Ieder mens, man of vrouw, heeft mannelijke en vrouwelijke in zich. Dus ook iedere vrouw heeft mannelijke eigenschappen en energie. 

Het mannelijke en vrouwelijke in ons moeten we los zien van het fysiek man of vrouw zijn of het seksuele. We hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke aspecten in ons. Het mooiste is als daar een balans in is. Soms is het belangrijk om één van die aspecten wat meer aandacht te geven, wat meer tot uitdrukking te laten komen.

Ook de planten hebben vrouwelijke en mannelijke aspecten. Zo staan de ronde vormen, de witte kleur en de zachtheid voor het vrouwelijke, het harmonische, het ontstekingsremmende en pijnstillende. Het mannelijke staat voor daadkracht, weerstand en weerbaarheid en zien we terug in vierkante of hoekige stengels en het woekerende en onuitroeibare van de planten. Beide belangrijke kanten. Soms overheerst in de plant het mannelijke of het vrouwelijke, soms zijn ze beide duidelijk en als een tegenstelling in de plant aanwezig. 
Deze plantkenmerken helpen ons om onze mannelijke en vrouwelijke kanten te ontwikkelen of indien nodig te temperen. Zij kunnen helpen de balans hierin terug te vinden. Zonder te oordelen en los gezien van het fysiek man of vrouw zijn. 

In de huidige westerse maatschappij overheerst de mannenenergie. Als je als vrouw in een meer door mannen gedomineerde maatschappij of submaatschappij jezelf staande wilt houden, dan zal je daar je aanpassingen in doen, al dan niet bewust. Je mannelijke eigenschappen, maar zeker ook kwaliteiten, gaan een grotere rol spelen. De mannelijke energie is vaak strijdvaardig, krachtig en ondernemend. Niet verkeerd, maar dit kan ook te hard worden. En hiermee kan de zachtheid van de vrouw verminderen.
De echte, oorspronkelijke mannenenergie is daadkrachtig, uitvoerend. Krachtig en doelgericht. Beschermend. Niet stoer, hard en macho-achtig. De kracht zit niet in de gespierde schouders en sixpack. Dat is het fysieke en de seksuele kant van het man zijn en niet de mannenenergie. Die zit vanbinnen, dat is karakter.
Het is niet verkeerd om als vrouw krachtig, daadkrachtig, doelgericht en uitvoerend te zijn. Deze mannenenergie kan juist voor een goede balans zorgen. Die kan ervoor zorgen dat de ideeën en plannen die we hebben ook uitgevoerd gaan worden. Er voor zorgen dat ze kan uitspreken wat er uitgesproken moet worden.

Hieronder nog wat kruiden die je helpen de vrouwelijke of mannelijke aspecten te ontwikkelen;

Vrouwenkruiden;
Kruiden die het buikgebied weer laten stromen, de verbindingen van boven naar beneden weer herstellen.
Witte dovenetel, wilde Marjolein, Vrouwenmantel.

Mannenkruiden;
Kruiden die de weerstand versterken, die weerbaar maken, die aanzetten tot actie.
Braam, Eik, Sleedoorn, Brandnetel, Jeneverbes, Mariadistel.

Nieuwsgierig geworden? Leuk!
Want binnenkort starten Caren Cats en ik met een geheel nieuwe en inspirerende cursus voor de Vrouw. Terug naar wie je bent, je kern. Vrouw mogen zijn. Jezelf mogen zijn. Wij staan te popelen om deze naar buiten te brengen. Houd de nieuwsbrief en de website goed in de gaten.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.