Lentekriebels. En de eetbare tuin.

Voelen jullie het ook al? De aankomende lente? Ik wel! En ik word er blij van!

We hebben de Imbolc, het eerste lentefeest, al gehad en het is alsof de lente zich al echt aankondigt.

Als ik buiten door de Kruidentuin loop, zie ik dat de Citroenmelisse al boven de grond aan het komen is. En ook de Agrimonie kondigt zich al dapper aan. Ik zie zaailingetjes van de Judaspenning iedere dag wat verder gegroeid. Veel bomen en struiken beginnen al een beetje in het blad te komen of de knoppen zijn al wakker aan het worden.
De Sneeuwklokjes en Toverhazelaar bloeiden natuurlijk al langer.

Sneeuwklokje
Agrimonie
Judaspenning
Citroenmelisse

Ook andere voorjaarsplantjes zijn tevoorschijn gekomen. Er is inmiddels volop Winterpostelein en ook Vogelmuur is nadrukkelijk aanwezig. Het Fluitenkruid heb ik ook al waar kunnen nemen. En hier en daar al kleine Brandnetelplantjes en Kleefkruid. 

Winterpostelein
Vogelmuur
Kleefkruid

En de Madeliefjes bloeien nog steeds. Net als de Witte Dovenetel. Zelfs de Heide staat in bloei.

Onderaan het bericht nog meer plantjes die nu in de tuin te vinden zijn.

Madeliefje
Witte Dovenetel
Heide

Deze vroege voorjaarsplantjes zijn enorm goede bronnen van vitamine en mineralen. Zeker de vitamine C in deze plantjes was vroeger erg belangrijk. Ooit was er een tijd dat er nog geen koelkasten en vriezers waren. En geen supermarkten die het hele jaar overvol liggen met ‘verse’ groente en fruit. Toen moesten de mensen het hebben van de in de zomer en najaar aangelegde voorraad. Ze waren dan erg blij als er in het voorjaar weer plantjes opkwamen, die zo rijk waren aan de vitamine en mineralen. Want er was makkelijk een vitamine C gebrek. Denk daarbij aan de scheurbuik dat kon ontstaan.
En als de winter dan wat langer duurde en dus de komst van de voorjaarsplantjes wat langer op zich liet wachten, waren de mensen toch heel blij als de eerste plantjes tevoorschijn kwamen.

En ook nu is het voor mij nog een groot geschenk van de natuur dat ik mijn eten zo uit de tuin/natuur kan halen. Dat het er dus gewoon is. Dat de tuin ons heel veel kan bieden wat we nodig hebben. Wij hebben het hele jaar door groente uit de tuin kunnen eten. En van de voorraad die we hebben aangelegd afgelopen zomer en najaar. En dat zijn niet alleen de groente, maar dus ook de planten die gewoon om ons heen groeien en vaak als onkruid worden gezien. Maar in feite dus waardevolle voeding zijn. De superfoods groeien gewoon om ons heen. Als onkruid 😉
Je moet het alleen wel even weten.

Wat is de natuur toch mooi en wat ben ik er toch dankbaar voor. Laten we er alsjeblieft zuinig en liefdevol mee omgaan.

Wilde Marjolein
Bloedzuring
Kamille
Kaasjeskruid
Driekleurig Viooltje
Sedum/Hemelsleutel
Lupine
Vlier
Hazelaar

One Responses

  • Hanneke de Brouwer

    Ieder moment dat je de tuin ingaat zie je weer van alles. Ieder keer weer iets nieuws. En in deze tijd van het jaar gaat het al best hard. De moeite waard om om je heen te kijken en de tuin en natuur te (her)ontdekken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.