Deze pagina is bedoeld om de (nieuwste) ontwikkelingen van de kruidentuin in beeld te brengen. De kruidentuin verandert nog ieder jaar, doordat er nog meer planten, struiken en bomen bijkomen. Eigenlijk worden er ieder jaar nog extra projectjes opgepakt. Via deze pagina wordt je daarover geïnformeerd.
Op de fotopagina vind je meer foto’s van de praktijk en tuin.

Tuin 2018
Voorjaar 
In het voorjaar van 2018 heb ik een nieuw project gestart. 
Ieder jaar wil ik eigenlijk heel graag weer een stuk gazon omvormen tot een waardevol stuk tuin. Aangezien ik weinig ruimte had voor mijn één- en tweejarige planten, besloot ik hier een speciale strook voor te maken onder een rij jonge bomen.
De strook is ongeveer 23 meter lang en zo’n 65 centimeter breed.

Dit voorjaar zag ik enorm veel weilanden oranje/geel kleuren. En dan maak ik me erg veel zorgen. Ik krijg dan erg het gevoel iets terug te willen doen. Juist insecten hebben het steeds zwaarder en nemen in aantal af. 

Deze strook heb ik dan ook niet alleen gemaakt voor eigen gebruik. Het is ook een stukje teruggeven aan de natuur, aangezien wij als mensen veelvan de natuur afnemen. Ieder klein stukje is alweer een mooie bijdrage. 
Dus deze strook is tevens een strook voor bijen en andere insecten.

Ik heb er van alles ingezaaid. onder andere Goudsbloem, Korenbloem, Kamille, Oranje slaapmutsje, Oost-Indische kers, Zonnebloem, Siererwt, Kaasjeskruid, Rode Zonnehoed en nog leuke, speciale bloemenmengsels voor insecten.
Verder heb ik er meteen nog maar wat aangeplant; Hop, Griekse Alant, Citroenmelisse, Fluitekruid, Bosrank, Anjer, Venkel, Kievietsbloem, Valeriaan, Aardpeer, Brunel, Teunisbloem, Zenegroen, Speenkruid, Wilde peen, Toorts.

Dit wordt een fantastisch mooie strook. 

Winter 2018
Daar waar al wat bomen en struiken stonden, hebben we deze groenstrook nog groener gemaakt met vooral veel vruchtdragende bomen en struiken.
Ons pluimvee heeft hier ook wat extra ruimte gekregen en in ruil daarvoor doen zij het onderhoud.

IMG_3760
IMG_3759

Tuin 2017
De Inspiratietuin later in het 2017

Voorjaar 2017
Een paar nieuwe grootse projecten zijn inmiddels ook zo goed als afgerond. De basis is klaar, er hoeft alleen nog wat aangeplant te worden en alles moet nog gaan groeien. Het zijn een bijzondere tuinelementen.
Eén van deze nieuwe elementen is de Inspiratietuin. Deze  is ingericht met verschillende kleuren, geuren, vormen en structuren van zorgvuldig uitgezochte planten en zo gericht op ervaren, verwonderen en inspiratie.
In de nieuwe Wilgenhut kun je de ervaring en inspiratie vervolgens in ontspanning laten bezinnen en de energie laten stromen. Rondom de Wilgenhut zijn nog wat waterpartijtjes gemaakt. De aanplant bestaat vooral uit kruiden die bij het water groeien en kruiden met een vrouwelijk element. 
Beide nieuwe tuinelementen worden verder verbonden met verschillende bijzondere soorten Bamboe en Kornoelje.
Als extra bomen en struik in dit stuk zijn de theestruik en de Paw Paw aangeplant.
Wij zijn echt heel blij met dit nieuwe gedeelte.

Tussen de Wilgenhut en de kippen-/ganzenren is een klein stukje bos. In dit stukje heb ik een paadje aangelegd waardoor de tuin interactiever wordt. Zo kun je dit stuk nog beter beleven. 
Het andere element is een Grove, een Keltische Boomcirkel.
Inmiddels zijn de fruitkooi en de moestuinbakken een feit geworden.

Tuin 2016
In oktober en november van 2016 hebben we mijn moestuin verbeterd, zodat we zelf meer oogst hebben en praktischer kunnen werken. Een grote fruitkooi en verhoogde moestuinbakken zijn het resultaat. En ik mag zeggen dat ik hier erg trots op ben en erg blij ben.
Er moet nog zand in de bakken, maar het grootste werk is gedaan.

Tuin 2014
Plannen voor 2014: er zijn al wat stukken gazon omgevormd tot plantenborders. Dat moet ook wel, want met de aanschaf van een groot aantal bijzondere zaden, heb ik die ruimte zeker nodig.


Mei 2014
Bij de vijver aan huis was het nodig om het water veel beter te gaan filteren. Dit voor het behoud van de waterkwaliteit en dus ook de leefomgeving van de vissen.
Voor ons was de mooiste en best passende oplossing om dit te doen met een moerasfilter of wel helofytenfilter. Eerst zijn er heel veel lavastenen in een vijvergedeelte gebracht en hierin zijn verdere meerdere soorten moerasplanten in aangebracht. Deze zorgen voor een zuivering van het water.
   

Maart 2014
De Moestuin 
Ook aan de moestuin wordt hard gewerkt, om zoveel mogelijk onze eigen groente te kunnen telen. Op de achtergrond is de composthoop zichtbaar. De compost hieruit verkregen, wordt gebruikt als grondverbeteraar in de gehele tuin. Zo krijgt de grond meer structuur.

Tuin vooraan: 
 
In dit stukje tuin is een stuk gazon omgetoverd tot nieuwe border, met een grote diversiteit aan planten. Mooie hoge planten, zoals de Griekse Alant, Heemst, Aardpeer, Kardinaalsmuts, Gelderse roos, Engelwortel zijn hier te bewonderen.
Ook staan er nog wat minder hoge en lage soorten als Monnikskap, Jacobsladder, Glad Parelzaaad, Hartgespan, Cichorei, Kerrieplantje en het Olijfplantje. In het midden staat een Japanse Esdoorn.


Voortuin
Dit stuk is in fasen aangepakt. In mei/juni zal het hopelijk klaar zijn.
De cirkels die gemaakt worden, noemen de we ‘circels of life’ en zijn afgeleid van het logo van Kruid of zo.

Februari 2014
Gaat het nog winter worden of niet? Van mij hoeft het niet perse meer. Ook deze winter heb ik nog regelmatig tuinwerk gedaan. Daar hoefde je vorig jaar niet aan te denken.
Maar inmiddels bloeien er al wel Sneeuwklokjes. Daar waar vorige winter de Toverhazelaar al heel vroeg en ook heel lang bloeide, is hier deze winter nauwelijks een bloem aan te zien.


001
Sneeuwklokje

Januari 2014
2014 is meteen begonnen met de aanschaf van een Ginkgo in struikvorm. De Ginkgo of Japanse Notenboom is de laatste vertegenwoordiger van een plantenklasse die en deel vormde van de flora in het Mesozoïcum, 180.000.000 jaar geleden. Eigenlijk is het een naaldboom, maar de naalden zijn vergroeid tot een bladvorm. Deze stond nog hoog op mijn verlanglijst.
Ook zijn er in januari al heel wat zaden binnen gekomen. De sport was om nog aan een aantal planten te komen die niet makkelijk te vinden waren en ik heb er heel wat gevonden. De tuin wordt nog rijker aan een diversiteit van planten en zo nog meer de moeite waard om te bekijken.
Hopelijk komt het voorjaar snel, zodat we ook snel met zaaien kunnen beginnen.

gingko
Ginkgo

Tuin 2013
Dit jaar waren de tweejarigen en vaste planten, gezaaid in 2012, tot volle groei en bloei gekomen. Een schitterend en indrukwekkend gezicht. Hier vind je uitgebreide fotoreportages van het voorjaar en de zomer in 2013: voorjaar en zomer.

In het voorjaar van 2013 besloot ik om het stuk achter de vijver en voor de bomen en struiken aan te planten en in te zaaien, met planten die daar veel vrijer en natuurlijk hun gang kunnen gaan. In 2013 begon dit al aardig vorm te krijgen. In 2014 moet dat er nog beter uitzien. Dit stuk tuin is gelegen aan de grens van ons perceel. We hebben hier meerdere bomen (Treurwilg, tamme Kastanje, Linde, Walnoot) aangeplant, met daarbij veel struiken, zoals Laurier, Vlier, Hazelaar, Hulst, Lijsterbes, Monnikspeper en Jasmijn. In het aangrenzende weitje is in het najaar nog een gewone Es aangeplant. Ook in het najaar is er in de fruittuin een Moerbei bijgezet.

In de zomer van 2013 is er in het tuinstukje tussen het huis en Kruidenatelier een klein vijvertje met aanplant aangelegd. Hier groeit ondermeer ook Waterkers en Water Vergeet-me-nietje.

Het mooiste tuinmoment van 2013 was de komst van het Elstar appelboompje met Maretak. Een hele grote wens van mij. Al meerdere malen had ik geprobeerd deze zelf te zaaien op eigen bomen, maar steeds zonder succes. Dit is een nogal moeilijk proces. Maar ik was in contact gekomen met mensen die een Maretak kwekerij hebben. Vlak bij ons om de hoek. Daar hebben we een mooi exemplaar uitgezocht. Een appelboompje met maar liefst zeven Maretakken erop. Het jaar werd zo mooi afgesloten.

Tuin 2012
In het voorjaar van 2012 zijn we begonnen met de aanleg van de tuin. Voor mij een belangrijk moment. Rondom het Kruidenatelier was al en summiere kruidentuin en ook het kruidenweitje was er al. Maar het echte werk begon pas in 2012. Zonder tekeningen of echt uitgewerkte plannen zijn we gewoon begonnen. De plannen die we hadden zaten in ons hoofd. De uitdaging was zeker om creatief om te gaan met het hoogte verschil.

Als eerste werden de vijvers gerealiseerd, werden er bomen en struiken geplant, een gazon aangelegd en veel kruiden geplant en gezaaid. Veel van mijn planten zijn voortgekomen uit zaad of hebben we gekregen.

Fantastisch om te zien hoe in een paar maanden tijd een kale vlakte veranderde in een echte tuin, vol met bloemen, planten, bomen en struiken. Genieten!

In het najaar van 2012 werd nog een groot stuk tuin aangepakt, zodat het stuk onder de bomen bij de kippenren ook zijn bestemming kreeg. Al een heel stuk compleet, maar wanneer is een tuin echt klaar?!

Een compleet foto overzicht vind je hier: aanleg tuin 2012.