Langzaamaan is de kruidentuin weer tot leven gekomen. Planten zijn ontwaakt uit hun winterslaap en alles is gaan groeien en bloeien.

Ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe planten die totaal verdwijnen in het najaar om in diepe winterrust te gaan, weer zo ontzettend krachtig boven de grond komen. Dit laat toch zien hoeveel kracht en overlevingsdrang er in een plant zit.

En als ik dan voel aan de superzachte bladeren van de Heemst (zo zacht dat iedereen er steeds weer verbaasd over is) en weet dat die plant vanuit de winterrust kan uitgroeien tot een plant van wel anderhalve meter hoog, dan weet ik dat die plant niet alleen heel veel kracht heeft, maar ook op een zo ontzettend zachte en vriendelijke manier kan werken. Alleen al het voelen aan de plant, geeft je een bepaalde liefdevolle heling mee.

Terwijl de stekels, doornen en brandharen van de Brandnetel, Mariadistel, Braam en Framboos je juist een ferme prikkel geven en op die manier je de juiste kant op activeren.

Lopend langs de planten die zo’n heerlijke geur afgeven, zoals de Tijm, Lavendel, Hyssop, Citroenkruid, Valeriaan en Munt, voel je wat dit met je doet. Hoe het je opwekt of juist rust geeft. Hoe het je juist stimuleert of kalmeert.

Mooi om te zien dat bepaalde planten echt de zonkracht nodig hebben en hun bloemhoofdjes niet laten zien op de sombere dagen. Maar op de zonnige dagen zich richten op die zon en zo de zonkracht in zich opnemen. Om deze ook weer door te kunnen geven.

Observerend naar de bomen, die vaak vele honderden jaren oud kunnen worden, zoals de Eik, Beuk en Linde, besef je hoeveel oerkracht zo’n boom moet bezitten. Een energie die je ook echt kunt voelen.
En als je dan kijkt en luistert naar al die kleurenpracht en die prachtige bloemvormen, de bomen met hun beschermende takken, de insecten die levendig en in grote getalen aanwezig zijn, de vogels die op de achtergrond prachtig zingen of juist luidruchtig kwetteren. Dan weet je dat de natuur één geheel is, voor harmonie zorgt en helend kan werken.

De planten hebben ons zoveel te vertellen. Laten we wat vaker de tijd nemen om er naar te luisteren.
Ga naar buiten en raak de natuur aan. Voel en ervaar. En beleef wat de natuur je te geven heeft.

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.