Wilg (Salix) heb je in veel verschillende soorten. Velen kennen de prachtige Treurwilg die sierlijk langs de waterkant staat. Maar hier wil ik graag de Knotwilg nader belichten. Deze wordt ook wel Schietwilg genoemd (Salix alba).

Ook de Knotwilg staat graag in vochtige gebieden. Door de karakteristieke geknotte vorm is het een bijzondere en stoere verschijning en de Wilg geeft een karaktervolle uitstraling aan het landschap van uitgestrekte weilanden. De Wilg heeft iets stevigs, iets aards. De wat oudere Knotwilg biedt huis aan vogels en insecten en is daarmee een goede gastheer. De Wilg levert een goede bijdrage aan de biodiversiteit.

De stam is kort en stevig en laat duidelijk de tand des tijds zien. Maar dat geeft charme en karakter. Voor mij is het een mannelijke uitstraling. Al tonen de soepele, flexibele takken wel weer een sierlijke vrouwelijke kant.

Bij welk type mens past de de Wilg dan?
De Wilg past bij een taai, halsstarrig type. Een persoon die moeite heeft met veranderingen. Een emotioneel persoon die het moeilijk vindt om zijn emoties te uiten. Hierdoor raakt de soepelheid verloren en ontstaat verstarring, verzuring en stijfheid.

De Wilg geeft de soepelheid en doorstroming weer terug. En geeft bescherming en zekerheid.
Ook helpt de Wilg de mens die steeds afgeknot, teruggeroepen en de kop ingedrukt wordt. Hierdoor wordt de levensvreugde ook beknot. De Knotwilg laat zien hoe je na knotten weer helemaal tot leven kunt komen en je kracht weer kan laten zien.

De Wilg heeft een vochtafdrijvende en reinigende werking en helpt zo afvalstoffen af te voeren. Hij doet dit zowel op fysiek als psychisch/mentaal/energetisch niveau. De betere doorstroming voert af wat energetisch niet (meer) bij je hoort. Wat je steeds vast hebt gehouden, mag je vloeiend los gaan laten.

De puntige bladeren hebben een prikkelend en stimulerend effect. Het zet aan en helpt ook te laten stromen.

Keltische Boomhoroscoop
Melancholie.
Vaak kunstzinnig en houdt van de mooie dingen van het leven.
Reist graag, maar is ook een familiemens. Voelt zich overal thuis, als een wereldburger. Niets is hem/haar vreemd.
Heeft twee zielen; een gevoelsmatig ingestelde dromer en een onrustig, wisselvallig persoon. Zowel een vrouwelijke als een mannelijke kant.
De dromerige kant is ook een rationele kant.
Houdt niet van conflicten, maar gaat deze niet uit de weg als het gaat om eerlijkheid en rechtschapenheid. Is intuïtief.
Is aan stemmingen onderhevig en dit kan vriendschappen beïnvloeden.
Liefde; zoekt een goed houvast. Laat niet snel merken als hij/zij zich onbegrepen of onderschat voelt. Kan wel veeleisend en koppig zijn.
Geest en ziel zijn erg flexibel. Kan zich goed inleven in mensen.

De Wilg staat in de Keltische Boomhoroscoop voor de data 1 – 10 maart en 3 – 12 september.

Wilg past bij het element Water en Aarde en bij de 1e, 2e en 6e chakra’s.
De kleuren die bij de Wilg horen zijn (vuur)rood, oranje, geel, blauw en (licht)paars.
Corresponderende edelstenen zijn Granaat, Agaat, Maansteen, Sodaliet en Saffier.
Het bijpassend temperament is flegmatisch en melancholisch.

Druïden en Kelten
Volgens het Keltische Boom Orakel hoort de Wilg (Saille) bij de Imbolc, het Druïde jaarfeest van 1 februari. Dit is het jaarvuurfeest van de Godin Brigit en daarmee een vrouwelijk vuurfeest. Vanuit de Druïden wordt de Wilg als een vrouwelijke boom gezien. Bij de Druïden worden de vrouwen als even belangrijk beschouwd als de mannen. De Wilg legt je vrouwelijke kanten bloot en staat voor de vrouwelijke gave van vruchtbaarheid. Dit laat de Wilg zien door het vroege verschijnen van de katjes in het voorjaar, nog voordat de bladeren verschijnen.

Volgens het Ogham boek geeft de Wilg de kracht om met vertrouwen door te gaan. De Wilg versterkt de intuïtie en inspireert de fantasie. Het helpt verbinding te leggen met het onderbewuste en de diepe emoties. De Wilg helpt vloeiend los te laten en over te geven. Bewust te worden, te verbinden en te harmoniseren.

Ook voor de heksen is de Wilg een belangrijke boom, die ook veel voor rituelen gebruikt wordt.

Dryade
Vriendelijkheid. Een echte, pure vriendelijkheid vanuit het hart.
Echte vriendelijkheid is een uitdrukking van liefde, die naar de echte kern leidt. Naar begrip.
Vaak zien we een masker van een glimlach. Maar dat is geen echte vriendelijkheid. Ware vriendelijkheid kent geen masker. Die komt diep van binnenuit en is oprecht, onvoorwaardelijk.
Leer de echte vriendelijkheid in jezelf herkennen.

Met de Wilg praten gaat makkelijk. Het maakt niet uit welk seizoen of moment van de dag het is. Praten met de Wilg gaat vanzelf. Het is een eerlijke en spontane boom met veel levenservaring en wijsheid. Het is een beste vriend. De Wilg zal je helpen om na een moeilijke periode weer verder te kunnen.

Oefening
Het beste kun je tegen de boom gaan zitten of in ieder geval zo dichtbij mogelijk. Aangezien de Wilg graag dichtbij het water staat, kan dat nu wel lastig zijn. Maar wellicht is er een Wilg in de buurt die nog wel bereikbaar is zonder natte voeten te krijgen.

Ga bij, of nog liever tegen, de Wilg aanzitten. Voel de Aarde onder je. Doe je ogen dicht en adem diep in en uit. Maak goed contact met de Aarde. Maak je hoofd leeg.

Maak vervolgens contact met de Wilg. Voel de bast, voel de energie. Voel hoe de Wilg je helpt om de energie in je lichaam te laten stromen. Laat alle energetische afvalstoffen uit je lijf wegstromen de grond in. Voel hoe de Wilg je weer in gang zet. Voel ook hoe de emoties gaan stromen. Dat je los mag laten. Dat kun je kunt laten gaan wat niet van jou is. Dat je je soepelheid terugkrijgt. Neem de tijd om alles weg te laten stromen via je voeten de Aarde in. En voel vervolgens de energie uit de Aarde via je voeten je lichaam instromen. Deze zuiver, pure energie is voor jou.

Als je voelt/weet dat je hebt kunnen loslaten wat niet meer bij je hoorde en weer hebt kunnen opladen vanuit de Aarde, dank de Wilg en de Aarde dan hiervoor. Open langzaam je ogen, beweeg rustig weer je ledematen en kom weer terug ……..

Tot slot nog het verhaal van de onmogelijke liefde van de het Aardmannetje en het Elfje
Lang geleden leefde er een Elfen prinsje samen met haar ouders in het Elfenrijk. Ze leefden daar een mooi leven met veel bloemen. Het dromerige meisje speelde graag met haar gouden bal. Maar deze bal stuiterde op een dag tijdens een balspel zo naar de Aarde. Oeps, nu had ze een probleem. De gouden bal was een bijzonder geschenk geweest en die mocht ze niet zomaar verliezen. Maar het was haar ook ten strengste verboden om naar de Aarde te gaan. Dat was veel te aards en daar stond je als Elfje uit het Elfenrijk hoog boven.
Maar ja, de bal moest toch terug, dus ze waagde het erop.

Beneden op Aarde aangekomen vond ze al snel de bal, maar iemand anders had deze al eerder gevonden. Een Aardmannetje. Een kort, klein, stevig kereltje met een baard en een grote, slappe puntmuts. Met een grote grijs op zijn gezicht. En de gouden bal onder zijn arm. Voorzichtig liep ze op hem af en vroeg hem vriendelijk of ze de bal terug mocht. Het Aardmannetje was duidelijke gecharmeerd van de schoonheid van het Elfje en maakte van de gelegenheid gebruik; ‘Je kunt de bal terugkrijgen als je me een kusje geeft’ zei hij. ‘Een kusje!’ dacht het Elfje in paniek, terwijl zij het baardige gezicht bekeek. Maar ze leek geen keus te hebben en liep naar hem toe en kuste hem snel met haar ogen dicht. Zonder tegenstribbelen gaf het Aardmannetje de bal terug. Maar de grijns op zijn gezicht was alleen maar groter geworden.

Ze snelde weer naar boven terwijl ze bedacht dat het kusje eigenlijk best meeviel. De baard kriebelde wel, maar was toch ook best zacht. En ze had ook wel een leuke twinkeling in de ondeugende ogen van het Aardmannetje gezien.

Na een nachtje slapen besloot ze de bal nogmaals op de Aarde te laten stuiteren. Natuurlijk in de hoop dat het Aardmannetje de bal weer gevonden zou hebben. En het leek alsof die er al op stond te wachten. Het ritueel herhaalde zich. En haar gevoel dat het kusje best meeviel werd bevestigd.
Eigenlijk was hij best leuk. Stiekem liet ze het daarom nog een aantal dagen gebeuren. En ja, ze werden echt verliefd.

Maar ondertussen was het de Elfen ouders wel opgevallen dat hun dochter zich vreemd gedroeg en soms verdween. Ze gingen op onderzoek uit en ontdekten deze prille liefde tussen hun Elfen dochter en het Aardmannetje.

Hier waren ze het natuurlijk echt niet mee eens en ook de ouders van het Aardmannetje, Koning en Koningin van de Aardmannetjes, wilden dit niet. Ze besloten unaniem dat deze liefde niet kon. Het paste niet vonden ze. De werelden lagen te ver uit elkaar.

Het Aardmannetje trok zich vol van verdriet terug onder zijn favoriete Wilg, die veranderde in een Treurwilg en het Elfje liet haar tranen stromen onder een Rozenstruik totdat er een waterstroompje ontstond. Ze waren allebei ontroostbaar.
Hier schrokken de ouders wel heel erg van. Ze hadden niet in de gaten dat de liefde zo diep zat. Na overleg besloten ze dat deze twee verliefden toch samen moesten zijn. Ze mochten samenleven, maar dan wel in een andere vorm. Niet als Elf en als Aardmannetje, want dat was onmogelijk. Ze kregen een nieuwe gedaante; het Wilgenroosje. Een combinatie van het stoere en aardse van de Wilg en het lieflijke en de schoonheid van de Roos. En ze wilden te graag samen zijn om dit te weigeren.

Nu nog kun je kenmerken van beide terugzien in het Wilgenroosje; het lieflijke, verfijnde bloemetje als een Elfje en de pluizige zaaddoos die lijkt op de baard van het Aardmannetje.

In ieder geval leefden ze nog lang gelukkig en kregen ze veel nakomelingen.

Bronnen
Eigen kennis en ervaring
Vakopleiding Kruidengeneeskunde Kruidenrijk
De boomhoroscoop – Hans R. Blokzijl
De boomhoroscoop; uit welk hout ben jij gesneden? – Esmée van Doorn
De helende kracht van bomen – Petra Sonneberg
Het Kruidenboek van Ingrid – Ingrid Kropf
De symboliek van bomen – Abe J. van der Veen

Orakel kaarten
Dryaden – Tiziane Mattera
Het Keltisch Boom Orakel – Liz en Colin Murray

2 Responses

 • Tonnie Elena

  Dank je wel voor deze mail die mijn dag verrijkte door de boeiende artikelen ,
  Groet in licht en kleur,
  Tonnie

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Dank je voor je lieve bericht Tonnie. Heel fijn om te horen.
   Lieve en warme groet,
   Hanneke

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.