Jullie hebben het vast ook gehoord en/of gelezen; kruiden zijn gevaarlijk. Tja, de boodschap hierachter is dubbel. Maar ook ik schrik er vaak van hoe mensen kruiden gebruiken zonder gedegen kennis en ervaring en ook zelfs te adviseren aan anderen zonder belangrijke achtergrondinformatie te kennen over die persoon.

Natuurlijk is het belangrijk dat kruiden op de juiste wijze ingezet worden. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat zeker niet op voor het gebruik van kruiden.

En het is zeker zo dat kruiden en bepaalde voeding een wisselwerking hebben met medicatie. En dat is helemaal niet erg. Je moet er alleen rekening mee houden.

En in mijn praktijk doe ik dat ook. Ik vraag altijd welke medicijnen en supplementen iemand gebruikt en zal daar het gebruik van de kruiden op afstemmen. In mijn opleidingen heb ik ook farmacologie gehad en geleerd over de wisselwerking van medicatie met andere producten zoals kruiden en voeding. En ook vanuit de kruidenopleiding heb ik geleerd over de wisselwerking van kruiden met medicatie en de kruiden onderling. Daar waar nodig is, zal ik overleg hebben met de betreffende arts of specialist. Nooit zal ik een cliënt vertellen de medicatie te stoppen, maar ik ga kijken hoe ik met kruiden kan aanvullen.

St. Janskruid - Hypericum perforatum
Valeriaan - Valeriana officinalis

Het gebruik van kruiden samen met medicatie kan ervoor zorgen dat de werking van het medicijn versterkt of verminderd wordt. Dat is natuurlijk niet wenselijk.
Wanneer iemand al bloedverdunners gebruikt en er worden kruiden gebruikt die ook bloedverdunnend werken, dan ontstaat er een gevaarlijke situatie. Als iemand met epilepsie kruiden voorgeschreven krijgt met lipbloemigen daarin, dan kan er ook een probleem ontstaan. St. Janskruid is erg bekend als kruid dat een sterke invloed heeft op medicatie en kan ook de anticonceptiepil ongedaan maken. Daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten. En zo worden er in het krantenartikel nog wat meer voorbeelden aangehaald.
Niet alleen de combinatie is belangrijk, ook de dosering weegt hierin mee.

Ook is het zo dat in bepaalde situaties bepaalde kruiden ook beter niet toegepast kunnen worden. Denk hierbij aan specifieke ziektebeelden (bv nooit Guldenroede inzetten bij een nierbekkenontsteking!) of kruiden die niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen, bij het geven van borstvoeding, voor kleine kinderen en erg verzwakte mensen.

Overigens wil die wisselwerking met kruiden niet per definitie zeggen dat het kruid gevaarlijk is. De combinatie van kruiden en medicatie kan een gevaar vormen. Niet het kruid dus.
Maar kijk aub dan ook even in de bijsluiter van je medicijn wat daarvan de bijwerkingen zijn. Laten we niet alleen de kruiden de schuld geven.
Wel jammer dat de kranten ongenuanceerd schrijven over dit onderwerp en zo de angst voor kruiden aanwakkeren.

Conclusie; bij juist gebruik van kruiden is het echt niet gevaarlijk, niet gevaarlijker dan medicijnen. Maar het goed voorschrijven van kruiden is wel een vak. Ga niet zomaar zelf wat uitproberen, maar ga naar een deskundig iemand die weet waar zij mee bezig is.

Wil je meer weten of advies hebben naar aanleiding van dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

Rode Zonnehoed- Echinacea purpurea
Mariadistel - Carduus marianus
Gingko biloba

4 Responses

 • Wilhelmien Dirkx

  Hoi Hanneke,

  Wij gebruiken bijna elke morgen een grote beker thee van kruiden uit de tuin. en Ton s middags nog één.

  Afrikaan Tenifolia, kamille
  Kaasjeskruid, lavendel
  Goudsbloem, bieslookbloem
  Venkelblad, zwarte bessenblad
  Mexicaanse dragon gebruiken we veel
  Citroen melisse, citroenverbena
  marokaanse munt , thijm
  salie, dropplant
  moerasspirea, japans zouthoutgras heel af en toe ook al is deze wel heel lekker
  onsterfelijksheidkruid.
  rozemarijn.

  Als we deze afwisselen is dat dan oké?

  GRoetjes Ton en Wilhelmien Dirkx

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Dat ziet er op zich prima uit hoor Wilhelmien. Afwisselen is inderdaad belangrijk. Nooit teveel en te lang een kruid gebruiken.En Rozemarijn voorzichtig bij een hoge bloeddruk.

   Beantwoorden
 • Beste.
  Kan ik tijm met mediache bloedverdunners gebruiken.

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Beste Jan,
   Tijm heeft geen bloedverdunnende eigenschappen, dus voor zover bekend zou dat geen probleem moeten zijn. Zeker niet als het als keukenkruid gebruikt wordt. Maar ik weet natuurlijk geen verdere achtergrond van de persoonlijke situatie.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.