Zoals al eerder geschreven is de dunne darm een lang stuk darm waar veel gebeurt. De kans dat er iets misgaat is dan ook aanwezig.
Er kunnen storingen zijn in de peristaltiek (de voortbeweging van de darmen) waardoor de vertering te snel of te langzaam gaat. Ook kan er een storing zijn in het verteringsproces zelf. Hierbij kan de darmflora verstoord zijn en/of de aanmaak van belangrijke spijsverteringssappen. Verder kan er nog een stoornis zijn in opname van voedingsstoffen.
Gelukkig kan in alle gevallen veel verbetering worden verwacht met kruiden, voedingssupplementen en aanpassing van voeding.

Diarree
De oorzaak van diarree ligt vaak in de dunne darm. Diarree kan ontstaan doordat we iets verkeerd gegeten hebben of een virusinfectie hebben opgelopen. Ook kun je diarree krijgen door het eten van voeding die niet bij je past of door het gebruik van medicijnen of verkeerde voedingssupplementen.

In het vorige blog hebben jullie ook al kunnen lezen dat ook prikkels, indrukken en emoties uit de omgeving invloed kunnen hebben op de darmen. Hierdoor kan onder andere diarree ontstaan. Ook angst en schrik kunnen diarree veroorzaken.

Wat kunnen we aan diarree doen?
Diarree is een reactie van het lichaam om datgene wat er niet thuis hoort te lozen. Een hele efficiënte en effectieve manier. Maar als diarree te lang duurt, kun je teveel vocht kwijt raken en hierdoor uitdrogen. En ook de voedingsstoffen worden niet goed opgenomen. Belangrijk dus om op tijd in te grijpen.

Waar er sprake is van een virale of bacteriële infectie, dan zal die aangepakt moeten worden. Gelukkig zijn hier mooie kruiden voor.
Groene leem of actieve kool kunnen helpen gifstoffen af te voeren, maar groene leem moet voorzichtig gebruikt worden. Wat verder nog stoppend werkt zijn bosbessensap, rijstewater, geraspte wortel, appel met kaneel en kruiden met looistoffen. Veel drinken van water en kruidenthee is natuurlijk belangrijk om het vocht aan te vullen en afvalstoffen af te voeren.
Bij diarree vermijden we graag voeding die extra prikkelend werkt of zwaar verteerbaar is, zoals specerijen, peulvruchten, noten/pinda’s, paddenstoelen, koffie, alcohol, suiker(producten).

Ook is het belangrijk om te onderzoeken of het aan de voeding ligt en aan welke voeding dan precies. Veel mensen krijgen last van melk- en graanproducten. Ook het eten van suikers en producten met suiker erin verwerkt kunnen diarree veroorzaken. Maar er kunnen ook andere allergieën of intoleranties meespelen.

Bij medicijngebruik is de situatie natuurlijk wat lastiger. De medicatie kan niet zomaar gestopt worden. Wel kijk ik dan wat ik met kruiden kan ondersteunen zonder de werking van de medicatie te verstoren.

Na een periode van diarree is het raadzaam om het microbioom (darmflora) te herstellen met pre- en probiotica.
Bij chronische diarree is het raadzaam om te laten nakijken waar het vandaan komt en dan advies op maat te krijgen wat betreft voeding en (kruiden)behandeling. En vaak zijn ook extra vitamine en mineralen nodig.

Lekkende darm – Leaky gut
Dit is tegenwoordig een veel voorkomend probleem. De darm is zo gemaakt dat er voedingstoffen vanuit de darm door de darmwand kunnen om in de bloedbaan opgenomen te worden. Te grote stukken voeding, gluten en bacteriën, virussen etc kunnen er niet doorheen. Dit om problemen in de rest van het lichaam te voorkomen. Nu kunnen er omstandigheden zijn waardoor de openingen te groot zijn of te ver open blijven staan. Geen enorme gaten, maar wel groot genoeg om datgene wat er eigenlijk niet door mag toch door te laten gaan.

De oorzaken hiervan zijn onder andere stress, infecties, vrije radicalen, verkeerde voeding (bv. suiker, alcohol), gluten en medicatie. De gevolgen zijn laaggradige ontstekingen in het lichaam en vage klachten. Ook depressies kunnen hiermee samenhangen.

Gelukkig is met aanpassingen van de voeding, specifieke supplementen en kruiden hier heel veel aan te doen.

Ontstekingen in de dunne darm – ziekte van Crohn
Ook kunnen er ontstekingen in de darmen ontstaan, waardoor zweren in de darmwand kunnen ontstaan. We spreken dan van Enteritis of zelfs van de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte en zeker niet simpel om te behandelen. Er is sprake van chronische diarree, veel krampen, vermoeidheid, tekorten, bloedarmoede en een lage weerstand.

Maar met de juiste begeleiding op het gebied van voeding en kruiden kun je toch heel veel bereiken. De weg zal niet altijd even makkelijk zijn, maar wanneer er positieve resultaten zijn, is het toch de moeite waard. Het behandelplan zal wel goed begeleid moeten worden voor een optimaal resultaat. Maar er is veel mogelijk.

Veel darmklachten kunnen heel goed op natuurgeneeskundige wijze begeleid of verholpen worden. Darmklachten komen tegenwoordig heel veel voor en veroorzaken veel andere klachten als vermoeidheid, depressie, huidklachten, hoofdpijn. Heb je darmklachten, neem dan gerust contact op voor een afspraak!

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.