Hoe laat ontbijt jij?
Een vraag die misschien vreemd overkomt, maar wel interessant is. Nu hoeven jullie overigens niet massaal mij hierop te antwoorden hoor ;-).
Ons patroon is om veelal te beginnen met een ontbijt en/of koffie. Een goede start van de dag werd altijd gezegd. En dan op een (redelijk) vast tijdstip lunch en avondeten. Ook wordt er ook nog voorgeschreven dat het belangrijk is om tussendoortjes te eten. Dus dan zijn er al gauw 5 eetmomenten op een dag. Of meer als je in de avond ook nog wat neemt.

Soms is anders beter.
Inzichten zijn in de loop van de jaren wel veranderd. Zelf heb ik de afgelopen jaren lesgegeven op het gebied van spijsvertering en voeding. Hierover heb ik veel nascholing gevolgd en mezelf verder verdiept in deze zeer interessante materie.

Een waardevolle inspiratiebron voor mij is Remko Kuipers en zijn boeken. Remko is arts (cardioloog) en onderzoeker en heeft voor zijn onderzoeken verschillende jaren tussen de primitieve jager-verzamelaars van Afrika geleefd.
Hij beschrijft heel goed hoe belangrijk het is dat wij ons voedingspatroon weer meer aanpassen naar hoe de oermens leefde. En nu moeten we natuurlijk niet met z’n allen met een speer achter de konijntjes aan, maar we moeten beter gaan kijken welke voeding bij ons als mens echt past. In zijn boeken legt Remko heel mooi uit hoe we dit kunnen vertalen naar de huidige tijd, dus hoe we een moderne oermens kunnen zijn. Ons lichaam kan zich namelijk niet in zo’n relatief korte periode aanpassen aan de voeding die voor ons in de fabrieken gemaakt wordt. Puur en zuiver voedsel is en blijft belangrijk. Voeding die voedt in plaats van voeding die vult.

Even terug naar dat ontbijt.
In onze vroegere leefstijl begonnen we de dag niet met een ontbijt en werd er niet altijd op vaste tijden gegeten en ook geen 3-5 eetmomenten op een dag. Het blijkt voordelen te hebben om voor het ontbijt eerst te bewegen (nuchter bewegen) en pas later te gaan eten. Ook heeft het voordelen om het aantal eetmomenten op een dag terug te brengen naar 2-3 keer.
Door eerst te bewegen en dan pas te ontbijten verbruik je eerst de energie van de maaltijden van de vorige dag. Dit heeft veel voordelen;

  • Verbetering van de bloedsuikerspiegel
  • Herstel en schoonmaak van het spijsverteringsstelsel
  • Maag, pancreas en lever krijgen kans om voldoende spijsverteringssappen aan te maken die later helpen om een grote maaltijd te verteren.
  • Betere enzym aanmaak, dus betere vertering
  • Blije darmflora; bij regelmatig vasten meer aanmaak butyraat (belangrijke korte keten vetzuur).
  • Je krijgt makkelijker het gewicht dat bij je past.
  • Blij immuunsysteem. Deze wordt ook iedere keer ingeschakeld als je iets eet en daarmee onnodig overbelast.

Door vaak op een dag te eten, wordt bovendien de pancreas (alvleesklier) steeds geactiveerd om de bloedsuikerspiegel weer op peil te krijgen en is de kans op bloedsuikerschommelingen groter. De pancreas wil best graag hard werken, maar liever niet te vaak op een dag. Hij heeft dan moeite om het bij te houden, kan het niet goed monitoren.
Hoe vaker je eet hoe moeilijker het voor de pancreas is om te weten hoeveel insuline hij aan moet maken. Resultaat; de hele dag insuline aanmaken met kans op insulineresistentie (ongevoeliger voor insuline). En zo komt er minder glucose naar het bloed. Dus minder energie.

Kortom, het is belangrijk om goed voor onze spijsverteringsorganen te zorgen.
Ze zijn niet alleen belangrijk voor het verteren en opnemen van de voedingsstoffen. Ook zijn de darmen erg belangrijk voor het afweer- en immuunsysteem. En aangezien er veel neurotransmitters in de darmen aanwezig zijn, hebben ze ook een directe relatie met hersenen en zenuwstelsel.
Klachten met betrekking tot het afweer- en immuunsysteem, allergieën, zenuwstelsel, depressies, stemmingswisselingen, concentratie, maar ook huidklachten en heel veel andere klachten kunnen in verband worden gebracht met een slecht functionerend spijsverteringsstelsel.
Ons spijsverteringsstelsel is feitelijk onze basis en hier moeten we dus goed voor zorgen.

Moeten we nu alles ineens veranderen wat betreft voedingspatroon en voeding?
Nee, dat zou niet haalbaar zijn. Dat houd je niet vol. Maar het is wel goed om te kijken hoe het anders zou kunnen. Dat kan nooit kwaad. Er zijn bijna altijd wel verbeterpunten waardoor je jezelf echt beter kunt gaan voelen.

Er is nog zoveel meer interessants te vertellen over de spijsvertering, maar ik heb jullie nu al weer lang genoeg beziggehouden.
In het verleden heb ik al veel geschreven over de spijsvertering. Dit is allemaal terug te vinden op de website.

Heb je klachten aan het spijsverteringsstelsel? Of klachten die daarmee samen kunnen hangen?
Dan is het belangrijk om deze weer goed in balans te krijgen. Maak dan ook gerust een afspraak met me, zodat ik het goed kan onderzoeken en weer in balans kunnen brengen.

Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!

0 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.