Na regen komt zonneschijn, maar deze zomer konden we ook wel concluderen dat we blij waren met regen na de zonneschijn. Althans, ik wel. En de natuur ook.

Afgelopen zomer is de natuur gebukt gegaan onder zware omstandigheden. Het was droog, erg droog. En heet, erg heet. En veel van de planten, struiken en bomen in de natuur kunnen daar niet goed tegen. 
Je zag dan ook al heel vroeg alles in herfsttooi gaan. In een soort rusttoestand. Puur uit zelfbehoud. 
Over dergelijke situaties schrijft Peter Wohlleben overigens ook in zijn boek ‘Het verborgen leven van bomen’. Heel interessant, echt een aanrader!

Maar toen ineens kwam de regen. Eindelijk. Je hoorde het de natuur ook denken. En wat zag je vervolgens gebeuren? Veel planten zijn uit hun ruststand gekomen. Ze maken nieuw blad, nieuwe scheuten, bloemen. Hier en daar lijkt het wel bijna voorjaarsgroen. Ook dit is uit zelfbehoud. Zo kunnen er toch nog wat reserves opgebouwd worden.

Ik zag het ook aan de Smeerwortel toen ik ging kijken of dat die al zover was dat ik er zalf van kon gaan maken. Nou, nog niet dus. Weer volop in bloei en jonge, frisse bladeren. Alle energie dus weer in de bovengrondse delen, terwijl ik de wortel nodig heb. Ook de al bijna verdwenen Adderwortel was weer helemaal terug en zelfs in bloei. Het Zevenblad maakt ook nog steeds lekkere, jonge, frisse bladeren. De smalle Weegbree staat er ook weer verrukkelijk bij. (En ja, ik kon het niet nalaten om wat foto’s die ik afgelopen week gemaakt heb bij te voegen. Excuses hiervoor).
De natuur herstelt zich dus en laat hiermee een heel goed zelfherstellend vermogen zien. 

Ook de mens heeft te maken met veel omstandigheden die slopend kunnen zijn. Die energie weg slurpen, die maken dat je niet herstelt van ziekte, moe blijft, klachten blijft houden of ze steeds terugkrijgt. Dit kan heel veel uiteenlopende oorzaken hebben; voeding, leefstijl, andere externe factoren (straling, vervuiling, werkomstandigheden, privé omstandigheden), stress, verlaagd immuunsysteem. Veel klachten, ziektes, aandoeningen zijn te herleiden naar problemen in de darmen. Dat is onze belangrijkste basis.

Belangrijk dus om uit te zoeken wat de oorzaak is van deze klachten. Want hierin ligt de basis van herstel. Ook de mens heeft een groot zelfherstellend, of mooier gezegd, zelfgenezend vermogen. Maar zoals bij de natuur de droogte als oorzaak weggenomen moest worden, zo moet bij ons ook aan de oorzaak gewerkt worden.

Vanuit de natuurgeneeskunde hebben we een holistische werkwijze. Dit betekent dat we naar het geheel kijken en hiermee de oorzaak van de klachten gaan achterhalen, zodat de kans op herstel vele malen groter is. Hier zijn verschillende tools voor te gebruiken, zoals de Lecher-antenne die ik hierbij gebruik. Vervolgens ga ik uitzoeken welke behandelmethode en tools het beste bij jou en je klachten passen. Er zijn namelijk veel kruiden en bloesemremedies die ik voor je in kan zetten. De keuze welke ik inzet, hangt niet alleen af van je klacht, maar ook van jou als persoon, eventuele andere klachten, medicijngebruik etc. 
Het kan ook zijn dat een Access barsAccess Body Procesess of reiki/chakra behandeling beter voor je is. Of een combinatie. 

Als je meer wilt weten over mijn behandelmethoden, werkwijze en de tools die ik kan inzetten, klik dan hier>>>

En even iets heel anders; als je de inhoud van mijn nieuwsbrieven toch niet zo interessant meer vindt, dan kun je jezelf natuurlijk uitschrijven voor mijn nieuwsbrieven. Jammer, maar de keus is aan jou. 
Echter…. je kunt mij ook een berichtje sturen met een onderwerp dat jij graag terugziet in mijn nieuwsbrieven. Waar wil je dat ik graag aandacht aan besteed? Want graag schrijf ik over hetgeen jou ook bezighoudt op het gebied van natuurlijke gezondheid. 
Stel je vraag dus gerust en ik ga kijken of ik het kan verwerken in mijn nieuwsbrief. Leuk toch, om ook zo samen contact te kunnen houden?!
 
En nog wat….in de komende periode ga ik me volop richten op het schrijven en plannen van nieuwe workshops, excursies, wandelingen etc. Ik heb volop inspiratie en zin om leuke activiteiten op te gaan zetten. Houd dus de nieuwsbrieven, website, Facebook, Instagram etc. goed in de gaten. Bij mij kriebelt het al!

En….ik ben nog druk aan het schrijven aan mijn nieuwe boek; ‘Vrouwenkruiden, op natuurlijke wijze vrouw zijn.’ Ook weer een feestje om aan te mogen werken :-). De kruiden hebben in dit boek een hoofdrol, maar er zijn ook mooie bijrollen verdeeld.

Rest mij nog de tip van de week; geniet van deze mooie tijd van het jaar. Ga lekker naar buiten, wandelen in de natuur en ben je bewust van wat je om je heen ziet. Neem het waar en koester het. En geniet als je weer thuis bent van een lekker kopje kruidenthee.

Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!

Smeerwortel
Adderwortel
Acacia
Zevenblad
Paardenbloem
Moerbei
Rozemarijn
Vlinderstruik

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.