- De driegeleding
- De groei- en bloeiwijze
- De groeiplaats van de plant
- De uiterlijke vormgeving van de plant
- De kleur, geur en smaak
- De typologie
De bovenpool: dit is bij de plant het wortelgebied en komt bij de mens overeen met hoofd, hersenen en zenuwstelsel. Het heeft een harde, koude, duidelijke structuur en is meestal een witgrijze massa.
Het middengebied: het blad- en ritmegebied, de hoofdstructuur van de stengel van de plant komt bij de mens overeen met skelet, hart, longen en bloedcirculatie. In het blad vindt de gasuitwisseling plaats, vergelijkbaar met onze longen. Ook vindt in het blad de sapstroom plaats, welke vergelijkbaar is met onze bloedcirculatie.
Onderpool; dit is het bloem- en zaadgebied van de plant en is zacht en warm en heeft weinig structuur. Ook bevinden zich hier de voortplantingsorganen en vindt er stofwisseling (plantsuiker) plaats. Het staat in verband met het buikgebied van de mens, waar ook de voortplantingsorganen aanwezig zijn en waar in de darmen ook stofwisseling plaatsvindt (koolhydraten worden omgezet in bloedsuiker).
In de groei- en bloeiwijze herkennen we ook een driegeleding, maar dan in omgekeerde volgorde;
Naar de aarde gerichte bloei: vaak klokvormige of hangende bloemen. Deze staan voor de introverte, meer naar binnen gerichte, mens. Ze zijn harmoniserend naar hersenen, hoofd en zenuwstelsel en zijn inzetbaar bij zwaarmoedigheid en depressie.
De vorm, het oppervlak en de beharing van het blad vertellen ons veel over de overeenkomsten met de werking op het menselijk lichaam.
Kleur
- Rood: dit is de kleur van het leven en het bloed en dit geeft dan ook een werking aan op het bloed, hart en bloedvaten. Het is de kleur van vuur, daadkracht en energie. Planten met rood zijn opwekkend, verspreidend en laat zweten. Het brengt de energie omhoog.
- Geel: donkergeel is een warme en verzadigde kleur en heeft een associatie met de lever, gal, spijsvertering, maar ook het hart.
- Geel is ook de kleur van graan en symboliseert de voedingsstoffen die uit de aarde komen. De gele kleur stabiliseert en reguleert en laat de energie dalen.
- Wit: ontstaat feitelijk uit een menging van alle kleuren samen. Het heeft een versterkende, verzachtende, kalmerende en harmoniserende invloed op het zenuwstelsel en in het bijzonder bij ontstekingen en vrouwelijke aandoeningen. Witte kruiden brengen de energie naar het binnenste van het menselijk lichaam.
- Blauw: deze kleur heeft een kalmerende en verkoelende werking en helpt daardoor bij koorts en ontstekingen, met name op de luchtwegen en keel. In lichtblauw zit meer wit en deze werkt dan ook specifieker bij koorts en ontstekingen en heeft met name een werking op ogen en luchtwegen. Donkerblauw heeft meer een werking op het zenuwstelsel en zo bij nerveuze aandoeningen en depressies.
- Oranje: dit is een mengkleur van geel en rood en is een warme, zonnige en levendige kleur. Het heeft en stimulerende werking op de levenskracht, het maakt het hart, de lever en het bloed vitaal, het is reinigend en verrijkt het bloed. Het ruimt op en maakt vrolijk, dankzij de zonnige en warme tint.
- Groen: dit is een mengkleur van blauw en geel. Lichtgroen, waar meer geel in zit: werkt op maag, darmen, milt en suikerstofwisseling. Donkergroen, waar meer blauw in zit: heeft een meer kalmerende en versterkende werking, vooral op het hart en bloedaanmaak. Groen laat de energie omhoog gaan. Stagnaties worden opgeheven.
- Paars: dit is een mengkleur van rood en blauw, met soms wat wit. De rode kleur geeft een stimulerende werking aan, terwijl het blauw (en wit) juist een kalmerende werking aangeeft. Dit geeft een harmoniserend effect, specifiek op het hoofd, zenuwstelsel en psyche.
- Bruin: deze kleur ontstaat door een menging van rood, geel en blauw. Deze kleur geeft rust en harmonie. Bruin helpt om te kunnen aarden, het brengt je terug bij de bron. Het geeft een natuurlijke kracht en brede uitwerking en is vooral rustgevend bij stress, (over)vermoeidheid en lichamelijke uitputting.
- Roze: dit is een mengkleur van rood en wit en zodoende een gematigde vuurkracht met een zacht effect op het bloed.
- Zwart: deze kleur geeft een voorhemelse energie aan, het begin. De kleur versterkt met name de nier, het bloed en de fundamentele energie. Het verhoogt de bloeddruk. Het lijkt de energie stil te laten staan, maar is er juist een voorbode van.
- Een verkleuring van roze/rood naar paars/blauw: dit geeft een effect op de gasuitwisseling in de longen en zuurstoftransport naar de cellen.
- Kruiden, signatuurleer en eigenschappen van Yvonne Maessen
- Westerse kruiden in een Oosters jasje van Carstien Nijeboer en Judith Karsten
- http://plantaardigheden.nl
Vragen over kruiden of wil je een kruidenadvies?
Wil je een kruidenadvies of heb je een vraag over kruiden en wil je verder geen consult, lees dan eerst hier verder voordat je het contactformulier invult en verstuurt!