In de vorige nieuwsbrief heb ik uitgebreid geschreven over de maag en verschillende maagklachten, lees meer…
Op verschillende maagklachten wil ik wat dieper ingaan. Eigenlijk specifiek de nerveuze, zwakke maag en vage maagklachten, met bijkomede klachten als een slechte spijsvertering, maagzuur, misselijkheid, overgeven, weinig eetlust, opgeblazen gevoel. Want dat zijn vaak bijkomende klachten.
De nerveuze en zwakke maag zijn veel voorkomende aandoeningen, waarbij normaal gezien nog niet zoveel aan de hand is. Vaak is er bij onderzoek door arts en specialist niets te vinden. Maar de klachten zijn er wel en er is dus wel degelijk iets aan de hand. Deze zal ik dan ook altijd heel serieus nemen.
Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde voedings- en levensstijl, door bedorven voedsel, door medicatie, stress en door overprikkeling en emoties.
Wat houdt een verkeerde voedings- en levensstijl in?
Bijvoorbeeld eten wat niet bij je past. Sommige mensen kunnen bepaald voedsel slecht verdragen. Ook veel alcohol, koffie, frisdrank, suikers, bewerkte voeding (al wat uit de fabriek komt) en melkproducten kunnen slecht verdragen worden. Bepaalde voedselcombinaties vindt de maag ook echt niet fijn; koolhydraten en eiwitten vragen beide om een ander verteringsproces in de maag en als zij samen gegeten worden, kan dat voor klachten zorgen. En meestal eten we die juist samen. Ook fruit samen of kort voor/na een andere maaltijd kan voor problemen als gisting zorgen.
En niet te vergeten het te snel eten en eten zonder aandacht; het ontbijt wegwerken tijdens het autorijden, snel even achter de computer nog een boterhammetje eten of met de aandacht bij de telefoon of Ipad in plaats van bij het eten. En eten bij de televisie. Slecht kauwen. Allemaal echt niet goed voor de maag.
Dus eet de juiste voeding en neem de tijd voor je eten. En de juiste voeding is voeding die zo puur mogelijk is en zo min mogelijk bewerkt. Dus E-nummers vermijden. Voldoende groente en fruit eten is erg belangrijk. En het liefst datgene wat in onze omgeving groeit en er dat seizoen ook is. En biologisch!
De schijf van vijf is een leuke uitvinding, maar persoonlijk heb ik er niet veel mee. Liever kijk ik naar wat de persoon nodig heeft. Want wat de een goed verdraagt, kan voor de ander helemaal verkeerd uitpakken. Niemand is hetzelfde, dus ook niet in de vertering. En veel hangt ook af van je werk, je actieve leven (of juist niet), je levensfase en geslacht.
En dat we geen eten moeten eten wat bedorven is lijkt me logisch. Daar ga je jezelf echt beroerd door voelen.
Maar mogen we dan nooit meer iets lekker eten?
Tuurlijk wel. Maar even voor alle duidelijkheid; gezond en verantwoord eten kan ook lekker zijn. Met de juiste ingrediënten (groente, kruiden en specerijen), kan je heerlijke dingen maken, zonder dat er schadelijke additieven inzitten. Kwestie van uitproberen. Je smaakpapillen moeten er misschien even aan wennen, maar willen dan niet meer anders.
We leven alleen op dit moment in een maatschappij waar je raar wordt aangekeken als je gezond eet en het de maatstaf is om fabrieksproducten, snacks of fastfood te eten. Al zullen veel van de lezers van deze artikelen dit wel anders doen. Helaas zijn dat soort producten massaal en goedkoop te verkrijgen.
Maar als je in de basis gezond eet, dan is het helemaal niet erg om een keer een uitzondering te maken. We zijn nu eenmaal mensen. Als je dan een keer wat eet of drinkt dat minder gezond is, geniet er dan wel van! Want genieten van voedsel is ook erg belangrijk. Dat draagt ook bij aan onze gezondheid.
Maagklachten veroorzaakt door slechte voeding of verkeerde levensstijl kunnen behandeld worden met kruiden om de maag weer beter in balans te krijgen, tot rust te krijgen en te versterken. Maar vanzelfsprekend zal ook het patroon van eten en leven aangepast moeten worden.
Medicijnen en maagklachten
Ja, dat komt erg vaak voor helaas. Er worden om die reden ook heel veel maagzuurremmers/-beschermers voorgeschreven. Die ook weer nare bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld het afzwakken van de Nervus vagus. En die is voor het goed functioneren van meerdere systemen in ons lichaam erg belangrijk. Niet alleen voor de productie van maagzuur.
In mijn praktijk zie ik veel van dit soort klachten. Veel mensen kennen de bijwerkingen van de medicatie die ze gebruiken niet en relateren de klachten die ze hebben dan ook niet aan het medicijngebruik. Dit is wel lastig te behandelen, want de medicatie kan ik niet veranderen. En het gebruik van kruiden en andere natuurlijke oplossingen zal altijd aangepast moeten worden aan de medicijnen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden, maar dit vergt wel veel aandacht en kennis.
Andere vereringsprocessen vaak de oorzaak
Aangezien de gehele spijsvertering meer is dan alleen het verteren van ons voedsel, is het ook goed om daar naar te kijken. De verteringsprocessen van prikkels, indrukken, emoties etc is namelijk ook een belangrijk item bij de spijsverteringsklachten. Zeker bij hooggevoelige mensen.
Soms zit je zo vol van alle prikkels of emoties dat je letterlijk niets meer binnenkrijgt of binnen kunt houden. Denk hierbij ook aan de prille verliefdheid of groot verdriet. Of mensen die echte binnenvetters zijn.
Al wat we op dat gebied te verteren krijgen kan ook erg zwaar op de maag liggen. We laten het wel toe, want we hebben het geslikt, maar we willen het eigenlijk niet echt verder toelaten. Of het komt zelfs als een ergernis terug als maagzuur.
Ook stress is een factor die de spijsvertering al in de maag negatief kan beïnvloeden.
In mijn praktijk komen dit soort maagklachten erg veel voor. Gelukkig is er met kruiden erg veel aan te doen. Vooral met rustgevende kruiden en dan zijn er ook nog specifieke kruiden die goed op de maag werken, zoals citroenmelisse en gember.
De juiste combinatie van kruiden afgestemd op de betreffende persoon en klachten geeft echt hele mooie resultaten. De kruiden kunnen dan als tinctuur en/of thee ingezet worden. Ook wat extra voedingsadviezen zijn hier zeker van toepassing.
En natuurlijk is het belangrijk om bewust te worden waar de klachten vandaan komen. Aan de juiste prikkelverwerking kan best wat gedaan worden. En ook op het gebied van onverwerkte emoties is bewustwording en de juiste hulp belangrijk.
En denk hierbij zeker ook een aan een Acces Bars behandeling, lees meer…
Als afsluiter:
Ben lief voor je maag, ben lief voor jezelf! Of is het andersom 😉
Veel spijsverteringsklachten kunnen heel goed op natuurgeneeskundige wijze begeleid of verholpen worden. Spijsverteringsklachten komen tegenwoordig heel veel voor en veroorzaken veel andere klachten als vermoeidheid, depressie, huidklachten, hoofdpijn. Heb je spijsverteringsklachten, neem dan gerust contact op voor een afspraak!
2 Responses
Fijn om zo’n uitgebreide informatie te ontvangen. Duidelijk en helder. Dankjewel
Graag gedaan Marijke!