Kleefkruid, een plant met ballen.

Waarom een plant met ballen?
Ach, de afbeelding spreekt tot de verbeelding lijkt mij.
Maar dat niet alleen. Kleefkruid klimt ook ongegeneerd en ongevraagd in andere planten en kleeft ook nog eens aan alles en iedereen. Ze blijft echt plakken en hangen. Tamelijk opdringerige, brutale plant dus. Maar daarover zo meer.

Kleefkruid is een eenjarige plant uit de sterbladigen familie die lange, slappe stengels maakt. Dankzij de weerhaakjes aan de stengel en blaadjes kan Kleefkruid zich vasthechten aan planten om haar heen.
De bladeren staan in een krans om de stengel heen. De bloemetjes zijn klein en wit. De zaaddoosjes zijn bolvormig.

Kleefkruid wordt vaak gezien als een onkruid, maar zoals in mijn boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin!’ beschreven is ze meer dan dat. Is het zelfs een nuttige plant en wil zij je veel vertellen.

Kleefkruid heeft onder meer vochtafdrijvende, lymfe drainerende, reinigende, ontstekingsremmende en ontkrampende eigenschappen.
Het heeft een positief effect op onder andere de urinewegen, lymfe, bloed, spijsvertering, luchtwegen en de vrouw.
Breed inzetbaar dus.

Een belangrijke signatuurkenmerk van de plant is het kleverige en in anderen klimmen. Hiermee zoekt de plant houvast, blijft ze vastklampen, steun zoekend bij anderen. Ze heeft anderen nodig hebben om hogerop te komen. Maar ook het vasthouden van afvalstoffen die afgevoerd zouden kunnen worden is hierin terug te vinden.

De beharing geeft een werking op huid en slijmvliezen aan.
De stengel heeft vaak een rode kleur die wijst op een werking op het bloed. Dat zie je ook terug in de rode kleur van de wortel en de zaadbolletjes.
De bloemen zijn juist wit en dat verwijst naar een harmoniserende en ontstekingsremmende werking en naar de vrouwelijke organen.
Het blad staat ritmische in kransen om de stengel en dat wijst erop dat de plant je kan helpen in je ritme te komen.

Kleefkruid helpt de mens die teveel op anderen steunt, te afhankelijk is van anderen. De plant helpt je op eigen benen te staan, in je eigen kracht te komen. Ze leert je dat je anderen niet nodig hebt om verder te komen in het leven.

Hoe gebruik je Kleefkruid?
Het gehele kruid wordt geoogst voor de bloei.
Het kan gebruikt worden voor thee, tinctuur, sap en zalf.

Ook kan Kleefkruid als groente gegeten worden. Hiervoor gebruik je de wat jongere blaadjes. Ik doe het regelmatig in de smoothie.
De gebrande wortel en zaadjes kunnen als een soort koffie worden gedronken.

Hopelijk heb ik je zo kunnen inspireren. Om planten niet altijd meteen te veroordelen als onkruid, maar om ook de nuttige kant ervan te kunnen zien.

Inspiratie om wellicht een keer met een kruidencursus, – workshop of -wandelingmee te doen. Donderdag aanstaande is er weer een hele leuke workshop. De leukste van alle kruidenworkshops vind ik persoonlijk. Je gaat dan namelijk je eigen tinctuur maken.

En wellicht heb ik je weer mogen inspireren wat betreft de signatuur en typologie van de planten. Hier is een gratis kennismakingscursus over en ook in mijn boekbespreek ik dit bij bijna alle planten.  

Hopelijk tot ziens!

Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!

0 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.