Onlangs heb ik een interessant webinar gevolgd. Dit ging kort samengevat over onze aan- en uitknop; de NMDA-receptor.
Het komt er simpel gezegd op neer dat er een actief en passief zenuwstelsel is. Het actieve zenuwstelsel zorgt ervoor dat we actief bezig kunnen zijn, ons goed kunnen concentreren, alert zijn, lekker kunnen sporten en dat we ons werk kunnen doen. Het passieve zenuwstelsel zorgt er juist voor dat we in rust komen, kunnen slapen en kunnen verteren.

De NMDA-receptor is betrokken bij de hersenontwikkeling, de leercapaciteit, het geheugen, de pijnactivatie en activiteit.

Glutamaat en glycine zorgen voor activatie van dit systeem, zodat Calcium in kan stromen. Om te deactiveren zijn glycine en taurine belangrijk. Zij zorgen ervoor dat Calcium weer uitstroomt en Magnesium instroomt. Ook vitamine B6 en GABA spelen hierbij een rol.
Adrenaline en cortisol hebben natuurlijk invloed op dit systeem.

Wat zijn de symptomen van overactiviteit van de NMDA-receptor

  • Slaapproblemen
  • Gevoeliger voor signalen van buitenaf
  • Gedragsstoornissen
  • Epilepsie
  • Chronische pijn
  • Depressie
  • Chronische
  • vermoeidheid
  • Hoofd staat niet meer stil, piekeren

Wat kun je dan doen?
Zowel Magnesium (liefst in een glycine verbinding) als glycine, taurine en GABA zijn dus belangrijk om in ruststand te komen. En daar gaat het tegenwoordig vaak fout. En als het hier fout gaat, dan kom je niet in ruststand. Slapen, rusten en ontspannen zal dan moeilijker gaan.

Gelukkig zijn er middelen op de markt die zo samengesteld zijn dat ze aansluiten op het deactiveren van de NMDA-receptor. 

Voeding
Ook is het belangrijk om te zorgen dat je met de voeding niet teveel glutamaat binnenkrijgt. Want dat blijft activeren. En dit zit in veel kant-en-klaar eten en bv ook in Chinees eten. Het is een smaakversterker, ook wel bekend als E621 (t/m 625). En die vermijden we sowieso liever.
Glutamaten komen van nature voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Glutamaten komen verder voor in bv zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen en zoutvervangers. De toegevoegde chemische vorm is slechter voor je lichaam dan degene die op een natuurlijke wijze in voeding voorkomt. Maar dit geldt voor alle fabriekstoevoegingen.

Hanneke de Brouwer

Wil je meer weten of advies hebben over dit onderwerp? Maak dan een afspraak voor een (telefonisch/online/mail/persoonlijk) consult via het onderstaande formulier.

(Kruiden)adviezen en antwoorden op (gezondheid)vragen worden alleen gegeven middels een consult. Voor een goed advies is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de persoonlijke situatie en aanvullend (Lecher-antenne) onderzoek te doen. Bovendien blijft het maatwerk.
Het geven van natuurkundig advies en/of het voorschrijven van kruidenmiddelen of andere natuurlijke middelen zal dan ook uitsluitend op basis van een consult gedaan worden.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.