In onze voetsporen; Weegbree
Ja, op het bordje staat Dragon. En Dragon is hier zeker aanwezig. Maar ook een spontane plant; smalle Weegbree. Erg nuttig, dus deze mag blijven staan.
In ons land hebben we meerdere weegbreesoorten, waarvan de smalle en grote Weegbree de bekendste zijn. Door de meeste mensen worden deze spontane planten gezien als onkruid, maar ze zijn zeker ook nuttig.
Smalle Weegbree heeft een langwerpig en puntig blad en is zacht behaard. De bladeren van de grote Weegbree zijn breder. Beide hebben mooie eigenschappen.

De smalle Weegbree werkt vooral op het gebied van de luchtwegen, spijsvertering, huid, bloed en infecties dankzij onder andere de slijmstoffen, aucubine, looistoffen, bitterstoffen, flavonoïden, hars, xanthofyl, enzymen, mineralen (silicium, kalium, zink, calcium, zwavel, ijzer, mangaan), vitamine (C, K, carotenoïden).
Vooral bij ontstekingen met een stekende pijn kan de plant ingezet worden. Denk hierbij aan oorontstekingen. Ook bij ontstekingen in het darmkanaal kan de smalle Weegbree fijn ondersteunen.
Bij allerlei luchtweginfecties, zeker als er ook nog een allergie meespeelt, is het ook een hele fijne plant.
De hars en xanthofyl hebben een herstellend effect bij bijvoorbeeld wondjes en andere huidklachten.
De grote Weegbree is ook in te zetten op het gebied van luchtwegen, allergieën en infecties, maar is nog beter op het gebied van het zenuwstelsel. Deze plant bevat onder meer looistoffen, etherische olie, aucubine, flavonoïden, allantoïne, slijmstof, hars, mineralen (kalium, zink, calcium, zwavel, ijzer, fosfor, natrium, silicium).
De zachte beharing van de plant verwijst naar de werking op huid en slijmvliezen. Het puntige, lancetvormige blad van de smalle Weegbree verwijst naar snijwonden, diepe wonden, beetwonden en insectenbeten. De zeven parallelnerven van de grote Weegbree verwijzen naar het zenuwstelsel. Zo laten de uiterlijke kenmerken van de plant ook veel zien van hun mooie eigenschappen.
Dankzij de vele mineralen en vitamines is Weegbree een hele voedzame plant. Ook eigenlijk weer een superfood die gratis bij ons komt groeien. Ik ben in ieder geval dankbaar dat deze rijkelijk bij ons aanwezig is.
De smalle en grote Weegbree gaan ook samen met de Brandnetel in een zalf die fijn is bij beten van muggen en dazen. Een zalf die wijzelf alle zomers dicht bij de hand hebben. Naast vanzelfsprekend de muggenspray op natuurlijke basis .
Overigens is de welbekende psyllium (Vlozaad), veel gebruikt bij darmproblemen, ook een Weegbreesoort.
Het kleverige zaad van de Weegbree blijft makkelijk aan schoenzolen plakken en zo werden de planten wereldwijd verspreid. Het wordt zelfs gezien als het meest verspreidde ‘onkruid’ ter wereld.
Door de indianen werd het ook wel de voetstap van de blanke genoemd. De Europeanen lieten namelijk een spoor van Weegbree na. Weegbree treedt zo in de voetsporen van de mens.
Plantago ontleent de naam aan het Latijnse ‘planta’ wat ‘voetzool ‘betekent.
Ach, er is in feite nog zoveel meer te vertellen over de mooie en krachtige eigenschappen van de Weegbree. In mijn boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin! is dit één van de planten die uitgebreid beschreven staat. Meer weten? Lees het boek zou ik zeggen ;-);
Help, er groeit een plant in mijn tuin!, lees verder…




Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!
0 Comments