Nou wat mij betreft wel. Ook al zie ik in mijn omgeving dat er anders mee omgegaan wordt. Helaas.
Bij ons in de tuin mag de Paardenbloem wel gewoon groeien. De paardenwei staat er overigens ook vol mee, wat ieder jaar een prachtige aanblik is; een mooie, gele zee van bloemen.
De wortel
Waarom is dan de Paardenbloem toch welkom in de tuin als de paardenwei er vol mee staat?
Omdat de bodem van de wei door de paarden behoorlijk vast geworden is. Hier kunnen de wortels niet goed tot ontwikkeling komen. En die wortel is een belangrijk gebruikt deel. Deze oogsten we in het voor- en/of najaar. In het najaar zit er meer inuline in (inuline heeft een positief effect op de suikerhuishouding in het lichaam).
Van de wortel kan ook koffie gemaakt worden.
Blad en bloem
Maar we gebruiken meer dan alleen de wortel van dit kruid. De bloemen staan leuk in een voorjaarsthee. Ze geven de thee een vrolijk gele kleur. De bladeren zijn goed te gebruiken in een salade, smoothie, soep. Er zijn tal van wildpluk boeken met recepten.
Super food
Heeft het dan ook nog gezondheidsvoordelen? Tuurlijk. Er zitten veel vitamine en mineralen in, echte natuurlijke. En dat hebben we echt hard nodig. Het past dan ook goed bij vermoeidheidsklachten of slechte weerstand.
En vanwege de vele vitaminen en mineralen ben ik ook blij met de Paardenbloem in de paardenwei.
Ook bevat de Paardenbloem veel bitterstoffen, de amara latex om precies te zijn. Amara latex is te herkennen aan het melksap. In dit geval het witte melksap. Bitterstoffen activeren de spijsvertering. De spijsverteringsorganen worden geactiveerd om de verteringssappen vrij te geven. Hierdoor verloopt de vertering van het voedsel beter. De eetlust neemt ook toe (niet dat je gaat schranzen hoor). Het melksap activeert ook de aanmaak van gal. Gal emulgeert de vetten in ons voedsel, zodat deze goed verteerd kunnen worden. Allemaal best belangrijk toch.
Eigenlijk kun je de Paardenbloem beschouwen als een gezonde groente. Een superfood zelfs.
Nogmaals de wortel!
Ja, de wortel is een belangrijke reden dat ik de Paardenbloem vaak inzet in mijn praktijk. Het is namelijk een penwortel. Deze helpt te aarden. Heel krachtig. En via een goede aarding helpt het afvoeren. Afvoeren van al wat niet bij je hoort. Afvalstoffen en energie. Wellicht zal je ook meer gaan plassen.
Niet alleen voor de mens
De biodiversiteitswaarde is ook groot. De Paardenbloem is in het voorjaar namelijk één van de eerste en weinige bloeiende planten in het voorjaar. Bijen, hommels en andere insecten maken er dan ook dankbaar gebruik van. Geef de Paardenbloem dan ook de ruimte; hij is hard nodig en nuttig. Haal hem niet weg of erger nog; spuit hem niet kapot met gif. Maar pluk geregeld bladeren voor een maaltijd of de bloemen voor de thee.
Nog een voordeel
Er zijn er behoorlijk veel te vinden, er zijn er echt genoeg. Een onuitputbare bron.
Pluk het wel op een schone plaats; niet waar veel honden komen, veel verkeer is of gif gespoten wordt. Het beste kun je het dus in de tuin zetten 😉
Ik word blij van de Paardenbloem!
0 Comments