Menstype
Kenmerkend is de wanhoop, uiterste wanhoop dat dicht tegen zelfdestructie aankomt. Vastgelopen en ontdaan van alle illusies. Je bent wel op weg naar een hoger plan, maar je kunt er (nog) niet bij. Je eigen overtuigingen botsen met de werkelijkheid. Sleedoorn zal je erbij helpen. Het helpt te transformeren. Zoals de vorst de wrange smaak van de bessen transformeert in zoet en vriendelijk.

 

Het hout van de Sleedoorn is keihard. Maar tegenover het taaie en harde hout en het daarmee ontoegankelijke karakter, staat ook een pure tederheid, te zien in de witte bloesem in het voorjaar.

Het is een struik van licht en duisternis. De prachtige, witte bloesem in het voorjaar, in een prachtig contrast met de donkere takken en de donkere vruchten laat in het najaar.
Een plant van tegenstellingen, maar daarmee ook balans tussen licht en duisternis.

Druïden
Sleedoorn komt voor in Ogam, oftewel het bosalfabet. Sleedoorn, in Ogam Straif genoemd, staat voor Ss.

Boom van straf, ruzie, pijn, verwonding. Een stekelige barrière. Het noodlot slaat overal toe. Het is de kracht van het lot, de invloeden van buitenaf, waaraan men toe zal moeten geven. Onverwachte veranderingen die de plannen veranderen. Het moet zijn beloop hebben.
Weiger niet om de waarheid onder ogen te zien.

Vind krachten en kansen in tegenslag. Accepteer veranderingen en ga door, ga verder. Vast blijven houden aan de oude patronen zal het lot verergeren. Wees je ervan bewust dat het leven radicaal is veranderd

Volgens het Keltisch bomenorakel staat Straif voor de krachtige werking van het lot of voor externe invloeden op je reis, voor datgene waaraan gehoorzaamd moet worden. Het moeten overgeven aan gebeurtenissen en hiermee gedwongen zijn een zware, onvermijdelijke weg te volgen.
Onverwachte veranderingen of plannen die in duigen vallen, kunnen beangstigend zijn. Maar het aanvaarden is soms onvermijdelijk.

Maar een moeilijke, verstorende periode hoeft niet perse een negatief verloop te hebben en kan zich positief ontwikkelen. Door aanvaarding in plaats van vasthouden aan negatieve gezichtspunten en patronen, kun je nieuwe kansen creëren. Vruchtbare verandering en bloei zijn mogelijk als je de mogelijkheden en kansen wilt zien.

Vanuit dit stuk zou je verwachten dat de Sleedoorn staat voor het kwade of zelfs zwarte magie. Maar dat is niet zo; het staat voor de afbrekende krachten in jezelf en de natuur. Ook de donkere tijden worden door de Druïden geëerd en als waardevolle tijden gezien.

Dryade
Keiharde bescherming en een sluier van onschuld. Sleedoorn geeft je een veilige omgeving om tot volledige ontwikkeling te komen. Geef jezelf hier de tijd voor. Als bescherming voor je innerlijke wijsheid geeft de Sleedoorn je het juiste zwaard. Om jezelf staande te kunnen houden in een wereld die jouw talenten niet altijd waardeert. Het geeft je de kracht om in al je onschuld je medemens te overtuigen te strijden voor innerlijke vrede.

Levensbomen
Volgens de orakel kaarten van de Levensbomen staat Sleedoorn voor de Beschermvrouwe, de onschuld en het innerlijk kind. Het innerlijk kind dat in jouzelf woont en je met je handen op je buik kunt beschermen. Op die manier kom je thuis bij jezelf.
Als dier past de koe bij de Sleedoorn en staat daarmee voor vrouwelijkheid.

Meer weten over de Sleedoorn of andere bomen. Geef je dan op voor de cursus ‘Verbinden, verdiepen, beleven met bomen jaarpad’

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.