In het Licht; de Grove Den
Vorig jaar zat de Den ook in deze tijd in de rubriek Uitgelicht. Want de Den past bij deze tijd van het jaar, ook al is de kerstboom die we in huis halen eigenlijk geen Den maar een Spar.

Als je door een Dennenbos wandelt dan ruik je de heerlijke geur van de Dennen. Deze wordt veroorzaakt door de etherische olie. Vroeger als ik met mijn pony/paard door de Dennenbossen reed, dan ademde ik een aantal keren diep in. Ik was er van overtuigd dat dat heel goed en gezond was. Later leerde ik dat de Grove Den ook op de luchtwegen werkt.

Bij welk type mens past de Den dan?
De geur wordt veroorzaakt door de etherische olie. Etherische olie werken snel op het zenuwstelstel. Dit kan zowel stimulerend als kalmerend zijn. Bij de Grove Den maakt het de luchtwegen open en geeft zo fysiek, maar ook energetisch meer ruimte. Ook de naalden werken stimulerend. Ze prikkelen letterlijk en figuurlijk en zetten aan tot actie.

Aangezien de Den past bij gesloten, ingekeerde en verkrampte mensen, zou de Den hun op deze manier kunnen stimuleren, meer kunnen openstellen en zo ook meer ruimte geven.

De boom heeft ook een sterk aardend effect dankzij de penwortel, wat ons ook helpt te aarden. Wanneer je goed geaard bent, kun je ook beter je ruimte innemen en jezelf openstellen.

De bloesemtherapie staat voor verzoening en vergeving. Daar waar vastzittende wrok van oud zeer blokkerend werkt. Daar waar men anderen of zichzelf niet vergeeft en daarmee ook in de slachtoffer rol blijft zitten.
Den helpt ons oude wrok los te laten en oude wonden te helen. Door ons zelf en anderen te vergeven kunnen we het verleden helen en onszelf weer re ruimte geven verder te groeien, in plaats van in de oude stukken te blijven hangen.

Keltische Boomhoroscoop
De omschrijving van de Den in de Keltische Boomhoroscoop is;
Kieskeurig en voorzichtig.
Altijd op zoek naar het juiste pad tussen egoïsme en altruïsme.
Praktische levenshouding en streeft naar perfectionisme.
Liefde; krachtig, hevig, maar kortstondig.
Vriendschap komt traag op gang, maar zal langdurig zijn.
Goede betrouwbare organisator. Meer praktisch dan theoretisch.
Kan goed maathouden in consumeren. Is soms wel zwaarmoedig.

De Den staat in de Keltische Boomhoroscoop voor de data 19 – 28 februari en 24 augustus – 2 september.

Den heeft wel een wispelturig karakter en is wat eigenzinnig. En daarmee niet altijd de makkelijkste gesprekspartner. Maar het is geen kwaadwillendheid. Het is een trost en sterk karakter. En als de klik er is, dan kan er zeker een echte vriendschap ontstaan.

Volgens het Ogam boek van de Ovaten heeft de Den de helderste blik vanuit de beste richting en vanaf de grootste hoogte. Hij zorgt voor vervoering, enthousiasme en ontzag.
Je schuldgevoel kan juist de aanleiding zijn om een nieuwe start te maken met mensen die je hebt gekwetst of om relaties te hernieuwen.

Creativiteit komt los als het schuldgevoel niet meer blokkeert. Transformeer naar positieve actie, zet het schuldgevoel in om essentiële veranderingen in jezelf na te streven.

Het verdriet leidt tot kracht. Laat de wind door de pijn heen waaien. Zo kun je verdriet en pijn loslaten en vormen zij geen blokkade meer om verder te kunnen groeien en ontwikkelen.
Den helpt je innerlijke licht te versterken. Het is een boom met veel vitaliteit en levenskracht.

Dryade
De boodschap van de Dryade over de Den is Onafhankelijkheid.
Om in het leven je doel te bereiken zul je je kwaliteiten moeten leren kennen en jezelf onafhankelijk moeten maken. Dit begint al bij de eerste stapjes die je zet, met vallen en opstaan, steun zoekend of kordaat. Je persoonlijkheid zal gevormd worden. Onafhankelijkheid geeft je de ruimte om te zijn wie je bent
Wat betekent onafhankelijk zijn voor jou?

Chakra’s
Zonnevlecht: helpt je gevoelens te verlichten en de emotionele energie te vernieuwen.
Hart: helpt je om de levensvreugde te voelen.
Keel: helpt je om jezelf uit te drukken in woorden en zo de levensvreugde te kunnen tonen.
Voorhoofd: helpt helder te zien en ideeën helder te krijgen.

Oefening
Ga bij, of nog liever tegen, een Den aanzitten. Voel de Aarde onder je. Doe je ogen en adem diep in en uit. Maak goed contact met de Aarde. Maak je hoofd leeg, laat alle energetische afvalstoffen uit je lijf wegstromen de grond in.

Maak vervolgens contact met de Den. Voel zijn bast, zijn naalden, ruik de geur en adem een paar keer diep in. Vraag dan aan de Den waarin hij je kan helpen om jezelf meer open te stellen, je jezelf meer ruimte kan geven. Wat in jou mag tot ontwikkeling komen en groeien. Wat heb je steeds tegen gehouden en mag nu gestimuleerd worden. Stel dit als vragen en er hoeven geen antwoorden te komen. De antwoorden volgen in de loop van de tijd wel. Door het stellen van de vragen heb je het proces al in gang gezet.

Als je voelt/weet dat je gevraagd hebt wat je moest vragen, dank de Den dan voor het luisterend oor. Open langzaam je ogen, beweeg rustig weer je ledematen.

Als extra affirmatie bij de Den; een goede vriendschap kent vele gezichten…

Bronnen
Eigen kennis en ervaring
Vakopleiding Kruidengeneeskunde Kruidenrijk
De boomhoroscoop – Hans R. Blokzijl
De boomhoroscoop; uit welk hout ben jij gesneden? – Esmée van Doorn
De helende kracht van bomen – Petra Sonneberg
Het Kruidenboek van Ingrid – Ingrid Kropf
Ogam boek der Ovaten

Orakel kaarten
Dryaden – Tiziane Mattera

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.