De vrouw achter Kruid of zo
Kruidenvrouw en natuurmens.

Inmiddels woon ik, samen met mijn man, ruim 25 jaar op een mooie, groene plek in Moergestel waar we onze kinderen hebben zien opgroeien. Een plek waar we wonen, werken en recreëren. Een plek die ons veel terug geeft in de vorm van voeding in de breedste zin van het woord. Een plek waar we zelf ook wat terug willen doen voor de Aarde, aangezien deze niet alleen aan ons mensen toebehoort. Dus naast onze eigen dieren, zijn hier veel andere dieren, vogels en insecten terug te vinden. En planten natuurlijk.
Dagelijks word ik geïnspireerd door deze fijne plek.

“Wonen en werken op een plek die je voedt in de breedste zin van het woord. Dagelijks word ik door deze fijne plek geïnspireerd.”

De interesse in kruiden en andere planten is feitelijk overgegaan van generatie op generatie. Mijn vader vertelde me dat mijn oma al kruiden geneeskrachtig toepaste en mijn vader zelf heeft ook altijd een kruidentuin gehad, al gebruikte hij kruiden vooral in de keuken. 


Mijn motto is: natuurlijk gezond. Omdat ik geloof in een natuurlijke levensstijl en gezondheid.


“Als de kruiden je liefde eenmaal gewonnen hebben, dan laten ze je niet meer los.
”

Opleiding, cursussen, workshop, trainingen die ik gevolgd heb

 • Vakopleiding Kruidengeneeskunde Kruidenrijk Haaren
 • HBO Medische basiskennis SAGHO
 • HBO Medische basiskennis Energieschool
 • HBO Psychosociale basiskennis Energieschool
 • Lecher-antenne cursus Healthcare Academy 
 • Access bars Centrum Jasmijn
 • Access Body Processes Centrum Jasmijn
 • Reiki master en Energetische Chakra Therapie Centrum Jasmijn
 • Engelen mediumschap
 • Allround Drumteachings Aquarius – Edition (drumtherapeut)
 • Druïde opleiding (nog niet afgerond)
 • Diverse cursussen bloesemremedies Cornalijn
 • Diverse cursussen zoals de MIR-Methode, edelstenen, homeopathie, biotensor, EHBO.
 • Jaarlijkse nascholingen en summerschools op allerlei gebied, zoals spijsvertering, vrouwenklachten, hormonaalstelsel, (long) Covid en post viraal syndroom, stress, energietekort, slaapproblemen, aandoeningen aan het bewegingsstelsel, hart- en bloedvaten, (auto-)immuunaandoeningen, metabole stoornissen, migraine/hoofdpijn. 
  Door het volgen van de jaarlijkse bijscholingen blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kan ik deze praktisch toepassen in mijn praktijk.
  Deze scholingen zijn gebaseerd op gedegen (wetenschappelijke) onderzoeken.
 • Mijn basis ligt bij de Academie Mens-Arbeid. De kennis die ik daar opgedaan heb, is nog steeds toepasbaar in de huidige praktijk.

Druïde opleiding
Momenteel volg ik een Druïde opleiding, om uiteindelijk de Druïde graad te gaan behalen. Wat gaat me dit brengen? Nog meer verdieping en zo nog beter gaan begrijpen van de planten, de dieren, de natuur, maar ook de mensen om me heen. En ook nog meer kunnen werken met de oeroude kennis en deze vertalen naar het hedendaagse.

 
Momenteel ben ik bezig aan de Ovatengraad. Deze opleiding volg ik via OBOD (Order of Bards, Ovates en Druids).

De praktijk
Na het behalen van mijn diploma ben ik in juli 2011 officieel voor mezelf begonnen met mijn praktijk Kruid of zo en ben ik les gaan gegeven bij het Kruidenrijk, IVN en via Kruid of zo. Vanaf 2022 zal ik voornamelijk vanuit Kruid of zo cursussen, workshops, excursies, lezingen etc. organiseren.

“De disbalans achterhalen. Harmoniseren, in balans brengen. Dat is steeds weer de mooie uitdaging in mijn werk. Dat is waar ik voldoening uit haal.”

passieflora
HannkedeBrouwer
Website_Hanneke1
IMG_1075
IMG_1067
IMG_1022
website_praktijk1
website_praktijk2
madeliefje

Mijn kennis, vaardigheden, ervaring en enthousiasme pas ik toe in de vorm van consulten, cursussen, kruidenwandelingen, wildpluk wandelingen, workshops en lezingen, om zo de mensen kennis te laten maken met het gebruik van kruiden en wilde planten die in onze eigen omgeving groeien, zowel op geneeskundig gebied als ook op het gebied van voeding.

Wat ik wil, is jou helpen bij je gezondheidsklachten, de oorzaak hiervan achterhalen en hier gericht aan werken. In plaats van alleen symptomen bestrijden.
De disbalans achterhalen en weer in balans brengen. Harmoniseren. Zodat je echt geholpen wordt.
Lees verder>>>

Sinds 2012 ben ik gaan werken aan onze eigen Kruidentuin en inmiddels is er een mooie, afwisselende, leerzame en interessante Kruidentuin ontstaan met een grote diversiteit aan geneeskrachtige en eetbare planten, struiken en bomen in een mooie omgeving.

Vanaf 2020 ben ik online cursussen, boeken en E-books gaan schrijven, geïnspireerd door wat ik in mijn werk en woonomgeving tegenkom. En die inspiratie is nog lang niet uitgeput.
Lees verder>>>

Samenwerkingsverbanden

Heel fijn en belangrijk is het in ons vakgebied om samen te werken met collega’s die ook werkzaam zijn op het gebied van natuurlijke gezondheid. Ik was dan ook erg blij met het ontstaan van Natuurlijk Moergestel, waar een aantal professionals uit Moergestel op het gebied van natuurlijke gezondheid een samenwerkingsverband zijn aangegaan. Het is fijn om met collega’s te overleggen en het maakt het eventueel doorverwijzen  makkelijker.

Verder werk ik veel samen met Ana Salve van Vitaal Dier. Aan haar heb ik een fijne collega. We werken beide met kruiden en andere natuurlijke middelen en hebben hier regelmatig overleg over.

Het logo van Kruid of zo
Mijn logo bestaat uit een Madeliefje en de triskele. Ik heb voor het Madeliefje gekozen, aangezien ik dit zo’n mooi plantje vind. Ondanks haar eenvoud en kleine postuur is ze bijzonder krachtig en werkt ze zowel voor de jongsten als de oudsten onder ons.

Verder heb ik in mijn logo een triskele of triskelion. Dit is een oud Keltisch symbool dat staat voor de drie cirkels van het leven (leven, dood en wedergeboorte) of de drie elementen (Land, Zee en Lucht).
Elk deel gaat van buiten naar binnen waar ze bij de oorsprong samenkomen.
Het wordt ook gezien als het teken van de “Grote Moeder”, van de natuur. Door dit teken te volgen, neemt ieder de hem of haar toebedeelde plaats in, in het grotere geheel.

Tegelijkertijd volgt ieder, vanuit hetzelfde spirituele denken, zijn eigen doelen. 
In de Keltische cultuur is het de Triskele) het symbool voor de drie-eenheid in de mens:
Annwn; het onderwereldgebied met kosmisch symbool de maan
Abred; het niveau van beproeving en het stoffelijke bestaan, kosmisch symbool de aarde
Gwynvyd; de geheel ontplooide geest, de toestand van liefde, kosmisch symbool de zon

De Kelten deelden de natuur in in drie delen: aarde, hemel en water.  Om die reden werden de bomen als heilig beschouwd; zij vormen een verbinding tussen die drie delen. De wortels zijn verankerd in de aarde. De stam verbindt de aarde met de hemel en zorgt voor transport van water. De kruin is verbonden met de hemel.
Voor mij zijn bomen heel belangrijk, ze zijn heel bijzonder en hebben iets magisch.

Ik vond dit een heel mooi symbool in mijn logo te verwerken.


Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt

Neem ook eens een kijkje in de webwinkel>>>