek
 • De boomhoroscoop – Hans R. Blokzijl
 • De boomhoroscoop; uit welk hout ben jij gesneden? – Esmée van Doorn
 • De symboliek van bomen – Abe J. van der Veen
 • De helende kracht van bomen – Petra Sonneberg
  Het Kruidenboek van Ingrid – Ingrid Kropf

Orakel kaarten

 • Het Keltisch Boom Orakel – Liz en Colin Murray
 • Dryaden – Tiziane Mattera

2 Responses

 • Thomas

  Ik vroeg mij af stroomt de energie in een eik van zijn kruin naar de wortelen of van de wortelen naar zijn kruin.

  Ik heb een idee maar wil weten of ik het goed aanvoelde.

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Beste Thomas,
   Excuses voor de late reactie. Er waren grote werkzaamheden op de website die meer tijd kosten dan verwacht.
   Waarschijnlijk heb je het wel goed aangevoeld. Energie stroomt zoals het op dat moment moet stromen. Afvoerende energie gaat vanuit de kruin de grond in en voedende energie kan weer uit de waarde komen.
   Hopelijk heb ik je zo voldoende beantwoord.
   Groetjes Hanneke

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.