Ken jij de kracht van de plant al?

Voor mij is dat iedere keer weer een cadeautje. In het voorjaar zie je dit verschijnsel al. Zoals de plantjes weer boven de grond komen en uitgroeien tot flinke planten. Alle energie verzameld in de wortel mag weer boven de grond tot groei en bloei komen.

Vervolgens levert de plant veel stoffen, zoals vitamine en mineralen. Neem bijvoorbeeld de voorjaarsplanten. Zijn bevatten de broodnodige voedingstoffen die wij hard nodig hebben. Tegenwoordig vinden we dat we dit uit de voeding kunnen halen. Er is immers het hele jaar door volop groente te krijgen. En anders vullen we het gewoon aan vanuit een potje vitamine/mineralen.
Maar ooit was er een tijd dat we niet zo royaal de beschikking hadden over verse groente aan het einde van de winter. En potjes vitamine/mineralen waren toen ook nog niet zo vanzelfsprekend. Op de levertraan na natuurlijk.
Toen waren de mensen blij met de voorjaarsplantjes die enorm voedzaam waren. Toen wisten ze ook nog welke planten ze wel en niet konden eten.
Mooie voorbeelden van planten die ons in het voorjaar veel kunnen bieden zijn het Zevenblad, Winterpostelein, Paardenbloem, Brandnetel, Vogelmuur, Weegbree, Kleefkruid. Zelfs de gewone Berenklauw is eetbaar als je weet hoe je deze moet gebruiken.
Ja, ik weet het, veel mensen noemen deze planten onkruid. Ik noem het superfoods. En nog gratis ook.

Maar de plant biedt veel meer dan alleen voedingsstoffen en andere werkzame stoffen die ons lichamelijk ondersteunen.
Uiterlijk verschillen de planten van elkaar. Ook ruiken en proeven ze anders. Als je ze aanraakt voel je ook de verschillen. Degenen die met mij een rondleiding door de tuin hebben gedaan, zullen zich vast nog de superzachte Heemst herinneren. Fantastisch om dan steeds die verbaasde blikken te zien. Want als je de plant ziet dan zou je die extreme zachtheid niet verwachten. Mooi zoals een plant je dus kan verrassen.

De Heemst laat nog meer zien. Deze plant wordt behoorlijk hoog, maar sterft ieder najaar weer af. Vanuit een hele krachtige wortel komt de plant in het voorjaar als sprietjes weer uit de grond, om vervolgens weer uit te groeien tot een forse plant. Ieder jaar weer. Gecombineerd met het zachte van het blad en de liefelijke, rijkelijke bloemen is dit een plant die heel krachtig werkt, maar op een superzachte en vriendelijk manier. Heel goed in te zetten bij kleine kinderen, zwakke en oudere mensen.

Heel anders dan bijvoorbeeld de enorm stekelige Braam met de felrode kleur. Deze werkt ook heel krachtig, maar op een fellere, intensere manier. Daardoor is zo’n plant minder geschikt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen, oudere en zwakkere mensen. Het is te stimulerend en prikkelend. Soms is deze eigenschap echter juist erg wenselijk.

En heb je al ooit het bloemetje van het ABC kruid om je tong gevoeld. Een sensatie, dat kan ik je vertellen 😊.

Wanneer ik in de tuin aan het werk ben, komen er regelmatig krachtige geuren vrij. Je weet dan meteen met welke planten je te maken hebt. Heerlijk vind ik het om in een Tijm, Munt of Citroenmelisse bed terecht te komen. Zo’n fantastische geuren. De zwarte Toorts daarentegen vind ik echt niet lekker ruiken. Maar de geur is wel weer erg kenmerkend. En geur heeft de eigenschap om heel snel via het zenuwstelsel zijn werk te doen.
Uit ervaring weet ik overigens dat geurervaring iets heel persoonlijks is. Wat ik lekker of juist niet lekker vind ruiken, hoeft niet te betekenen dat een ander dit ook zo ervaart. En dat is juist zo mooi met de rondleidingen door de tuin. Het ervaren van de planten. En hoe iedereen het op zijn/haar eigen manier beleefd.

Zo weet iedereen ook wel dat bepaalde planten kunnen woekeren in de tuin, zoals de Hondsdraf, Guldenroede en de wilde Marjolein. Ik noem dat dankbare planten. Maar ik weet dat niet iedereen hier zo over denkt 😉.
De planten die hardnekkig en/of spontaan bij je gaan groeien, zijn vaak ook de planten die je op wat voor manier dan ook nodig hebt.
Erg woekerende planten zijn vaak hele krachtige planten. Zijn geven hun kracht graag aan jou door. Zodat jij steviger voor jezelf kunt gaan staan en beter je grenzen kunt aangeven.

Voor mij is de wereld van de planten een wonderlijke wereld. De planten willen ons veel vertellen. Je moet er alleen wel naar luisteren en ook de taal kennen. En ik kan je deze taal leren verstaan. Ik kan je helpen om op de juiste manier te leren luisteren naar de planten.

Al zo’n 12 jaar deel ik mijn kennis en ervaring over het plantenrijk met anderen. Ik leer je anders naar de planten te kijken en hoe je deze voor jezelf kunt gaan gebruiken.
Wil je dit ook gaan leren en ervaren? Schrijf je dan in voor één of meerdere van mijn kruidencursussen.
Tijdens de cursussen neem ik jullie ook mee naar buiten om de planten te gaan ervaren en beleven. En natuurlijk ga je er tijdens de les ook mee aan de slag en ga je zelf van alles maken.
De eerst aankomende cursussen zijn de detox kruidencursus en de voorjaarscursus Heerlijke Lente.
Ik kan je vertellen dat je heel anders naar je groene omgeving gaat kijken na het volgen van deze cursussen.

Hopelijk mag ik je welkom heten!

Andere tip: het boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin!. In dit boek beschrijf ik niet alleen de werkzame stoffen en werking van de plant. Ook vertel ik over de kenmerken en eigenschappen van de plant. Dus wat de plant ons nog meer te vertellen heeft. En natuurlijk beschrijf ik ook hoe je de plant kunt gebruiken, onder andere als gratis superfood, en wat de meerwaarde is met betrekking tot de biodiversiteit.
Juist nu de planten allemaal weer op aan het komen zijn, is dit boek heel waardevol en een echte aanrader.

Heemst
Braam

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.