Mijn vorige nieuwsbrief zou eigenlijk voor dit jaar de laatste zijn. Maar er kwamen toch nog wat interessante geluiden voorbij en daar wilde ik nog graag op inhaken. 
Ik zag namelijk berichten voorbijkomen dat er momenteel erg veel mensen ziek zijn en de IC’s weer vol liggen. Niet met vooral covid patiënten dit keer, ook met andere virussen en infecties. Een Duitse IC arts melde dit in de Telegraaf. Ook zouden er in Nederland 10 miljoen chronisch zieke mensen zijn (bron: Leef Bewust). Dat vind ik zorgwekkend. 
 
Over de oorzaken kunnen we speculeren, maar het immuunsysteem laat het dus massaal afweten. Voeding en leefstijl spelen hier zeker een belangrijke rol in. Daar kunnen medicijnen, supplementen en kruiden haast niet tegen op. Maar op het gebied van voeding en leefstijl laten we wel veel kansen liggen. 
Het is erg belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Ziekte zorgt dat we minder levenskwaliteit hebben. En we hebben veel tools om aan onze gezondheid te werken. Ook bij chronische klachten.
 
(Chronische) stress is een belangrijke oorzaak van een slecht functionerend spijsverterings- en immuunsysteem (het spijsverteringssysteem is erg belangrijk voor ons immuunsysteem).. Stress is een zeer breed begrip en de oorzaken zijn heel divers. Werkdruk is natuurlijk een belangrijke stressfactor, maar ook een druk sociaal leven kan tot stress leiden. Het voortdurend aanstaan en gericht zijn op de buitenwereld. Het verwachtingspatroon van onze omgeving. 
 
Maar ook factoren als het soort werk dat je doet en je collega’s, je woonomgeving, familieproblemen, ziekte van dierbaren, relatieproblemen, contacten met mensen die energie kosten, geldproblemen en noem maar op, kunnen voor stress en onrust zorgen. 
Alle prikkels om ons heen en ook de straling om ons heen zijn ook stressfactoren die vaak onderschat worden. En natuurlijk angst en onzekerheid. 
 
Chronische stress zorgt uiteindelijk voor een bijnieruitputting, een verstoorde cortisol- en bloedsuikerspiegel, teveel vrije radicalen (ongewenste, schadelijke stoffen) in ons lichaam en schade aan de darmwand, waardoor teveel ongewenste stoffen in de bloedbaan komen die o.a. ontstekingen kunnen veroorzaken.
 
Ja, ik weet het, de stressfactoren zijn niet zomaar weg te toveren. Daar ben ik me zeker bewust van. Maar het is belangrijk om op tijd rust en ontspanning te nemen. Hiermee zorg je voor stressvermindering en beter herstel. 
 
Ook voeding is erg belangrijk. Eet voeding die voedt en niet alleen voeding die vult. Dus voeding met de juiste voedingsstoffen. Pure, zuivere voeding zonder toegevoegde elementen. En daarbij zijn groente erg belangrijk, want die leveren niet alleen belangrijke voedingsstoffen, maar ook de juiste vezels voor onze darmen en onze zo belangrijke darmflora. 
 
En ja, tijdens de feestdagen zullen we best ook eten en drinken wat minder goed voor ons is. Maar geniet daar dan in ieder geval wel van. Want genieten is ook goed voor je en werkt ontspannend. 
 
Hieronder geef ik je nog wat tips op het gebied van voeding en leefstijl. Want de juiste voeding en leefstijl is onze basis. Mocht dit nog niet afdoende zijn op bepaalde momenten, dan kan dit aangevuld worden met kruiden en supplementen. Maar liefst wel onder deskundige begeleiding, zodat je ook de juiste producten neemt en in de juiste combinatie en dosering. Ook is het belangrijk of kruiden en supplementen wel samen met medicatie kunnen die iemand al gebruikt. 
Maatwerk geeft uiteindelijk het beste resultaat.
 
Tips
  • Beweeg voldoende, maar niet te intensief; kies voor wandelen, yoga, Tai chi, Qigong etc.  Wat voor de ene persoon ontspanning is, is voor de ander een stressfactor. Meditatie en mindfulness kunnen veel ontspanning geven, maar zijn voor een ander juist weer stressgevend. De een wandelt graag en de ander fietst liever. Kijk dus wat bij jou past, waar jij blij van wordt en maak het niet te ingewikkeld. Als jij ontspannen wordt met een boek op de bank dan is dat prima.
  • Neem voldoende tijd voor jezelf. Hoe druk je bestaan ook is. Bouw voldoende rustmomenten en ‘Me’ momenten in.
  • Zoekt niet je troost in voeding en andere (ongezonde) beloning.
  • Neem voeding die voedt en niet belastend is.
  • Concentreer je op een goede, diepe, buikademhaling, eventueel in combinatie met een meditatie.
  • Ga naar buiten, de natuur in. Dat heeft een helend effect.
  • Vermijd teveel aan social media, nieuwsberichten en kijk niet teveel op de beeldschermen. Zorg dat het laatste bericht dat je bekijkt een positief bericht is.
  • Vermijd relaties en omstandigheden die toxisch/belastend zijn.
  • Eet zo zuiver mogelijk. Rook niet en matig alcohol.
  • Geef vriendelijk, doch duidelijk, je grenzen aan. Naar anderen, maar ook naar jezelf.
  • Wees vooral ook lief voor jezelf.
  • En accepteer dat niet alles altijd gaat zoals je wilt.
Simpele aardingsoefening
Een simpele aardingsoefening om overtollige energie te laten gaan en meer rust te krijgen in het hoofd. 
Je zet hierbij je voeten goed op de grond en laat dan alles wat niet bij jou hoort vanuit je kruin wegstromen de grond in via je voeten. Je voeten kunnen daarbij gaan tintelen. Het is als het ware een soort inwendige douche om je weer helemaal schoon te spoelen. In het begin is het even wennen, maar je zult merken dat als je dit vaker doet het steeds makkelijker gaat. Het is een oefening die je als je er wat handigheid in hebt, overal en altijd uit kunt voeren. En dat hoeft het vaak maar een paar minuten te duren. 
Een fijne oefening als je onrustig, teveel in je hoofd zit, overprikkeld of overvol bent.
 
Voordelen van een boswandeling
Lucht die je inademt bepaalt de kwaliteit van de longen. In het bos in de luchtkwaliteit erg goed. Dit is uit onderzoek gebleken. Hier hangen de juiste aerosolen in de lucht. Je kunt het ruiken. Als je die inademt gaat dat allemaal gezonde functies uitvoeren. Het heeft een stress verlagend, bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend en antioxidant effect.
Wel het liefst 3 uur per dag in het bos zijn. Dat is best lang, maar maak er in ieder geval minimaal 30-60 minuten van. Liefst bij oude bomen.
En dan even een paar keer diep ademhalen. Dat deed ik vroeger als tienermeisje ook al als ik met mijn pony het bos inging. Dat voelde toen al goed voor mij.
 
Kruiden 
Natuurlijk zijn er ook nog fijne kruiden om beter te kunnen ontspannen zoals Kamille, Lavendel, Citroenmelisse, Lindebloesem, Engelwortel, Haver, Hop en Valeriaan. 
 
Deze informatie en nog heel veel meer is ook terug te vinden in de online cursus Vitaal de winter door>>
 
Vanuit mijn praktijk help ik mensen met hun gezondheid en het verbeteren van het immuunsysteem en gezondheidsklachten. En natuurlijk ook op het gebied van ontspanning en stressvermindering. Ik heb daar meerdere fijne behandelmethoden voor>>>
En om jullie goed op weg te helpen, heb ik besloten op alle consulten/behandelingen 15% korting te geven tot en met 31 januari 2023*. Dus ook als je al een consult gepland hebt staan in deze periode.
* Uitgezonderd voorgeschreven middelen.
 
Ik zou zeggen; gun jezelf en je gezondheid deze belangrijke aandacht en maak een afspraak. 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.