Iedere keer als ik naar buiten kijk of buiten ben, word ik blij van al het groen om mij heen.
Al dat groen hebben we niet alleen omdat we het zo mooi vinden. We vinden dat onze plek ook een verlengstuk moet zijn van de natuur die wij als mens al zoveel negatief beïnvloeden.
Het voelt als een verantwoordelijkheid om ons stuk aarde goed te verzorgen en ruimte te bieden voor allerlei soorten (inheemse) planten, struiken, bomen, insecten, vogels, egels, konijnen, hazen, fazanten, eenden, waterhoentjes (inmiddels heb ik wel veel vogels benoemd) en zo nu en dan een eekhoorn.
Als je naast al dat groen ook al die activiteit ziet in de tuin en de vogels zo actief hoort zingen en kwetteren dan geeft dat een goed gevoel. Hier worden wij blij van en we genieten er dagelijks van.
In onze optiek dient een tuin biodivers te zijn en dat kan zelfs op een klein stukje grond.

Ook is onze tuin er voor onze oogst. Natuurlijk oogst ik kruiden in de tuin, maar ook de groente en fruit oogst is ieder jaar weer belangrijk. Hiermee willen we zoveel mogelijk voorzien in onze eigen behoefte aan groente en fruit en dat lukt zeer aardig zeker op het gebied van fruit.

Ieder jaar oogst ik ook van de Vlier. En het liefst in het voorjaar de bloesems. Al op een afstandje kun je de heerlijke, zwoel geurende, bijna verwarmende bloesems ruiken. Normaal maak ik ook een aardige voorraad vlierbloesemsiroop, maar helaas lukte me dat dit jaar niet door tijdgebrek. Wel heb ik nog zoveel mogelijk vlierbloesems te drogen gelegd op de droogzolder. Het blijft een feestje. En in de winter kan het lekker in de thee.

Ook ben ik al voorzichtig begonnen met het maken een kruidenzalf. Vooral de goudsbloemzalf staat op de planning voor deze zomer, maar die laat nog wat op zich wachten.
Aangezien volgende week een Kruidige workshop zomerkruiden start, waarin de cursisten meer leren over de zomerkruiden en het maken van zalf, had ik wel een zalf nodig om het afzeven te kunnen laten zien. En die zalf moet wel lange tijd trekken, voordat het afzeven kan gebeuren. Dus ik moest aan de slag om volgende week dit ook daadwerkelijk te kunnen laten zien.
Nu was er de laatste tijd wat vraag naar citroenmelissezalf. En laat de Citroenmelisse er nou prachtig bij staan op dit moment. Dat vroeg dus om actie.

Wil je meer weten over het zelf maken van zalf? Over de zomerkruiden en wat ze voor ons kunnen betekenen? En waarom ik juist citroenmelissezalf ben gaan maken?
Schrijf je dan nog in voor de kruidencursus Kruidige workshop zomerkruiden met zalf maken.
Vanzelfsprekend gaan we ook de tuin in om de planten te gaan ervaren; ruiken, proeven, voelen, beleven.

En natuurlijk krijg je zelf ook nog zalf mee naar huis. Onder andere een door jouzelf gemaakte zalf met bijenwas.

Ja, ik ben nieuwsgierig naar de Kruidige workshop zomerkruiden>>>

En verder…
Er is volgende week nog meer te doen. Namelijk een drumhealing cirkel. Hier zijn nog slechts 2 plekjes vrij!!!
Dus meld je snel aan als je mee wilt doen.

En de rubriek ‘gratis’ in de webwinkel is ook uitgebreid. Nieuwsgierig? Neem dan snel een kijkje>>>

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.