Wat hebben de tuin en de natuur het moeilijk gehad deze zomer. Zoveel warmte en zonkracht, maar ook zoveel droogte. Ik zag dat de tuin en de natuur heel veel moeite moesten doen om te overleven.

Maar daar waar bomen, struiken en planten boven de grond een zeer trieste verschijning waren, daar gebeurde heel veel onder de grond. Er wordt onder de grond hard gewerkt aan een sterker en dieper wortelstelsel. Daar gaat dan ook heel veel energie naar toe.

En toen kwam de regen. En er gebeurde bijzondere dingen; de Heemst, die lange, zielige, dorre stengels had, kreeg aan de voet weer nieuwe scheuten. Mooi frisgroen en zacht blad. Wauw!
En de Vlier: deze kreeg mooie nieuwe bladscheuten met frisgroene blaadjes. Ik hoorde ook van een Magnolia die de bladeren verloren was gedurende de zomer en weer helemaal opnieuw in het blad kwam. En zelfs weer ging bloeien! Wat een kracht!

We zien het vaker in de natuur. Andere droge zomers verloren hier ook struiken als de Hazelaar en Kamperfoelie hun blad, om dan als de regen weer kwam, gewoon nieuw blad te vormen. En na een late vorst in het voorjaar, waarbij de jonge blaadjes bevroren waren, maakten de bomen gewoon nieuwe bladknoppen. Wat een herstelvermogen van de natuur.

Zo mooi om te zien, zoals de natuur zich weer hersteld na zware periodes. En zo leerzaam. Ik hou echt van de natuur!

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.