Maagzuur komt meestal op een negatieve manier onder de aandacht. Bij veel mensen veroorzaakt het overlast. Last van maagzuur kan vervelende problemen geven. Maar de oorzaak zit juist vaak niet in een te zuur maagzuur, maar een teveel maagzuur op de verkeerde plaats

De maag heeft meerdere functies; een tijdelijke opslag van voedsel, het kneden van voedsel, de productie van maagsap voor de vertering van voedsel en het doden van pathogene bacteriën en het doorgeven van de juiste samenstelling van de maaginhoud/voedselbrij naar de dunne darm.

Het maagzuur in de maag is van groot belang. Het maagzuur zorgt dat ongewenste stoffen, zoals ziekteverwekkende bacteriën vernietigd worden, zodat ze verder in de spijsvertering geen problemen meer geven.

Ook is het maagzuur van groot belang bij de spijsvertering. Voor de eiwitvertering moet de zuurtegraad van de maag namelijk erg zuur zijn. Dit is nodig om voldoende pepsine aan te maken. Als het maagzuur niet zuur genoeg is, dan is de eiwitvertering in de maag onvoldoende en zal dit problemen geven met een goede eiwitvertering in de rest van de spijsvertering. Dit is dus ook nadelig voor een goede omzetting naar aminozuren.

Suikers in de voeding zorgen dat het maagzuur meer alkalisch wordt, dus minder zuur. Het samen eten van eiwitten en suikers kan dan ook voor een slechtere vertering van de eiwitten zorgen.
Een goede vertering van mineralen is ook afhankelijk van een voldoende zuur milieu in de maag. Bij een niet goede vertering hiervan zullen de mineralen niet voldoende worden opgenomen en via de spijsvertering uit het lichaam verdwijnen of ze zetten zich elders in het lichaam af (plaque). Zo kan er bijvoorbeeld een ijzer- of calciumtekort ontstaan. Extra mineralen geven heeft dan geen zin. Ze worden niet of onvoldoende opgenomen. Mineralen zijn ook van belang bij de aanmaak van aminozuren.

In de maag zit de intrinsic factor. Bij een te weinig zuur milieu in de maag, zal deze factor verdwijnen. Een goede omzetting/opname van vitamine B12 in de dunne darm is afhankelijk van de aanwezigheid van de intrinsic factor. Bij afwezigheid van de intrinsic factor heb je een chronisch probleem, namelijk een vitamine B12 tekort met bijkomende gevolgen en klachten. Bij een te weinig maagzuur kan dus een vitamine B12 tekort ontstaan.

Ook het gebruik van maagzuurremmers kunnen dus een vitamine B12 tekort veroorzaken. Maagverkleiningen en maag ‘by pass’ ingrepen kunnen ook een vitamine B12 tekort teweegbrengen.
Een goede werking van de maagklep bij de slokdarm is ook afhankelijk van een voldoende zuur milieu van de maag. De Helico bacter is in de maag wel prima, maar niet in de slokdarm. Wanneer maagzuur regelmatig terugkomt in de slokdarm (reflux) kan de Helico bacter ook meekomen en hier voor zweervorming zorgen.

Ook problemen met de pancreas (alvleesklier) kunnen ontstaan door een maagzuurtekort.
Zoals hierboven al beschreven kunnen maagoperaties en maagzuurremmers de belangrijke functies van het maagzuur erg nadelig beïnvloeden of volledig afremmen. Brandend maagzuur in de slokdarm kan dan juist ontstaan door een niet goed functionerende maagklep door een onvoldoende zuur milieu in de maag. Het is dan niet dat iemand last heeft van een te zuur maagzuur, maar maagzuur dat niet op de juiste plek aanwezig is. Maagzuurremmers hebben dan juist een verkeerd effect.
Ook het gebruik van zuiveringszout (natriumbicarbonaat) kan een ongunstig effect hebben op de zuurgraad van de maag.

Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieve middelen om de maagfuncties te herstellen en maagklachten te verhelpen en zo de spijsvertering in het vroegste stadium al te ondersteunen.

Boekentip; Waarom maagzuur goed voor je is door Dr. Jonathan V. Wright

Hanneke de Brouwer – Kruid of zo

Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.