De Vlier ofwel Sambucus nigra. De bloesems lopen teneinde, maar waren rijkelijk aanwezig dit jaar. Ik heb er van genoten!
 
Bij welk type mens past de Vlier
In het voorjaar als de plant bloeit en fier rechtop staat, maakt deze met zijn indringende geur een frivole indruk. De jonge bloemstelen zijn broos en de bloemschermen zijn makkelijk te plukken. De oudere verhouten takken zijn makkelijk te breken. Als in augustus de trossen bessen rijp zijn, hangen deze naar beneden aan donkerrode steeltjes en de struik maakt een trieste indruk. De zomerse aanblik is vriendelijk, vrolijk en zacht, maar in de winter laat de Vlier zijn taaie, strenge en statige kant zien. De vlier kan zo de strenge, starre mens zachter maken en anderzijds de te zachte, meegaande mens leren te structureren en afbakenen. Zo kan de Vlier twee kanten op werken.

Het vliertype kan iemand zijn die uiterlijk vriendelijk en kalm is, maar van binnen ergernissen heeft. Iemand die altijd beter weet, fanatiek is en opvalt binnen een groep, omdat hij anderen wil overtuigen; de ‘individualist in een groep’, zoals het individuele bloempje in het schijnscherm laat zien. Zodra iets tegenzit raakt hij verbitterd.

Vier helpt verbinden en verdiepen en laat kennis maken tot echte wijsheid.

Druïden
Ruis is de naam in de Ogam voor Vlier en staat daarmee voor de letter R. 
Het is de boom van Cailleac. De cyclus van het leven. Transformatie, vernieuwing, regeneratie, wijsheid van de Vlier/oude wijzen. 
Aan verandering ontkom je niet. Accepteren en er het beste van maken is dan ook wijs. Het leven is steeds in beweging. Waar het ene eindigt, begint het andere. Maar verbindingen met de oude wijsheid blijven en worden steeds weer gevormd. 

Volgens de Ogam kalender staat de Vlier voor de dertiende maand; de laatste drie dagen van oktober eindigend in Samhain. 

Volgens het volksgeloof brengt het ongeluk om Vlierhout te gebruiken voor een wieg. Voor een nieuwe start dient Berkenhout gebruikt te worden. De Berk staat voor de maand na Vlier (1 november) en de start van het nieuwe jaar.

De Vlier staat voor wedergeboorte. De takken groeien na snoeien weer snel aan en hij wortelt en groeit overal snel.

De Ogam kaart van de Vlier staat voor leven en dood, geboorte en wedergeboorte. Het einde in het begin en het begin in het einde.
Alles is onophoudelijk verbonden, levenslessen zullen zich herhalen in allerlei vormen, met steeds vernieuwing als gevolg.

Dryade
Hoe groot is je drang naar bezit, naar materiele rijkdom? 
Deel met anderen, zonder bang te zijn iets tekort te komen. Hoe meer je geeft van jezelf, hoe meer je zult ontvangen. Het delen van je kwaliteiten, kennis en wijsheid, komt in overvloed weer bij je terug. Er is genoeg om te delen. Dat vertrouwen moet je hebben.

Levensbomen
Volgens de orakel kaarten van de Levensbomen staat de Vlier voor de genezeres en reïncarnatie. Het geven van inzichten door alles wat je meemaakt. Het leren van ziekte, verlies en pijn. Wat hebben deze je te vertellen. Door aanvaarding van reïncarnatie om je zielsniveau te leven.
Als dier past de uil bij de Vlier. In de schemerdans, het grensgebied van wat wel en niet gezien mag worden. Vanuit de schemering kunnen de woorden komen. Gebruik hetgeen je ziet en hoort in wijsheid.

Gebruik
De zwoele geur van de Vlier zou je naar de onderwereld kunnen brengen. Heksen zouden zich onder de Vlier schuilhouden en de twijgen zouden toverkracht bezitten en je zou er een toverstaf van kunnen maken. 
Vroeger werd er bij elke woning een Vlier geplant. Een Vlier bij de achterdeur beschermt tegen het kwade, ziekte, ongedierte, boze geesten, heksen, vuur en bliksem.

Voor de Germanen was de Vlier een heilige struik gewijd aan Thor: de Vlier bood bescherming tegen boze geesten. De Vlier trok de boze geesten naar zich toe. Voordat je de Vlier omhakt moet je ook eerst respect tonen. En in het begin van de 20e eeuw nam men in sommige gebieden de hoed af voor de Vlier om deze te tonen. 
Ook het snoeisel mocht je niet verbranden, maar legde je op de grond, zodat de geesten die erin aanwezig waren tilletjes de grond in konden trekken.

Als een jong meisje tijdens de avond van de midzomerzonnewende een met de linkerhand geplukt bloeiend vliertwijgje achter haar bed hing, zou ze de hele nacht over haar toekomstige echtgenoot dromen. 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.