Hoogsensitiviteit betekent niet dat je:
Verlegen bent, zwak bent, altijd lief bent.
Maar wel:
Je licht en geluid scherper waarneemt. Maar ook geur en kleur.
Je gevoeliger bent voor sociale signalen.
Je een sterk inlevingsvermogen hebt.
Je gevoeliger bent voor stress en negativieit.
Je intens kunt genieten.
Je meer tijd alleen nodig hebt. En daardoor jezelf wel eens wilt terugtrekken.
Je een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebt.
Je niet altijd mee wil naar drukke plekken of daar niet lang wilt blijven.
Je voldoende rust nodig hebt.
 
Prikkels
Wanneer iemand hooggevoelig (hoogsensitief, HSP) is, dan komen de prikkels veel sterker binnen dan bij mensen die niet hooggevoelig zijn. En het is erg moeilijk om dat uit te zetten. Als het ware sta je constant aan. Het filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen laat alle prikkels door. Hierdoor raak je overprikkelt. Dit kost erg veel energie.
 
Geluiden en fel licht komen intenser binnen en dat kan op langere termijn voor stress zorgen. Ook een rommelige, drukke omgeving kan teveel prikkels geven. Denk hierbij aan de huisinrichting (ook kinderkamers), maar ook een drukke stad, een rumoerige klas, druk verkeer, een feestje.
Maar niet alleen waarneembare prikkels komen binnen; ook prikkels vanuit straling vormen een belasting. Denk aan wifi, mobiele en dect telefoons, hoogspanningsmasten, spoorrails, magnetron en elektrische apparaten.
 
Hoogsensitieve mensen vangen veel meer prikkels op. Ook de stemming en gemoedstoestand, tot zelfs de gezondheid van mensen om hun heen. Dit kan vreselijk veel energie kosten en uiteindelijk zelfs lijden tot erge vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn etc.
 
Hoogsensitieve mensen willen het vaak ook voor iedereen goed doen en cijferen zichzelf daarbij weg. Ze houden zoveel mogelijk met iedereen rekening en passen zichzelf steeds aan. Ze willen niemand kwetsen en als ze dat toch gedaan hebben voelen ze zich daar erg onprettig over. Een hooggevoelig persoon vindt het vaak moeilijk om de grens aan te geven en willen een ander niet tot last zijn.
Ze hebben een erg hoog rechtvaardigheidsgevoel en kunnen boos worden bij onrecht. Ze zullen een ander niet snel verraden en zodanig vaak de schuld op zich nemen en te weinig voor zichzelf op komen.
 
Nare en kwetsende opmerkingen en dus ook pestgedrag komen ook veel harder binnen bij een hoogsensitief persoon.
Ik merk dat veel kinderen (maar ook volwassenen) vaak het etiket ADHD of ADD (of andere etiketten) opgeplakt krijgen, terwijl ze eigenlijk hoogsensitief zijn. Door de prikkels kunnen kinderen namelijk druk reageren of juist erg stil en teruggetrokken. Ook kan het tot concentratiestoornissen leiden. Het is een reactie op de prikkels uit de omgeving. Natuurlijk kan een aanpassing in de voeding al veel verhelpen, maar ook hebben deze kinderen heel veel baat bij een rustigere omgeving of ‘ontprikkel-’ en terugtrekmomenten.
 
Klachten
Door het teveel aan prikkels en indrukken kunnen er allerlei klachten ontstaan; onrust, slapeloosheid, darmklachten (ook onverklaarbare buikpijnen), misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, stress, allergieën, ontstekingen, concentratiestoornissen, nek-, schouder- en rugklachten.
Het spijsverteringsstelsel verteert niet alleen ons voedsel, maar verwerkt ook de binnengekomen prikkels, indrukken en emoties. Hierdoor kan het overbelast raken en kunnen er klachten ontstaan.
In mijn praktijk kom ik veel van dit soort klachten tegen, die gelukkig vaak met de kruidenmiddelen te verbeteren of ondersteunen zijn. Ook met mijn Orgone piramides, edelstenen en het Esenca koord kan ik ondersteuning geven.
 
Hoe ga je hier zelf mee om?
 • Probeer prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Helaas is dit best lastig. Houd er in ieder geval zoveel mogelijk rekening mee dat er niet teveel prikkels zijn of niet te lang achtereen. En zorg zeker ook voor voldoende ‘ontprikkel’ momenten, zodat je het teveel aan indrukken kunt verwerken. Trek jezelf op tijd terug, blijf niet te lang in een belastende omgeving
 • Ontprikkelen kan je doen door je simpelweg even terug te trekken in een rustige omgeving. Maar ook kan wandelen in de natuur, sporten, naar muziek luisteren, tekenen, schilderen, tuinieren helpen. Het is maar net wat je zelf fijn vindt om te doen en waar je je goed bij voelt. Het kan ook helpen om je gevoelens van je af te schrijven
 • Maak een ‘to do list’. Op het moment dat je weet wat je te doen staat en wat er nog allemaal moet gebeuren, heb je meer overzicht en zo ook meer rust. Een lijstje maken is hierbij een mooi hulpmiddel.
 • Het is goed om regelmatig te douchen en het teveel aan energie/indrukken van je af te douchen. Het wassen van handen en polsen, en het liefst de hele onderarmen, kan ook al helpen. Spoel ze goed af onder stromend water.
 • Ruim regelmatig goed op. Niet alleen geeft een opgeruimde omgeving veel meer rust. Ook kun je zo datgene weg gooien wat niet meer bij je past.
 • Het gebruiken en/of bij je dragen van kruidenmiddelen en bloesem(remedies) kan ook verbetering geven. Zelfs celzouten kunnen vaak positief bijdragen.
 • Ook kun je stenen bij je dragen die je beschermen. De gouden roos hanger, Orgone hangers en Montbalans buisjes kunnen ook bescherming bieden. Er zijn ook aura beschermers als spray te koop.
 • Zorg voor goede voeding en vermijd geraffineerde en kunstmatige voeding en genotsmiddelen. Het lichaam van een hooggevoelige reageert daar heftiger op. Ook zijn vitamine en mineralen extra belangrijk, want je lichaam is gevoeliger voor tekorten. Maar gebruik dan wel de juiste!
 • Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om jezelf af te schermen en om een teveel aan energie weer weg te laten vloeien. Hierbij is een goede gronding/aarding wel erg belangrijk.
 • Via ademhalings- of meditatieoefeningen kun je meer uit je hoofd terug naar je buik komen. Het brengt de energie weer meer naar beneden, zodat je deze ook beter af kunt voeren.
 • Zorg goed voor jezelf. Ben lief voor jezelf. Denk ook wat meer aan jezelf. Keer regelmatig naar binnen, naar je eigen kern en ga naar je eigen gevoel. Neem rust en tijd voor jezelf. Want je bent het helemaal waard.
 • Doe wat goed voelt. Doe wat je leuk vindt. Doe wat bij je past.
 • Praat er over met andere mensen die dit herkennen. Vaak voel je jezelf erg alleen staan. Het aantal hooggevoelige mensen is namelijk minder groot, dan mensen die deze eigenschap niet hebben. Maar je bent niet alleen en het kan al heel fijn zijn om met mensen die het dagelijks leven ook zo ervaren te kunnen praten, van gedachten te wisselen, ervaringen te delen.

Hooggevoeligheid en de omgeving

Het uitleggen aan de omgeving valt vaak niet mee. Iemand die niet hooggevoelig is en zich daar ook niet in verdiept heeft, zal het niet begrijpen. Die kan zich er niets bij voorstellen.

Dat maakt het wel lastiger om uit te leggen dat het niet lukt om naar een feestje te gaan of maar een korte tijd de blijven. Of om uit te leggen dat een drukke, rumoerige klas belastend is voor je kind. Dat geluidsoverlast of fel licht extra hard binnenkomen. Dat een zware parfum lucht extra goed geroken worden. Dat opmerkingen extra kwetsend overkomen.
 
Juist door dit artikel wil ik ook mensen die niet hooggevoelig zijn bereiken en laten weten dat er een, toch wel grote, groep mensen hooggevoelig is. En wat dat inhoudt en waarom ze op een bepaalde manier kunnen reageren of bepaalde keuzes maken. De belevingswereld van een hooggevoelig persoon is anders, intenser.
 
Wat kan je voor een hooggevoelige persoon betekenen?
 • Je hoeft het niet te begrijpen, maar accepteren zou erg fijn zijn.
 • Accepteer het als iemand niet kan komen, er niet lang kan zijn of zich even terug moet trekken.
 • Veroordeel niet, want dit wordt ook sterk aangevoeld.
 • Belast iemand niet met (teveel) negativieit.
 • Leg niet meer druk op iemand dan nodig is.
 • Probeer de omgeving rustig te houden.
 
Alleen maar negatief? 
Nee, zeker niet. Op het moment dat je weet dat je hooggevoelig bent en daar een weg in vindt om er mee om te gaan, zul je merken dat je het als heel mooi en bijzonder kunt gaan ervaren. Je beleeft ook de mooie en positieve dingen intenser. Je voelt meer aan en dat kan ook positief zijn. Je zult alleen wel keuzes moeten maken en dan vooral voor jezelf moeten gaan kiezen. En naar je eigen gevoel luisteren. Je intuïtie kan je ook helpen de juiste keuzes te maken. Zie het als een gave en niet als een last.
Hooggevoeligheid maakt je tot een mooi en bijzonder mens, met inlevingsvermogen.
 
Dit artikel is zeker niet volledig. Er is nog zoveel meer over hooggevoeligheid te schrijven en vertellen. Maar voor nu houd ik het wel hier bij.Voor vragen kun je bij mij terecht; info@kruidofzo.nl of 06-27293029.
 
Elaine N. Aron heeft meerdere boeken over hooggevoeligheid geschreven.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.