Kruidengeneeskunde
Nog veel mensen hebben geen kennis gemaakt met de kruidengeneeskunde. Hier wil ik dan ook kort uitleggen wat de kruidengeneeskunde voor mensen kan betekenen*.

Gezonder leven
De tendens tegenwoordig is dat mensen steeds meer hun gezondheidsproblemen op een natuurlijke manier willen oplossen. De mensen gaan steeds bewuster met hun gezondheid om. Ze zoeken hun weg in wat velen de ‘alternatieve’ geneeskunde noemen. Wij zelf noemen het liever de complementaire (aanvullende) geneeskunde, die een fantastische rol kan spelen naast de reguliere geneeskunde.

De complementaire geneeskunde omvat een breed scala aan natuurgeneeskunde, waarvan de kruidengeneeskunde deel uitmaakt. In de kruidengeneeskunde wordt gebruik gemaakt van middelen die afkomstig zijn van planten. Dit kunnen zalven of oliën zijn, maar ook bloesemremedies, tincturen, etherische oliën, kruidentheeën en kruiden in de vorm van capsules of tabletten.

Kruidenmiddelen
Deze kruidenmiddelen zijn op natuurlijke basis en ondersteunen het herstelvermogen van het lichaam en zorgen voor een betere balans op lichamelijk en geestelijk vlak, mits op de juiste manier ingezet. Hun werkingsgebied is breed en ze zijn dan ook inzetbaar voor heel veel verschillende klachten.


Doordat kruidenmiddelen op natuurlijke basis zijn, vormen ze veel minder tot geen belasting voor het lichaam. In de plant zitten meerdere werkzame stoffen die elkaar ondersteunen of juist neutraliseren. De werkzame stoffen in de plant zorgen voor de juiste balans en de juiste werking.

Zorgvuldig gebruik van kruiden
Het gebruik van kruiden dient wel zorgvuldig te gebeuren. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat hierbij echt niet op. De kruidendeskundigen kennen de werking en de effecten van de kruiden op lichamelijk en mentaal vlak. Het is belangrijk de juiste kruiden bij de juiste persoon voor de betreffende klacht te vinden. Hiervoor is kennis van zaken nodig. Ook is het belangrijk om uit te zoeken hoe lang een bepaald kruidenmiddel gebruikt moet worden en in welke dosering. Niemand is het zelfde, dus ook niet het toe te passen kruidencomplex en de dosering.

Wat zijn de verschillen tussen de kruidenproducten?
Kruidenzalven gebruiken we uitwendig en op de aangedane plaatsen op het lichaam. De zalven kunnen onder andere op basis van vaseline, kokosvet, bijenwas en wolvet zijn. Ook de kruiden oliën gebruiken we hoofdzakelijk uitwendig. Deze zijn meestal op basis van zonnebloemolie, amandelolie of een andere zachte olie.

Kruidentheeën hebben over het algemeen een zachte en vriendelijke werking, maar ook hierbij is afwisseling belangrijk. Een kruidenthee kan van één specifiek kruid zijn of van een mengsel van meerdere kruiden. Niet alle kruiden zijn geschikt voor thee.

Etherische olie wordt veel gebruikt in de aromatherapie. Het kan in een ‘brandertje’, maar ook kan het verwerkt worden in bijvoorbeeld massageolie of badolie.

Tincturen zijn kruiden getrokken in alcohol en daarna afgezeefd en gefilterd. Hierdoor ontstaat een krachtig kruidenmiddel. Ieder kruid wordt apart verwerkt en eventueel later samengevoegd met andere kruiden in een complex. Zo’n complex kan standaard zijn of juist specifiek gemaakt voor de betreffende persoon en klacht. Zo kan een heel mooi op maat gemaakt middel verkregen worden.

Verder zijn er nog de bloesemremedies. Zij zijn te vergelijken met tincturen, maar daar waar de tincturen een specifiekere werking op het fysieke deel hebben, werken bloesemremedies meer door op het mentale en energetische vlak. Hierdoor werken ze wel heel krachtig door.

Kruiden de oplossing voor alle problemen?

Nee, kruiden helpen het lichaam op veel gebieden en bij veel klachten. Ze ondersteunen lichaam en geest bij het herstelproces op diverse manieren. Maar belangrijk blijft om gezond te leven en te eten. Stress, een ongezonde levensstijl, verkeerde eetgewoonte, teveel koffie, frisdrank en alcohol, sigaretten, te weinig lichaamsbeweging, electro smog enzovoort zorgen voor een slechtere gezondheid. Dit kun je nooit alleen maar compenseren door kruiden te gebruiken.

Het is dan ook zaak om te kijken wat de oorzaak van je verminderde gezondheid is en ook de oorzaken aan te pakken. Vanuit natuurgeneeskundig oogpunt hebben we meerdere tools om naar gezondheid te kijken en hierbij te ondersteunen. Naast de kruidenmiddelen bestaan er nog meer manieren om aan de gezondheid te werken, zoals de MIR-Methode ®, homeopathie, osteopathie, guasha, shiatsu, orthomoleculaire therapie, hotstone massages, voetreflexologie, paranormale therapie, coaching, een gezonde voeding, yoga, woonbiologie en nog veel meer.

Maar een goede gezondheid begint bij jezelf; creëren van gezonde omstandigheden en de motivatie om te werken aan een goede gezondheid.

Voor meer informatie zie: www.kruidofzo.nl

* Helaas kan ik niet heel diep op de werking van kruiden ingaan vanwege de wetgeving die hierin beperkt.

Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

KRUIDENGENEESKUNDE – FYTOTHERAPIE

De term fytotherapie is afgeleid van de woorden ‘fytos’, ofwel ‘plant’ en ‘therapeia’, ofwel ‘behandeling’. Bij kruidengeneeskunde, ofwel fytotherapie, wordt gebruik gemaakt van de geneeskrachtige stoffen die in planten zitten. Hierbij wordt de plant in zijn geheel of gedeeltelijk gebruikt, zoals de wortel, zaden, bast of bloem. Het is een zeer oude geneeswijze, waarbij gebruikt wordt gemaakt van alle werkzame stoffen in de plant en dus niet van geïsoleerde plantstoffen.

Zelfgenezend vermogen
Kruidengeneeskunde is een ondersteuning in het genezingsproces en begeleidt hierbij. Kruiden worden als middel ingezet en helpen om bepaalde symptomen te bestrijden en een veranderingsproces op gang te brengen. De zelfgenezende kracht van het lichaam wordt door de kruidengeneeskunde gestimuleerd en ondersteund. Het is hierbij belangrijk om de achterliggende oorzaak van een aandoening of ziekte te achterhalen. 

Met kruiden kan dus gericht gewerkt worden op klachten, maar de werking van kruiden zal de gehele mens beïnvloeden, zowel lichamelijk als geestelijk en energetisch. De signatuurleer en typologie geven hier meer duidelijkheid over.

Holistische visie; het totaalplaatje
De natuurgeneeskunde gaat veelal uit van een holistische visie. Dit betekent dat niet alleen naar de symptomen gekeken wordt, maar naar de persoon in zijn geheel, het totaalplaatje.

De eet- en levensstijl en sociale- en werkomstandigheden van de cliënt worden ook meegenomen in het behandelplan. 

Door naar het geheel te kijken en alle omstandigheden hierin mee te nemen, lukt het veel beter om een completer beeld te krijgen, de oorsprong van de klacht(en) te vinden en om te voorkomen dat bepaalde klachten steeds weer terugkomen en chronisch (kunnen) worden.

Veelzijdige werking
De kruidengeneeskunde heeft een veelzijdige werking: ze werkt zowel op het lichamelijk als psychische/emotionele vlak. Kruiden hebben een reinigende, stimulerende, maar ook kalmerende werking, kunnen de weerstand verhogen en hebben door hun vitamines en mineralen een aanvullende werking op het lichaam. Ze hebben zo een herstellende en opbouwende functie. Door hun helende werking kunnen ze de harmonie tussen lichaam, geest en ziel verbeteren en zo zorgen voor betere balans.

Het is bij de toepassing van kruidengeneeskunde wel belangrijk om kennis te hebben over de werking van kruiden, het verloop van ziekteprocessen en de (geestelijke) achtergronden van aandoeningen. Ook is het belangrijk te weten wat de eventuele wisselwerking is met medicijnen die soms al gebruikt worden.

websiteplant_klaproos
websiteplant_malva
websiteplant_dovenetel
websiteplant_mariadistel

De medicijnen uit de hedendaagse geneeskunde zijn ook afgeleid uit planten, maar daarbij wordt maar één of enkele werkzame stoffen uit de plant geïsoleerd en gebruikt, dus niet de plant als geheel. Juist het gebruik van de gehele plant wordt in de kruidengeneeskunde als belangrijk gezien, omdat alle werkzame stoffen een functie hebben in de geneeskrachtige werking en elkaar aanvullen. Ze hebben een onderlinge controlerende en regulerende functie. 

Neveneffecten worden door de andere stoffen in de plant meestal opgeheven. Zo blijft de harmonie van de plant gehandhaafd en is de werking optimaal. Hierdoor is er een diepe, helende werking op de totale mens.

Luisteren naar de signalen van het lichaam
Vanuit de natuurgeneeskunde wordt er geluisterd naar de signalen van het lichaam. Vervolgens wordt er door middel van kruidenmiddelen en een aanpassing van een eet- en leefpatroon en sociale omstandigheden iets aan de aandoening of ziekte gedaan. Voor een goede diagnose is het verstandig om naar een arts of specialist te gaan, maar voor de behandeling kan er gekozen worden om te werken met de natuurlijke middelen of de middelen van de reguliere geneeskunde of een combinatie van beiden. Kruidenmiddelen kunnen ook ondersteunend werken bij de behandeling door de reguliere geneeskunde en kan zo een waardevolle aanvulling zijn. 

Het is wel van belang om dit te bespreken met de arts en de kruidengeneeskundige, zodat de middelen elkaar niet gaan tegenwerken in plaats van ondersteunen.

Deskundige begeleiding
Niet alles wat natuurlijk is, is ongevaarlijk. “Baat het niet, dan schaadt het niet” gaat zeker niet op in de kruidengeneeskunde. Verkeerd en overmatig gebruik van kruiden kan zeker tot schade leiden. Het (geneeskundig) gebruik van kruiden moet dan ook altijd onder begeleiding van een kruidendeskundige gebeuren en zelf dokteren is onverstandig. Op de juiste manier toegepast is de kruidengeneeskunde voor iedereen geschikt.Interesse in een consult? Neem gerust contact op via info@kruidofzo.nl of 06-27293029.