De vrouw achter Kruid of zo
Ik ben Hanneke de Brouwer-Boemaars en met mijn gezin woonachtig in Moergestel. Hier hebben we ons eigen bedrijf in het recyclen van levensmiddelen.
Al voor een lange periode ben ik geïnteresseerd in kruiden. De interesse is feitelijk overgegaan van generatie op generatie. Mijn vader vertelde me dat mijn oma al kruiden geneeskrachtig toepaste en mijn vader zelf heeft ook altijd een kruidentuin gehad, al gebruikte hij kruiden vooral in de keuken. 

Mijn motto is: natuurlijk gezond. Omdat ik geloof in een natuurlijke levensstijl en gezondheid.


Opleiding, cursussen, workshop, trainingen
Na me steeds te verdiepen in de werking van kruiden en dan vooral op het geneeskrachtige vlak, voelde ik wel dat ik er meer mee wilde gaan doen. Een excursie naar het Kruidenrijk in Haaren bracht me duidelijkheid. Ik hoorde dat ze daar ook opleidingen kruidengeneeskunde gaven en ik wist meteen dat ik daar mijn opleiding wilde doen. Na drie indrukwekkende jaren heb ik in 2011 mijn diploma behaald. 


Mijn kennis van kruiden en natuurgeneeskunde is enorm gegroeid in die drie jaren. Als de kruiden je liefde eenmaal gewonnen hebben, dan laten ze je niet meer los.


Na mijn studie kruidengeneeskunde blijf ik nog wel cursussen en workshops volgen, zodat ik mijn kennis en vaardigheden kan blijven ontwikkelen en kan blijven groeien. Zo heb ik ondertussen ook een cursus voor de MIR-Methode gedaan en ben ik ook MIR-therapeut.

Verder heb ik de Lecher-antenne opleiding gevolgd bij Healthcare Academy en ook nog extra cursussen op het gebied van bloesemremedies en het gebruik van de biotensor bij Cornalijn. Ook heb ik trainingen gevolgd in energetisch werk.
Dit alles wordt ook nog aangevuld met mijn HBO-medische basiskennis en psychosociale basiskennis via Academie SAGHO en de Energieschool.nl en ook nog een cursus homeopathie. 


Vanzelfsprekend volg ik jaarlijks meerdere na- en bijscholingen, waardoor ik op de hoogte blijf van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ziektebeelden en de behandelmethoden op natuurlijke basis.

Druïde opleiding
Momenteel volg ik een Druïde opleiding om uiteindelijk de Druïde graad te gaan behalen. Wat gaat me dit brengen? Nog meer verdieping en zo nog beter gaan begrijpen van de planten, de dieren, de natuur, maar ook de mensen om me heen. En ook nog meer kunnen werken met de oeroude kennis en deze vertalen naar het hedendaagse.

 
Momenteel volg ik de Ovatengraad.
De Druïde opleiding volg ik via OBOD (Order of Bards, Ovates en Druids.

De praktijk
Na het behalen van mijn diploma ben ik in juli 2011 officieel voor mezelf begonnen.
Sinds september 2011 ben ik als docente verbonden aan het Kruidenrijk en geef ik voor- en najaarscursussen over kruiden, wat ik met veel plezier doe. Sinds 2012 was ik invalkracht in het eerste jaar van de driejarige opleiding en vanaf september 2015 ben ik vaste docent van het eerste en tweede jaar van de vakopleiding Kruidengeneeskunde. Vanaf september 2018 zal ik me hoofdzakelijk bezig gaan houden met het lesgeven in het tweede jaar.

Op het gebied van kruiden en natuurgeneeskunde ben ik vooral geïnspireerd door Yvonne Maessen, Mellie Uyldert, Corrie van Rossum en Carstien Nijeboer, die ons ook een heel mooi stuk Oosterse kruidengeneeskunde bij heeft gebracht.

Dankzij de kennis die ik via hen zelf of hun boeken verkregen heb en wat ik zelf in veel andere mooie, interessante boeken tegen ben gekomen, heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot waar ik nu ben en heb ik deze website tot stand kunnen brengen. 
Sinds 2012 ben ik gaan werken aan mijn eigen Kruidentuin en inmiddels is er een mooie, afwisselende, leerzame en interessante Kruidentuin ontstaan met een grote diversiteit aan geneeskrachtige en eetbare planten, struiken en bomen in een mooie omgeving.

Mijn opleiding aan de Academie Mens-Arbeid, Academie SAGHO en de Energieschool.nl (HBO medische basiskennis en psychosociale basiskennis), mijn werkervaring op dat gebied en mijn EHBO opleiding, geven nog een positieve extra bijdrage aan het geheel.

Mijn kennis, vaardigheden, ervaring en enthousiasme pas ik toe in de vorm van consulten, kruidenwandelingen, workshops en lezingen, om zo de mensen kennis te laten maken met het gebruik van kruiden en wilde planten die in onze eigen omgeving groeien, zowel op geneeskundig gebied als ook op het gebied van voeding.

Maar ook belangrijk vind ik het geven van advies en begeleiding in de kruidengeneeskunde, MIR-Methode, en natuurgeneeswijzen, waarbij ik de holistische aanpak zeer voornaam vind. Het werken met de Lecher-antenne is hierbij voor mij ook erg belangrijk.Samenwerkingsverbanden
Heel fijn en belangrijk is het in ons vakgebied om samen te werken met collega’s die ook werkzaam zijn op het gebied van natuurlijke gezondheid. Ik was dan ook erg blij met het ontstaan van Natuurlijk Moergestel, waar een aantal professionals uit Moergestel op het gebied van natuurlijke gezondheid een samenwerkingsverband zijn aangegaan. Het is fijn om met collega’s te overleggen en het maakt het eventueel doorverwijzen  makkelijker.

Verder werk ik veel samen met Ana Salve van Vitaal Dier. Aan haar heb ik een fijne collega. We werken beide met kruiden en andere natuurlijke middelen en hebben hier regelmatig overleg over.

Het logo van Kruid of zo
Mijn logo bestaat uit een Madeliefje en de triskele. Ik heb voor het Madeliefje gekozen, aangezien ik dit zo’n mooi plantje vind. Ondanks haar eenvoud en kleine postuur is ze bijzonder krachtig en werkt ze zowel voor de jongsten als de oudsten onder ons.

Verder heb ik in mijn logo een triskele of triskelion. Dit is een oud Keltisch symbool dat staat voor de drie cirkels van het leven (leven, dood en wedergeboorte) of de drie elementen (Land, Zee en Lucht). Elk deel gaat van buiten naar binnen waar ze bij de oorsprong samenkomen.

Het wordt ook gezien als het teken van de “Grote Moeder”, van de natuur. Door dit teken te volgen, neemt ieder de hem of haar toebedeelde plaats in, in het grotere geheel. Tegelijkertijd volgt ieder, vanuit hetzelfde spirituele denken, zijn eigen doelen.


In de Keltische cultuur is het de Triskele) het symbool voor de drie-eenheid in de mens:
Annwn; het onderwereldgebied met kosmisch symbool de maan
Abred; het niveau van beproeving en het stoffelijke bestaan, kosmisch symbool de aarde
Gwynvyd; de geheel ontplooide geest, de toestand van liefde, kosmisch symbool de zon

De Kelten deelden de natuur in in drie delen: aarde, hemel en water.  Om die reden werden de bomen als heilig beschouwd; zij vormen een verbinding tussen die drie delen. De wortels zijn verankerd in de aarde. De stam verbindt de aarde met de hemel en zorgt voor transport van water. De kruin is verbonden met de hemel.
Voor mij zijn bomen heel belangrijk, ze zijn heel bijzonder en hebben iets magisch.

Ik vond dit een heel mooi symbool in mijn logo te verwerken.