Lughnassadh op 1 augustus.
Dit is het eerste oogstfeest, want er is al te oogsten. Niet alleen op de akkers, maar ook in moestuin, fruittuin en kruidentuin. Zelf maak ik daar ook al volop gebruik van. Nu is de tijd om de kruiden te verzamelen en ook begint de vriezer al aardig gevuld te raken. Een teveel aan groente wordt ook ingevroren. Want het is fijn om in de winter ook het juiste voedsel te hebben. We zijn ons dus al volop aan het voorbereiden op de winter, terwijl het nog volop zomer is.

Is dat nodig dan?
We hebben tegenwoordig toch supermarkten waar we het hele jaar door van alles kunnen krijgen.
Ja, dat is ook zo, maar groente en fruit uit eigen tuin is toch wel top. We kennen de kwaliteit en herkomst en weten dus wat er wel en juist ook niet is gebeurd. Het hoort ook bij ons principe om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

Door het bestaan van supermarkten zijn we juist ook het contact met leven naar de seizoenen kwijtgeraakt. En zo ook met leven met de natuur, in het ritme van de natuur. Terwijl dat wel onze natuur is. En het is fijn om dit ritme wel te volgen.
De jaarfeesten van de Druïden helpen daarbij. We zijn er ons bewust van; van het natuurlijk ritme, de seizoenen en wat de Aarde ons te bieden heeft. En ook dankbaar te zijn hiervoor.

Maar het gaat nog verder.
Het is de tijd van oogsten wat we gezaaid hebben en kunnen zo ook terugkijken of we onze plannen en ideeën juist hebben uitgevoerd. Hebben we de juiste zaden gezaaid en hebben we ze goed gekoesterd? Is eruit voortgekomen wat we graag wilden? Wat zouden we de volgende keer anders doen?
Mooi om ook daar weer bij stil te staan.

2 Responses

 • Wilhelmien dirkx

  Hanneke ik heb de osaka red spinazie erg lekker. Ook wel mosterdspinazie genoemd. En ook de nieuwzeelandse spinazie daar kun je heel de zomer van plukken. Biologisch zaad.
  Groet Wilhelmien

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Mooi te horen Wilhelmien en dank je voor de tip!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.