Dr. Schüssler’s celzouten*, wat houdt het in?
Dr. Schüssler’s celzouten zijn ontwikkeld door Dr. med. Wilhelm Schüssler (1821-1898), onder andere arts, chirurg en homeopaat. Hij kwam, mede dankzij het werk van professor Virchow en onderzoeksresultaten van de Nederlandse fysioloog Jacob Moleschott, tot de overtuiging dat ontbrekende anorganische minerale zouten oorzaak kunnen zijn van storingen in lichaamsprocessen met als gevolg ziekten en gezondheidsklachten. Door een gebrek aan minerale zouten zou een remming van de celstofwisseling plaatsvinden en door een toevoeging van deze ontbrekende celzouten wordt de celstofwisseling weer op gang gebracht.

De celzouten zouden in iedere lichaamscel aanwezig moeten zijn, om het lichaam gezond te laten functioneren.

Doel en werking van de celzouttherapie
De celzouttherapie van Dr. Schüssler is er op gericht om een tekort aan celzouten weer aan te vullen. Hij maakte hiervoor een keuze uit twaalf minerale celzouten. Later werden door andere wetenschappers nog een aantal celzouten aan toegevoegd, met een uiteindelijk aantal van 27.

michelangelo
schussler

De celzouten werken op cellulair niveau. Door een overbelasting zal de cel(membraan) niet goed functioneren en vastlopen. Hierdoor blokkeert de celstofwisseling en de celfunctie kan niet meer goed worden uit geoefend, met als gevolg ziekte en gezondheidsklachten.

Er zijn meerdere manieren om dit functioneren weer op gang te krijgen, waarbij de manier van de celzouttherapie op een vriendelijke wijze werkt. Het neemt de oorzaak van het disfunctioneren weg, waardoor de werking weer soepel kan verlopen. Door de vriendelijke en niet forcerende werking wordt er niets in het systeem geforceerd.

De overbelasting van het systeem kan meerdere oorzaken hebben, uiteenlopend van voeding, virussen, een overdaad aan stoffen, stralingen, stress, spanning etc.

De therapievorm
Celzouten worden in de vorm van verdunning toegediend, maar op andere wijze dan homeopathie. Het gaat bij de celzouttherapie niet om een prikkeling, maar om een aanvulling van een ontstaan tekort. De celzouten worden wel verwreven, maar niet gepotentieerd (geschud). De werking is dan ook een andere dan die van de homeopathie. 

De celzouten zijn een toevoeging van lichaamseigen stoffen.

Bij deze therapie wordt er niet vanuit gegaan dat er tekorten in de voeding zijn, maar dat de klachten ontstaan door het niet (goed) kunnen opnemen van de celzouten.

Celzouten hebben celontgiftende en celopbouwende eigenschappen, zolang er nog sprake is van een omkeerbaar proces in het lichaam.

Gezichtsdiagnose en Lecher-antenne
Hoe weet de therapeut welke celzouten nodig zijn? Dit wordt vastgesteld aan de hand van klachten van de cliënt, gezichtsdiagnose en de Lecher-antrenne. 

De werking van de Lecher-antenne is elders op deze website al uitgelegd, lees meer… Dankzij de Lecher-antenne kan nauwkeurig uitgezocht worden, welke celzouten op dat moment nodig zijn.

Ook aan de hand van gezichtsdiagnose kunnen celzouten worden uitgezocht. De tekorten uiten zich namelijk in bepaalde opvallende gezichtskenmerken, zoals verkleuringen, rimpelingen, wallen, een vette huid.

Celzouten en Kruid of zo
In mijn praktijk worden Dr. Schüssler’s celzouten ingezet indien nodig. Deze celzouten worden altijd zorgvuldig nagemeten en alleen op consultbasis voorgeschreven. Hierbij wordt ook een gebruiksadvies gegeven. Binnen Kruid of zo worden altijd de celzouten geadviseerd die gemaakt zijn ‘volgens klassiek recept’. Merken die volgens klassiek recept zijn gemaakt zijn bijvoorbeeld Vita-reform Van der Snoek, Pflüger en Adler. Sinds december 2013 heb ik zelf ook een groot aantal Dr. Schüsslers celzouten in voorraad.

Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken voor een consult, met betrekking tot de toepassing van de Dr. Schüssler’s celzouten of andere behandelmethoden.

* Vanwege de nieuwe wetgeving en de hiermee gepaard gaande regels met betrekking tot het schrijven over natuurlijke middelen, is in dit stuk niet een volledige beschrijving te vinden van celzouten, maar alleen een oppervlakkige indruk. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen. Ook zijn er onder de rubriek boekenkast verschillende boeken over natuurlijke middelen te vinden.