Deze zomer is de eikenprocessierups weer in grote aantallen aanwezig. Met veel jeukende bultjes als gevolg. Wijzelf hebben een veelvoud aan nesten aangetroffen ten opzichte van vorig jaar. En ondanks dat er nu geen rupsen meer zijn, blijft de last nog wel bestaan. De nesten hangen namelijk nog wel aan de bomen en zitten nog vol met brandhaartjes en vervelhuidjes. Deze haartjes worden nog steeds met de wind verplaatst en kunnen zo nog wel degelijk voor last zorgen.

Wat zijn de klachten die je kunt krijgen?
Er zijn verschillende klachten die je kunt krijgen. De ene persoon zal meer last hebben van jeuk en de andere meer van ademhalingsmoeilijkheden of oogklachten. De klachten kunnen zijn;

  • Jeuk en zelfs pijn en een branderig gevoel
  • Ontstekingen
  • Oogklachten
  • Ademhalingsklachten

Tijd om dat nader te onderzoeken en wat feiten op een rijtje te zetten.
De overlast van deze rupsen werkt anders dan bij het steken van muggen, steekvliegen etc. Er wordt niet actief gestoken in de huid en bloed opgezogen. Van een afstand worden enorm veel brandhaartjes afgeschoten die zich vastzetten in de huid met een scherpe punt en weerhaakje. Het heeft dus eigenlijk meer weg van het aanraken van een Brandnetel dan een steek van een mug. Het is te vergelijken met een netelroos reactie. De één reageert hier heftiger op dan de ander.
De haartjes bevatten een soort eiwit dan een soort van allergische reactie veroorzaakt.

Wat te doen?
Belangrijk is natuurlijk om contact met de rupsen zoveel mogelijk te vermijden. Blijf er bij uit de buurt en raak ze vooral niet aan. Probeer ze zelf ook niet te bestrijden.
Als je in de buurt bent geweest van de rupsen ga dan onder de douche en was de kleding.

Als eerste is de basis belangrijk en daarmee een goed immuunsysteem. En dat begint in de darmen. Een darmflora die in balans is, helpt bij een goed immuunsysteem. De darmflora raakt uit balans door antibiotica, medicatie, verkeerde voeding, heftige diarree.

Hoe brengen we de darmflora weer in balans?
Een probioticakuur en prebiotische voeding. En onze voeding verbeteren, want anders is de disbalans zo weer terug.
Er zijn natuurlijke antihistaminica die de klachten kunnen verlichten. Ook antioxidanten en onstekingsremmers kunnen helpen. Voorbeelden volgen hieronder.

Groente en fruit die helpen histamine te verlagen/af te breken en zo helpen de allergische reacties te verminderen zijn bijvoorbeeld waterkers, uien, knoflook, erwtenkiemen, granaatappel, appel, perzik. Ook bepaalde plantenwortels kunnen helpen zoals Gember, Lotuswortel en Kurkuma.

Kruiden die kunnen helpen bij het verminderen van histamine reacties zijn oa;
Moringa, Tijm, Dragon, Kamille, Pepermunt, Citroenmelisse, Glidkruid, Zoethout, Agrimonie, smalle Weegbree en Heilig Basilicum.

Andere voedingsmiddelen die verbetering kunnen geven zijn Spirulina, vitamine C, Omega 3, bromelaïne,
Drink voldoende water en na iedere 2 glazen een beetje zout op de tong heeft ook een antihistamine werking, zeker als er ook sprake is van ontstekingen. Maar ook reinigende kruidenthee met bv Brandnetel of groene thee.
Een uitgebreide uitleg over de planten, voeding en voedingsstoffen die helpen bij allergie vind je hier

Belangrijk: bedenk wel dat kruiden en voedingsproducten een wisselwerking kunnen hebben met elkaar en met medicatie. Ook niet alle kruiden passen bij iedereen en de dosering is ook belangrijk. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’  gaat echt niet altijd op, lees meer…. Raadpleeg dus een altijd een deskundige!

Wat ik zelf doe?
Natuurlijk ben ik zelf ook al van alles aan het uitproberen. Aangezien we veel Eiken om ons heen hebben, ben ik zelf het ideale proefkonijn. De last wordt zo een kans.
Ik merk dat het per lichaamsdeel en dag kan verschillen waar ik baat bij hem.

Ik gebruik Smalle Weegbree inwendig als tinctuur en op individuele kleine bultjes uitwendig. De Goudsbloem crème werkt ook prettig. Die smeer ik vooral op mijn armen en handen.

Ook Aloe vera gel werkt prettig. Het koelt en verlicht. Deze gebruik ik voor grotere oppervlaktes, mn buik en benen.

Aangezien de menthol gel zelfs bij de groothandel uitverkocht was, ben ik menthol poeder gaan proberen. Deze werkt fijn op grotere oppervlaktes, zeker op de warme dagen als je meer zweet. En het is fijn dat je er weer direct kleding overheen aan kunt zonder dat die blijft plakken.

Ik heb nog een aantal andere zalven geprobeerd; Cantharis crème van Heel (Belgium), Calendeel van Heel en crème Bioforce van Dr. A. Vogel. Alle drie hebben ze zeker goede effecten, maar de eerste is wat mij betreft echt de beste.

Verder neem ik een vitamine C met Calcium (als compleet product) en drink ik verdeeld over de dag meerdere malen 2 glazen water en neem daarna een mespuntje zout op mijn tong.
Dagelijks drink ik meerdere glazen zelf gemaakte waterkefir, die ook een probiotische werking heeft. En verder reinigende kruidenthee in de middag. En er gaat spirulina en/of Moringa door de groene smoothie.
Natuurlijk ook regelmatig douchen, haren uitspoelen, bril afspoelen en kleding wassen.

Uiteindelijk geeft alles me verlichting en had ik wel een veel grotere last gehad als ik dit allemaal niet zou doen. Mijn contact met de rupsen is namelijk zelfs zeer intens geweest. Meerdere malen zat er een rups op mij (zelfs in huis) of zeer dichtbij.
Dankzij alle maatregelen was het voor mij een stuk dragelijker.

En ik blijf natuurlijk uitproberen of er nog andere betere middelen zijn. Momenteel heb ik zelf een zalf met meerdere kruiden erin ontwikkeld die goed lijkt te werken.

Wat kun je verder nog doen?
Zorgen voor veel biodiversiteit in je tuin. Hang mezen- en boomkruiperkasten op, zodat deze natuurlijke vijanden van de rupsen huisvesting hebben. Veel hoge en lage beplanting in de tuin zorgt dat de vogels zich thuis voelen, maar ook dat insecten die ook een natuurlijke vijand van de rupsen zijn ook in de tuin komen. Als je geen Eiken in je eigen tuin hebt staan, maar wel in je directe omgeving, dan kunnen deze maatregelen zeker nog helpen.

Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

2 Responses

  • Yolande van Meurs

    Dag Hanneke,

    een advies is ook nog om vanaf dit moment vleermuiskasten op te gaan hangen. Vleermuizen eten de nachtvlinders die uit de rups komen zodat deze alvast niet voor nieuwe aanwas kunnen zorgen.

    Beantwoorden
    • Hanneke de Brouwer

      Dank je Yolanda. Dat is zeker een mooie aanvulling op de adviezen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.