De tweede boom die in het licht gezet wordt is de Paardenkastanje ook wel Wilde Kastanje genoemd. En als wetenschappelijke naam heeft deze boom Aesculus hippocastanum.

Een boom met een sterke, krachtige uitstraling. Niet vreemd dat hij familie is van de Eik.
Een boom met een prachtige bloei in het voorjaar, maar hij takelt in de zomer snel af.
Van stralend naar verlept. Zoals in het leven kan gebeuren; stralend in volle bloei, volop in het leven staan en dan een snelle aftakeling naar oud en ouderdomsklachten.

De Paardenkastanje heeft veel levenskracht.
De bloesems staan fier en krachtig omhoog gericht en kunnen zo veel kosmische energie vangen.

Maar de vruchten zijn ook de moeite waard. Roodbruin met een prachtige glans. De kosmische energie is hierin opgeslagen. De kastanjes trekken negatieve energie aan. Uiteindelijk zullen ze ook dof en grijs worden.
Veel mensen dragen een kastanje bij zich tegen pijn en reuma. Hij wordt ook wel de Jichtboom genoemd.

Bekijk de vrucht ook eens goed; de buitenkant is hard stekelig. Het prikkelt heel erg en is onaangenaam, maar als deze zich dan opent, soms erg langzaam, dan laat het zijn schoonheid en zachtheid zien; mooie roodbruine, glanzende vruchten die zo glad aanvoelen. Met dan ook nog eens een mooie witte binnenkant. Een ruwe bolster blanke pit.

En wat met vroeger wel deed;
Maak een ‘spinnenweb’ van de kastanjes en satéprikkers en hang dit boven de deur. Je zult zo het kwade vangen. Vergelijk het met een dromenvanger.

 

Bij welk type mens past de Paardenkastanje dan?
Het type mens dat in de loop van het leven zwaar, serieus en zorgelijk geworden. De levensvitaliteit is verloren en deze persoon maakt een wat vermoeide en uitgebluste indruk. Zoals de Paardenkastanje in de zomer zelf ook laat zien.
In hun jeugd waren deze personen juist blij en enthousiast. Maar dit verandert meestal rond het 40e levensjaar. De Paardenkastanje helpt dan weer te stralen en helpt deze personen om in hun kracht te staan. Kastanje is een boom van harmonie.

De Paardenkastanje staat voor rechtvaardigheid, fatsoen, wijsheid en verdienstelijkheid. Hij is een rots in de branding en lost graag conflicten op.

Als je dan kijkt naar de vrucht zoals hierboven beschreven dan zie ik een persoon die erg gesloten en geïrriteerd kan reageren op de omgeving. Erg snel geprikkeld is. Maar als deze persoon de tijd krijgt, zal deze zich openen en zijn/haar mooie kanten laten zien. Dan zal hij/zij gaan stralen.

Keltische Boomhoroscoop
De Beschrijving van de Kastanje volgens de Keltische Boomhoroscoop is als volgt;
Eerlijkheid, redelijk en rechtvaardigheid.
Trouw en toch kritisch. Je kunt op hem/haar bouwen.
Diplomatisch en gaat dan ook liever problemen uit de weg. Maar als hij/zij er voor gaat dan gaat hij/zij er ook voor.
De behoefte om zich regelmatig geheel terug te trekken.
Een gebrek aan zelfvertrouwen kan de ontwikkeling afremmen en hem/haar in gezelschap prikkelbaar en lichtgeraakt maken. Maar hij/zij kan ook innemend, geïnteresseerd en levendig zijn.
Kan kritisch zijn, maar weloverwogen.
Kan zich voor de ware liefde helemaal geven. Ook een echt familiemens.
Kastanje staat voor de periode 15 mei t/m 24 mei en 12 november t/m 21 november. Wil je meer weten over de Keltische Boomhoroscoop, klik dan hier…. 

Eigen boomremedie van de Paardenkastanje
Mijn eerste boomremedie is die van de Paardenkastanje.
Met mijn rug zit ik tegen de stam van de grote Paardenkastanje. Het gevoel en beeld dat bij me opkomt is groot en machtig, rijzend, omhoog rijkend, statig, recht. Hoogverheven boven mij. Maar het voelt ook zacht en zoetig.

De Paardenkastanje laat mij zijn kracht zien, zijn statigheid, maar ook zijn zachte en liefdevolle kant. Stilzwijgend, weinig woorden, niet veel poeha, maar wel tot he point.

Hij staat voor vergankelijkheid. Verouderingsprocessen, de levensfasen. En dan vooral de acceptatie van het ouder worden. De liefde voor het leven. Positief verbonden zijn met alle levensfasen.
Kunnen ‘Zijn’ in alle momenten. En loslaten van wat is geweest. In het hier en nu kunnen zijn.

Wanneer je moeizaam door deze processen loopt, zal de Paardenkastanje remedie je daarbij helpen en ondersteunen in je processen. Het laat je weer de mooie kanten van het leven zien. Het helpt je de focus te houden op het hier en nu. Het laat je weer volop in het leven staan en genieten. Het maakt je bewust van alles om je heen.

Dryade
De Dryade van de Kastanje omschrijft de gevoeligheid voor indrukken en prikkels. En hoe je brein er misschien aan kan wennen, maar dat je ziel hier wel degelijk gevoelig voor blijft. En op het moment dat je jezelf bewust bent van de prikkels en indrukken, dan kun je ze verwerken en zullen ze minder op zielsniveau voor overlast zorgen.

Oefening
Praten met de Kastanje is lastig. Maar je kunt wel naar hem luisteren en hem ervaren. Zijn totaliteit aan energie over je heen laten komen.
Ga met je rug tegen de Kastanje zitten en voel de Aarde onder je. Doe je ogen en adem diep in en uit. Maak goed contact met de Aarde. Maak je hoofd leeg, laat alle energetische afvalstoffen uit je lijf wegstromen de grond in.
Luister vervolgens naar wat de Paardenkastanje te zeggen heeft. Neem er de tijd voor. Laat de Kastanje wijsheid binnenstromen. Laat het gewoon rustig gebeuren. Voel dat hij je met raad en daad bij staat en voel de vriendschap die ontstaat. Hij geeft graag raad en zorgt graag voor harmonie.
Wanneer je voelt dat het klaar is, doe je langzaam je ogen open en dank je de Paardenkastanje vanuit je hart voor het contact. Je zult zeker nog vaker terug mogen komen. En doet dat ook!

Bronnen
Eigen kennis en ervaring
Vakopleiding Kruidengeneeskunde Kruidenrijk
De boomhoroscoop – Hans R. Blokzijl
De boomhoroscoop; uit welk hout ben jij gesneden? – Esmée van Doorn
De helende kracht van bomen – Petra Sonneberg
Het Kruidenboek van Ingrid – Ingrid Kropf
De Geneeskracht van Bomen – Kürt Allgeier

Orakel kaarten
Dryaden – Tiziane Mattera

2 Responses

 • Marijke

  De kastanje spreekt mij enorm aan.
  Herkenbaar voor mij in mijn proces en mijn zijn momenteel.

  Beantwoorden
  • Hanneke de Brouwer

   Dat is mooi te horen Marijke!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.