Ja, ik ga kleur bekennen, want kleur heeft ons veel te vertellen. De kleuren in de natuur liegen er niet om.

We gaan hierbij de natuur in. De natuur laat ons veel zien. Vanuit de plantenkennis is lang geleden de signatuurleer ontstaan. De signatuurleer gaat grotendeels terug op Paracelsus (1493-1541), arts en theoloog uit Zwitserland). Hij stelde dat alle planten op aarde tot nut van de Mensheid zijn, lees verder… 

Maar even terug naar de hedendaagse tijd. Het uiterlijk van de planten en hun favoriete leefplek, zeggen veel over de werking van de plant. Kleur is hierbij heel belangrijk.
Rood staat voor een werking op hart, bloedvaten en bloed. Rood staat ook voor energie. Op zich logisch toch. Gele planten hebben vooral een goede werking op de spijsvertering. Wit is een harmoniserende kleur. De kleur is ook samengesteld vanuit alle kleuren. Verder is deze vooral gericht op het vrouwelijke, vrouwenklachten en ontstekingen.

Zal ik nog even doorgaan?
Ja, waarom ook niet. De blauwe kleur heeft een kalmerende en verkoelende werking. Paars is een harmoniserende kleur die rust geeft op hoofd en zenuwstelsel. Aangezien paars een mengkleur is en ook rood bevat, geeft het ook energie. Een mengkleur werkt over het algemeen harmoniserend, door de vermenging van verschillende eigenschappen.

Oranje is ook zo’n kleur. Het bevat geel en rood. Het is een warme, levendige en zonnig kleur en geeft levenskracht. Het maakt vrolijk. Roze is een mengkleur van wit en rood. De heftigere werking van de rode kleur wordt door het wit verzacht.

Bruin is een sterk aardende kleur. Het brengt je terug bij de bron. Het geeft een natuurlijke kracht en kan rustgevend zijn bij stress, vermoeidheid en uitputting. De zwarte kleur heeft een versterkende werking op de nieren en het bloed en is een fundamentele energie.

Een diepgaandere uitleg over de kleuren vind je hier

Wil alleen de kleur wat vertellen?
Nee, absoluut niet. Voel de structuur van de plant maar eens. De superzachte Heemst bijvoorbeeld heeft een hele zachte, vriendelijke werking. De plant laat van de andere kant ook een enorme groeikracht zien. Een krachtige werking dus op een zachte elk voorjaar vriendelijke manier.
Maar dat is bij de Braam wel anders. De stekels hebben een prikkelend effect en stimuleren dan ook sterk. In sommige gevallen kan dat te sterk zijn. Dat geldt voor alle planten, struiken en bomen met stekels. En ook voor de Brandnetel.

Ook de standplaats vertelt ons wat over de plant. Zo groeit de Wilg heel graag langs het water en heeft hiermee een effect op onze waterhuishouding en de urinewegen. En daarmee ook op reumatische klachten.

Ja, de planten vertellen ons veel over hun nuttige eigenschappen. Je moet ze alleen leren lezen. Dit was nog maar een tipje van de signatuurleer. Meer lezen? Kijk dan op de website, lees verder…

Interesse in een kruidenconsult? Klik dan op de knop hieronder.

Of zin in een ochtend kleur bekennen en de planten nader bekijken en ervaren? Klik dan op de andere knop.

Even voor de duidelijkheid; aangezien er nog steeds maatregelen zijn houd ik de groep klein. Vol is echt vol.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.