De dikke darm is het kortere stuk darm, waar niet veel meer gebeurt op het gebied van vertering. Maar zeker nog wel een belangrijk stuk darm.

Ook in dit gebied kunnen weer specifieke aandoeningen voorkomen. Veel van deze aandoeningen zijn goed te verhelpen met natuurgeneeswijzen. En vaak heeft het hier ook weer te maken met verwerking, de buikchakra en zonnevlecht.

Veel voorkomend is het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) of irritable bowel syndrome (IBS).
Er is sprake van een opgeblazen gevoel en gasvorming, wisselend ontlastingspatroon, slijm in de ontlasting (geen bloed). Het is ook pijnlijk en er kan ook sprake zijn van misselijkheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, angst en depressie.
De oorzaak is vaak stress, te gejaagd leven en eten, onregelmatig eten, te snel eten en met andere zaken bezig zijn tijdens het eten (vergaderen, autorijden, televisiekijken, computerwerk etc.). Ook verkeerde voeding speelt een rol.
De darm krijgt niet goed de tijd om zijn werk te doen en raakt overvol en ontregeld.

Het is hierbij belangrijk om de stress te verminderen met rustgevende en ontkrampende kruiden. Ook moet de darmperistaltiek en de afgifte van spijsverteringssappen verbeterd worden. Hiervoor gebruiken we vooral bittere kruiden in de vorm van tinctuur. Wanneer er sprake is van misselijkheid kunnen daar ook nog kruiden voor worden ingezet.
Ook de lever- en galfunctie moet verbeterd worden, want stress verstoord de aanmaak van galvloeistof. Hierbij passen de bittere kruiden met melksappen.

Belangrijk is natuurlijk om vooral op je voeding te letten en rust en tijd te nemen voor je eten. Bewust en met aandacht bezig zijn met je eten en ook weer goed kauwen.

Een spastische dikke darm kenmerkt zich door een verkrampte dikke darm met krampen, pijn, gassen en afwisselend diarree en verstopping.
Het wordt vaak veroorzaakt door nervositeit, spanning, perfectionisme, teveel zoetigheid of verkeerde voedselcombinaties.
Ook hier zijn weer ontkrampende en rustgevende kruiden belangrijk, aangevuld met Magnesium en Calcium. En let op voedselcombinaties; geen fruit samen met andere voeding en geen koolhydraten samen met eiwitten.

Wat ook veel voorkomt zijn verstoppingsproblemen ofwel obstipatie (tijdelijk, acuut) of constipatie (constant, chronisch). Dit kan voor veel pijnklachten zorgen en een slechte vertering. Constipatie kan ook nog klachten veroorzaken als hoofdpijn, duizeligheid, vieze adem, slechte huid, buikpijn, aambeien, depressie en stoornissen in de vrouwelijk organen. Het kan uiteindelijk leiden tot een darmontsteking.
Ook hier zijn een verkeerde voeding en eetgewoontes (te weinig water drinken en te weinig vezels eten) vaak een oorzaak, evenals te weinig beweging, stress, opgekropte emoties, zwakke darmen en een vernauwing in de darmen. Zelfs een verkeerde ademhaling kan een oorzaak zijn.
Bij een acute verstopping kan er ook sprake zijn van schrik of spanning en het komt vaak voor als mensen op reis zijn.

Belangrijk is voldoende water (of kruidenthee) te drinken en voldoende te bewegen.
Kruiden met slijmstoffen zijn hierbij belangrijk om de darmwand te herstellen en de darmen te reguleren. Bij stress zijn ontspannende kruiden weer belangrijk, maar ook is het voornaam om het buikgebied weer in beweging te krijgen en hier stimulerende kruiden op in te zetten.

Er zijn kruiden die de darmen heel erg stimuleren en daarmee sterk laxeren. Deze mogen alleen tijdelijk en onder begeleiding ingezet worden. Langdurig of verkeerd gebruik van deze kruiden, zoals Sennapeulen, kan schade aan de darmen en andere klachten veroorzaken. Bovendien zal er gewenning optreden.

Vaak hangt het moeilijk of niet kunnen loslaten samen met constipatie. Het is belangrijk dat de persoon in kwestie zich daarvan bewust is. In mijn praktijk merk ik dat deze mensen veel baat hebben om ook nog een bloesemremedie te krijgen als aanvulling op het kruiden-, voedings- en leefstijladvies.

Naast de kruiden, meer water, vezels en bewegen zijn er nog meer tips. Let op een diepe buikademhaling, ga op vaste tijden naar het toilet en houd je ontlasting niet op. Ook een krukje onder de voeten als je op het toilet zit helpt. Hierdoor komt de darm namelijk in een betere houding en verloopt het ontlastingsproces soepeler.
Twee kiwi’s in de ochtend of gewelde pruimen of vijgen kunnen ook helpen.

En eet echt de juiste voeding. Teveel suikers, brood en kant-en-klaar producten kunnen juist verstopping in de hand werken. Ook nachtschaden, peulvruchten, vis, eieren en champignons kunnen verstoppend werken.

Wormen en darmparasieten komen ook nog steeds voor. En niet alleen bij kinderen.
Belangrijk hierbij is het verhogen van de weerstand, de darmflora versterken en het eten van eiwitten en suikers beperken/weglaten. Pas ook op met rauwe vis- en vleesproducten. Er zijn kruiden die hierop in te zetten zijn.
Denk ook aan de hygiëne; goed handen wassen en de nagels kort houden.

Colitis ulceroca is een niet bacteriële dikke darmontsteking. Het geeft pijn en kramp, diarree en verlies van bloed en slijm, gewichtsverlies, vermoeidheid en bloedarmoede. Ook het rectum kan verkrampt zijn. Er kunnen poliepachtige uitstulpsels aan de binnenkant van de darm zijn.

De oorzaak hiervan zit dieper en vaak op emotioneel niveau. De behandeling vraagt meer specialisatie, aangezien dit een ernstigere aandoening is dan bovenstaande aandoeningen.
Verzachten en de ontsteking aanpakken is belangrijk. Hierbij spelen de kruiden met veel slijmstoffen weer een grote rol. Maar ook kruiden tegen kramp en versterkende kruiden zijn voornaam.

Wanneer er bloed bij de ontlasting zit, kan er sprake zijn van een maag- of darmbloeding. Dit is een ernstige situatie en hierbij is het ook altijd belangrijk om een arts te raadplegen. Hoe donkerder de ontlasting hoe hoger de bloeding in het spijsverteringsstelsel zit. De ontlasting kan zwart kleuren.

Bij veel vage en aanhoudende darmklachten kan het verstandig zijn om een uitgebreider onderzoek te laten doen via de huisarts. Zo kunnen ernstige aandoeningen tijdig opgespoord worden of juist uitgesloten worden. Ondersteuning vanuit de natuurgeneeskunde blijft dan ook nog gewoon mogelijk.

Veel darmklachten kunnen heel goed op natuurgeneeskundige wijze begeleid of verholpen worden. Darmklachten komen tegenwoordig heel veel voor en veroorzaken veel andere klachten als vermoeidheid, depressie, huidklachten, hoofdpijn. Heb je darmklachten, neem dan gerust contact op voor een afspraak!

0 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.