Veel hebben we nog niet gemerkt van de winter, maar in deze tijd van het jaar is het goed om op onze gezondheid te blijven letten.

Vanzelfsprekend moeten we het hele jaar door gezond eten met voldoende vitamine en mineralen. Voldoende groente en fruit zijn zeker belangrijk. Liefst van biologische afkomst, want deze bevatten bewezen meer voedingswaarde, zoals vitamine en mineralen, dan niet-biologische producten. In de winter is dat zeker belangrijk. En de groenten van het seizoen, die passen namelijk bij wat we in die periode nodig hebben. Rozenbottels zijn rijker aan vitamine C dan een kiwi en zijn ook nog erg lekker in de thee.

Vitamine D wordt minder opgenomen in de winter, omdat we minder buiten komen en meer bedekkende kleding dragen. Vitamine D is niet altijd belangrijk voor onze botten, maar ook voor onze weerstand.

Het kan naast een gezonde en verantwoorde voeding in de winter geen kwaad om extra vitamine en mineralen te nemen. Overdrijf hier echter niet in en neem producten op natuurlijke basis. Deze worden veel beter opgenomen dan de andere varianten, die juist vooral op de natuurlijke manier ons lichaam verlaten of als afvalstof in ons lichaam achter blijven. Zelf gebruik ik graag de producten van Reico, maar er zijn meer goede producten.

Ook kan een aanvulling met één van de celzouten nodig zijn om het lichaam weer beter in balans te brengen. Tekorten hieraan kunnen voor allerlei klachten zorgen.
Ook is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen (de natuur gaat ook in rust) en goed te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft.

Wel lekker blijven bewegen en het liefst in de buitenlucht is ook in de wintertijd belangrijk.
Blijf ook voldoende water en kruidenthee drinken. Koffie, bewerkte/kant-en-klare voedingswaren, fastfood, alcohol, roken, frisdrank, witte suiker, zout; ze ondermijnen onze gezondheid, dus gebruik ze niet of met mate. Pas je voedingspatroon aan je levensstijl aan. Iemand die intensief sport of een lichamelijk actief werk heeft, heeft andere voedingsbehoefte dan iemand die niet of weinig beweegt of meer zittend werk heeft.

Vaak krijg ik de vraag of het verstandig is om preventief kruiden te gaan gebruiken, zoals Echinaceaforte. Maar als je gezond bent hoeft dat niet. Je gebruikt ook geen pilletje tegen de hoofdpijn, als je geen hoofdpijn hebt. Gezond eten en een gezonde levensstijl zijn de beste preventie.
Mocht je jezelf toch minder fit voelen, dan kun je zeker kruiden gaan gebruiken om de weerstand te ondersteunen, zoals Echinaceae of Cat’s claw en hierbij ook echt voldoende rust te nemen, zodat je lichaam ook kan herstellen. Gebruik Echinaceae producten niet langer dan 14 dagen achtereenvolgens. Dan heeft het zijn intensiteit verloren. En bovendien; als je jezelf dan nog niet fitter voelt, is het beter om uit te zoeken waar het vandaan komt en of het op een andere manier opgelost kan of moet worden. Het kan zijn dan Echinacaea of het andere kruid dat je gebruikt hebt voor dat moment voor jou niet het juiste kruid was.

Ben je erg verkouden dan kan al een simpele, doorgesneden ui langs het bed veel verbetering geven.
Ben ook voorzichtig met zelf dokteren. Het gebruik van kruiden moet deskundig gebeuren. Verkeerd gebruik kan tot schade leiden. Raad via internet/social media is niet altijd de juiste raad en zeker niet altijd gebaseerd op deskundigheid. Een goed natuurkundig advies gebeurt middels een goed onderzoek door een deskundig therapeut die de patiënt ook daadwerkelijk gezien heeft. Ook is het belangrijk te weten wat iemand al aan medicatie of natuurlijke middelen gebruikt en eventueel al onder behandeling is van een arts of therapeut.

In mijn praktijk werk in met op de persoon afgestemde adviezen wat betreft kruidenmiddelen, andere middelen en leefstijl en voedingsadviezen. Dat geeft uiteindelijk het snelste en het beste resultaat.

Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.