Wat te doen bij griep en hoe kan je je immuunsysteem versterken?
Corona houdt inmiddels Nederland flink in haar greep en vooral Brabant voelt de gevolgen. Tijd voor wat extra natuurgeneeskundige informatie.
- Wat is een virus?
- Wat zijn het afweersysteem en immuunsysteem?
- Wat vergroot de kans op een virusinfectie?
- Hoe voorkom je een virusinfectie en wat te doen als je toch een virusinfectie hebt?
- Wat kan ik voor je doen?
Wat is een virus?
Een griep wordt veroorzaakt door een virus. Een virus is kleiner dan een bacterie. Het is een microscopisch klein deeltje dat verpakt is in een eiwitomhulsel. Een virus heeft een gastheer (of vrouw) nodig om te kunnen groeien en zoekt dan een cel om in te wonen. Het celmateriaal wordt gebruikt door het virus om zich snel te vermenigvuldigen.
Wat zijn het afweersysteem en immuunsysteem?
Het lichaam heeft een afweersysteem en een immuunsysteem. Het afweersysteem is de barrière van je lichaam die ervoor zorgt dat er geen ongewenste indringers binnen kunnen. Zoals virussen. Onder de barrières verstaan we onder andere de slijmvliezen en darmflora.
De barrières zijn vaak niet optimaal en virussen vinden makkelijk een ‘gaatje’ om toch binnen te komen.
Dan moet het immuunsysteem in actie komen. Dit systeem gaat de strijd aan met ongewenste indringers en dus ook met het virus. Zij gaan alle wapens inzetten om het virus te vernietigen en vermenigvuldiging te voorkomen. Ook koorts hoort hier bij.
Het is dus belangrijk om de lichaamsbarrières en het immuunsysteem te versterken.
Wat vergroot de kans op een virusinfectie?
Wanneer de lichaamsbarrières en het immuunsysteem niet goed werken is er dus een grotere kans op een virale infectie.
Stress vergroot deze kans, omdat het een negatief effect op onze barrières en immuunsysteem heeft. Ook brengt het de belangrijke cortisolproductie uit balans.
En veel mensen hebben tegenwoordig chronische stress, zelfs vaak zonder het te merken. Niet alleen werkdruk kan stress geven, ook financiële zorgen, familieomstandigheden, relatieproblemen, de straling om ons heen en andere zorgen kunnen voor stress veroorzaken. Ook paniek en angst geven stress!
Wanneer we niet goed voor onszelf zorgen dan heeft dat ook negatieve effecten. Voeding die ons niet voedt en niet bij ons past, onvoldoende rust/slaap en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine en mineralen, zullen ons systeem verzwakken. Als er dan ook nog veel afvalstoffen in ons lichaam aanwezig zijn door verkeerde voeding, te weinig water drinken en de vervuiling om ons heen, dan zijn we nog vatbaarder voor infecties.
En dan zijn goed werkende darmen ook nog erg belangrijk.
Bisfenol A (weekmakers in plastic) is ook een toxine die de barrières beschadigt.
Hoe voorkom je een virusinfectie en wat te doen als je toch een virusinfectie hebt?
Neem in ieder geval rust!!! Je lichaam laat bij een griep duidelijk merken dat je het nu echt rustig aan moet doen. Ga op tijd naar bed, slapen helpt herstellen. Een goed bioritme is dus belangrijk. Dan kan de lever ook ’s nachts zijn energie leveren aan ons immuunsysteem en blijft het immuunsysteem optimaler functioneren.
Zorg goed voor jezelf. Ben lief voor jezelf. Probeer stress te verminderen. En ja, ik weet dat zoiets makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar neem toch regelmatig de tijd om ook leuke dingen te doen, om te ontspannen. Quality time voor jezelf is echt belangrijk. Maar vermijd wel mensenmassa’s.
Voldoende frisse lucht in huis is ook belangrijk en als het enigszins kan, ga dan lekker de natuur in en geniet van alles wat daar weer tot leven komt, van de frisse lucht en de rust om je heen.
De voeding die je eet is erg belangrijk. Eet voldoende (biologische) groente en fruit, niet teveel dierlijke producten en brood en drink voldoende water en kruidenthee. Eet pure en zuivere voeding en geen kant-en-klaar eten met veel toevoegingen. Liever ook geen frisdrank of fruitsap uit een pak. Laat suiker sowieso beter staan.
Neem eventueel extra vitamine- en mineraalsupplementen*.
En mochten de winkels geen voorraden meer hebben; buiten beginnen de voorjaarskruiden weer volop te groeien; Brandnetel, Zevenblad, Vogelmuur, Winterpostelein, Paardenbloem, Smalle Weegbree, Winterkers etc. Boordevol vitamine en mineralen en zeker ook veel goed opneembare vitamine C. Vaak gezien als onkruid, maar zeker nuttig.
* Belangrijk bij het gebruik van vitamine en mineraal supplementen is er op te letten dat deze zo natuurlijk mogelijk zijn. De vitamine- en mineraalverbindingen die in het producten zitten moeten goed opneembaar zijn en er moeten geen andere ballaststoffen inzitten. Deze geven alleen maar extra vervuiling van je lichaam en zorgen dus voor meer nadeel dan voordeel.
Het juiste product kiezen is dus wel belangrijk. Het benoemen van specifieke merken wil ik liever niet in de nieuwsbrief doen. Mocht je er graag over willen weten, neem dan even contact met me op. Ik heb hier grondig onderzoek naar gedaan en help je graag verder.
Hieronder kort wat extra aandacht voor een aantal mooie basisproducten;
- Vitamine C; deze stimuleert de aanmaak van verschillende witte bloedcellen en stimuleert hiermee het immuunsysteem. Het helpt het immuunsysteem efficiënter functioneren. Ook zal daardoor in de toekomst het virus sneller herkend worden door het immuunsysteem.
Het is een krachtige antioxidant, waardoor afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden. Er is een sneller herstel van ziekte. De beste vorm is een ascorbaat complex.
In China zijn ze bij mensen met een ernstige Corona besmetting begonnen met intraveneus vitamine C toevoegen (in een ziekenhuis natuurlijk). En met succes! Zeker ook bij luchtwegaandoeningen. - Vitamine D3; belangrijk om het aangeboren en specifieke immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Ook zorgt het voor een optimale cellulaire immuniteit. De zon levert vitamine D. Zeker in de winter hebben we hier dan ook extra van nodig. Deze dient wel op oliebasis te zijn, aangezien vitamine D een vetoplosbare vitamine is.
- Zink; ook belangrijk bij de aanmaak van cytokinen, immuuncellen en B-lymfocyten. Van belang bij de afweerfunctie.
- Omega 3 vetzuren; inzetbaar bij veel aandoeningen als darmontstekingen, auto-immuunziekten en als immuunversterker.
- Pre- en probiotica; wanneer de darmflora uit balans is, zullen de darmen minder goed functioneren en virussen minder makkelijk uitgeschakeld worden. Goed werkende darmen zijn erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem en afweersysteem. Prebiotica helpt bij herstel van de darmwand en het gezond houden van de darmomgeving en draagt hiermee bij aan een belangrijke barrière. Ook lijnzaad en L-Glutamine kunnen hier interessant voor zijn. En natuurlijk de vezels uit groente en fruit.
Probiotica zorgt voor de juiste bacteriehuishouding in je darmen en ondersteunt zo het immuunsysteem. - Knoflook; kan ondersteunen in de strijd tegen virussen, bacteriën en schimmels en bevat ook antioxidanten. Het stimuleert het immuunsysteem. Omdat het niet altijd wenselijk is om op rauwe knoflook te knabbelen, kun je dit ook als supplement gebruiken.
- Kruiden; er zijn kruiden die ondersteuning bieden en helpen bij herstel bij virusinfecties, luchtwegaandoeningen, darmproblemen en het immuunsysteem. Het gebruik van kruiden is heel specifiek. Het moet zowel bij de aandoening als de persoon passen en verkeerd gebruik van kruiden kan schade veroorzaken. Kruiden zijn geen zelfhulpmiddelen, maar moeten door een deskundige voorgeschreven worden voor een optimale werking en om schade te voorkomen. Kruiden kunnen ook een wisselwerking hebben met elkaar en met medicijnen.
En krijgen we dan geen griep?
Dat kan niemand je garanderen. Maar door goed voor jezelf te zorgen en te zorgen voor een zo optimaal mogelijk afweer- en immuunsysteem is de kans minder groot. En als je toch griep krijgt, is het verloop vaak milder en het herstel sneller.
Wat kan ik voor je doen?
Dankzij mijn Lecher-antenne kan ik een aantal belangrijke punten meten; immuunsysteem, (specifieke) vitamine en mineralen, darmen, tight junctions en darmflora (microbioom), stress, slaap, afvalstoffen, infecties, virussen, bacteriën etc.
Ik kan dus meten waar een disbalans zit en of er tekorten zijn.
Ook kan ik met de Lecher-antenne de juiste middelen/kruiden voor je uitzoeken. Zeker wat betreft kruiden is het namelijk heel persoon specifiek. Wat voor jou een supermiddel is, hoeft bij een ander niet een hele goede werking te hebben. Maatwerk is dus belangrijk.
Hanneke de Brouwer
Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.
(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.
0 Comments