De dunne darm is interessant. Het is een belangrijk deel van onze spijsvertering. En deze helpt niet alleen ons eten te verteren! In dit artikel ook meer over de energetische vertering van indrukken, emoties en prikkels.

Onze hap eten heeft inmiddels al een deel van de reis afgelegd. We hebben de hap goed gekauwd, doorgeslikt en de maag heeft deze verder bewerkt. Nu is het moment aangekomen dat de maag beetje bij beetje de voedselbrij doorlaat naar het eerste deel van de dunne darm. Dit via een speciale poort; de pylorus. Deze laat steeds kleine hoeveelheden door, zodat de dunne darm dit kan verwerken. De taken van de dunne darm zijn het kneden en voortbewegen van de voedselbrij, het toevoegen van darmsappen voor de vertering van de spijs en het opnemen van verteringsproducten via de darmwand.

We weten dat de voedselbrij in de maag erg zuur gemaakt is en dat de maagwand daar goed tegen bestand is. Maar de wand van de dunne darm niet. Dat betekent dat die zure voedselbrij de darmwand kan beschadigen. De kleine beetjes die de dunne darm binnenkomen worden dan ook voorzien van natriumbicarbonaat om het zuur te neutraliseren, zodat de brij weer veilig verder kan. De pancreas en de klieren van Brunner leveren dit aan.

 

De dunne darm bestaat in feite uit drie delen.
Het eerste deel heet het duodenum ofwel twaalfvingerige darm. Dit is dus een erg belangrijk stuk dunne darm. Hierin komen de pancreas- en galbuis uit. De pancreas zorgt dat de spijsverteringsenzymen vrijkomen in het duodenum, die ervoor zorgen dat de vet-, eiwit-, en koolhydraatvertering goed verloopt. Ook bevat het pancreassap slijm dat de darmwand beschermt tegen inwerking van de zure massa en enzymen. En zoals hiervoor al benoemd, produceert de pancreas ook het belangrijke natriumbicarbonaat. Evenals de in het duodenum gelegen klieren van Brunner, die bovendien ook extra slijm afgeven. Het slijm beschermt de darmwand en laat de voedselbrij makkelijk glijden.
De gal geeft ook sappen af in het duodenum; gal met galzure zouten die bij de vetvertering helpen, omdat ze het vet emulgeren (verkleinen), zodat de lipase (vetverteringsenzym) er beter op kan inwerken.

Na het duodenum komt het jejunum en daarna het ileum die weer overgaat in de dikke darm. In het verloop van de dunne darm vindt het verteringsproces plaats en worden de verteringsproducten opgenomen. De voedselbrij zal gedurende deze reis van structuur en kleur gaan veranderen.

 

De rode pijl geeft de dunne darm aan; een lange, kronkelige massa. De grijze structuur er omheen is de dikke darm.

De dunne darm is erg lang, maar er wordt ook veel gedaan. De sappen van de pancreas, gal en de darm zelf werken in op de voedselbrij om het verder te verteren. De dunne darm speelt dus een hele belangrijke rol in het verteringsproces.
Het analyseert het tot ons genomen voedsel nauwkeurig en neemt via de darmwand de goede voedingsstoffen op. Datgene wat niet nodig is, gaat verder naar de dikke darm om met de ontlasting uitgescheiden te worden. De dunne darm is dus verantwoordelijk voor de analyse, vertering en opname. Het maakt onderscheid tussen wat goed is en niet goed is.

Wat nu zo mooi is, is dat de dunne darm dit ook doet met de andere spijs die we te verteren krijgen. De indrukken, emoties, prikkels. Ook deze worden geanalyseerd en verteerd door de dunne darm. Natuurlijk op een heel andere manier; energetisch. Mensen die veel indrukken, emoties en prikkels te verwerken krijgen, krijgen vaak last van de spijsvertering, met name de dunne darm. Ook via de Zonnevlecht en het buikchakra komt er op dit gebied veel binnen. De spijsvertering gaat slechter, er is geen eetlust of juist heel veel, een opgeblazen gevoel. Er kan obstipatie of juist diarree ontstaan. En vooral ook de vage buikklachten met onverklaarbare buikpijn.

Zeker hooggevoelige mensen (en vooral ook kinderen) krijgen hier mee te maken. Maar gelukkig is hier wel veel aan te doen met kruiden en bloesemremedies. Met steeds weer mooie resultaten. Kruiden als Paardenbloem, Wilde Marjolein, Lavendel, Agrimonie en Kamille kunnen meer rust geven en helpen om indrukken, prikkels en emoties af te voeren die niet meer nodig zijn of niet bij je horen. Ook aardingsoefeningen kunnen heel goed helpen. En natuurlijk voldoende water blijven drinken en goed op de voeding blijven letten.

Welke fysieke klachten bij de dunne darm horen, bespreek ik de volgende keer.

Veel darmklachten kunnen heel goed op natuurgeneeskundige wijze begeleid of verholpen worden. Darmklachten komen tegenwoordig heel veel voor en veroorzaken veel andere klachten als vermoeidheid, depressie, huidklachten, hoofdpijn. Heb je darmklachten, neem dan gerust contact op voor een afspraak!

0 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.