In de vorige nieuwsbrief schreef ik al over de nieuwsberichten dat kruiden gevaarlijk zijn, lees meer… 

Het voorschrijven van kruiden doe ik alleen op basis van een consult. Een consult waarbij ik met de persoon in kwestie een lijst invul met belangrijke vragen. Zoals het medicijngebruik en het gebruik van supplementen, of iemand al bij de huisarts langs geweest is en/of onder behandeling is van andere artsen of specialisten. En wellicht ook andere natuurgeneeskundige therapeuten.
Zijn er verder nog klachten en zijn er specifieke ziektes in het verleden geweest en bijvoorbeeld operaties. En zijn er belangrijke ziektebeelden in de familie, bv verhoogd cholesterol of hart- en vaatziekten. Hoe is het voedingspatroon.

Ook ga ik metingen doen met mijn Lecher-antenne,  zodat ik kan achterhalen waar de disbalans zit en wat de oorzaken zijn van de klachten. Deze helpt me ook de juiste middelen uit te kiezen en de juiste combinatie van kruiden. Niemand is namelijk hetzelfde en bij vergelijkbare klachten, kunnen er van persoon tot persoon heel verschillende kruiden/middelen nodig zijn. Door het heel specifiek af te stemmen, zijn de resultaten beter.
En zo wordt de dosering van de voorgeschreven kruiden/middelen ook afgestemd op de persoon die bij mij komt. En mijn ervaring is, dat minder meer is; met een lage dosering zijn de resultaten beter.

Mijn behandelplan gaat meestal heel goed samen met de behandelingen van derden, maar het is voor mij wel erg belangrijk dat ik weet wat er allemaal al gedaan en voorgeschreven is. Zo kan ik mijn behandeling daarop aanpassen. Uiteindelijk kan dat tot betere resultaten leiden.

Er komt dus best veel kijken bij het voorschrijven van een goed kruidenadvies. De juiste kennis van kruiden is belangrijk, maar ook de achtergrond van de persoon in kwestie, kennis over de medicatie en de interactie met kruiden en de medicatie.
De kruiden schrijf ik dus alleen voor vanuit een consult. Dan heb ik de juiste gegevens kunnen verzamelen en de juiste kruiden kunnen kiezen bij de cliënt en zijn/haar klachten en omstandigheden.

Zonder deze gedegen kennis en diploma’s, zowel op natuurgeneeskundige vlak als medische basiskennis, mag een therapeut niet eens mensen behandelen. Als therapeut dien je ook aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging en jaarlijks bijscholing te volgen, ook weer zowel natuurgeneeskundig als medische basiskennis. En dat is dus ook terecht. Een cursus of workshop over kruiden is een leuke en nuttige aanvulling op je eigen kennis, maar maakt je nog geen volwaardig therapeut. Daar moet echt veel meer scholing voor gevolgd worden.

Helaas zie ik het toch nog vaak gebeuren, vooral vaak op Facebook, dat mensen niet alleen in een dergelijke groep advies vragen met soms best complexe gezondheidsvragen, maar ook dat iedereen zomaar adviezen in de rondte strooit, zonder om enige achtergrondinformatie te vragen.
Mensen prijzen zelfgemaakte kruidenproducten aan voor verkoop, zonder (voldoende) kennis van de kruiden.

Neem jij je gezondheid serieus? En wil je graag de natuurlijke weg volgen? Maar ook op een veilige manier? Dat is heel mooi. Een geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut kan je goed verder helpen. Die neemt jouw gezondheidsvraag ook serieus en zal een weloverwogen behandelplan opstellen.

Wil je een afspraak maken, vul dan het onderstaande contactformulier.

0 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.