Door de zachte winter lijkt het voorjaar zich al veel eerder aan te kondigen. Al veel planten beginnen te ontspruiten en de vogels zijn ook drukdoende. Ze laten zich al echt horen.
In deze tijd van het jaar vind ik het heerlijk om in de tuin te werken. Met dit weer vind ik het ook fijn om buiten te zijn en de tuin vraagt al om aandacht. Veel tuinklussen zijn fijn en beter om te doen in deze tijd van het jaar. En ik geniet ervan!
Het is ook de tijd om op te schonen. In de tuin ben ik bepaalde stukken flink aan het opschonen. Normaal pak ik niet zo rigoureus aan in de tuin, maar soms is het wel nodig om even stevig aan te pakken. Alles eruit en veel ongewenste spontane planten verwijderen, zodat de gewenste planten weer meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Bij het leegmaken van de borders kwam ik ook paardenbloemen, smalle Weegbree (ook mooie jonge rozetjes), Winterpostelein, Wilgenroosje en Teunisbloemen tegen. Ook hele spontane planten, maar wel gewenst. Die zijn dus terug geplant.
Paardenbloemen in de tuin? Ja, want ik gebruik de wortels van de Paardenbloem en juist in de borders ontwikkelen de wortels zich zo mooi. Het blad en de bloemen zijn natuurlijk ook in het eten of de thee te gebruiken. De meeste voorjaarsplanten barsten van de vitamine en mineralen.
De smalle Weegbree kan ook als voeding gebruikt worden en voor mij is dit een belangrijke plant dankzij de geneeskrachtige eigenschappen, net als het Wilgenroosje. Teunisbloemen bloeien als het donker is en er komen dan nachtvlinders op af. Vogels zijn dol op de zaden. Bovendien zijn de bloemen en de wortels eetbaar. De wortels smaken wat naar ham. Winterpostelein is één van de eerste plantjes die al heel vroeg in het jaar te vinden zijn en het zit boordevol waardevolle vitamine en mineralen. Ook ideaal dus als eetbare plant.
Heerlijk om zo in de tuin bezig te zijn. Het gezang en gekwetter van de vogels om me heen. Lekker met de handen in de aarde en de planten weer ontmoeten. Er komt al van alles boven in de tuin, dus er is echt al veel te zien. De gele Kornoelje staat schitterend te bloeien, de Sleedoorn staat op knappen, de Meidoorn blaadjes staan volop in de knop, de vrouwelijke bloemetjes van de Hazelaar laten zich al zien en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom het is al een feestje.
Wil je meer weten over spontane planten in de tuin, dan is het boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin!’ een echte aanrader. Met dit boek kun je al vanaf deze tijd van het jaar heel goed bijhouden wat er allemaal in je tuin groeit. En in het boek staat ook hoe je deze planten kunt gebruiken. Ook staat erin welke planten goed zijn voor de biodiversiteit en met welke planten je juist voorzichtig moet zijn.
Niet alleen de tuin is toe aan een opschoning. Ook voor onszelf is het goed om te reinigen en afvalstoffen af te voeren. We blijven hierdoor gezonder. Dit kan heel drastisch en streng, maar ook op een mildere, vriendelijkere manier. Het voorjaar is hier een mooie tijd voor.
Voor dit voorjaar heb ik verschillende korte cursussen op de planning staan; de detox kruidencursus en de heerlijke lente kruidencursus.
Beide cursussen zullen ook als online cursus beschikbaar komen.
Ook zal Natuurlijk Moergestel dit jaar een detox dag organiseren. Deze zat drie jaar geleden ook al in de planning, maar kon toen vanwege Covid niet doorgaan. Zaterdag 25 maart aanstaande zal deze plaatsvinden. Meer informatie volgt snel!
Deze detox dag combineert heel mooi met de detox kruidencursus.
Kruidencursus Detox: kruiden en andere tools
Donderdag 30 maart en 6 april
Tijd: 9.30-12.00 uur of 19.30-22.00 uur
Tijdens deze tweedaagse cursus gaan we kijken wat detoxen precies is, waarom het nodig is en welke kruiden en andere tools we hierbij kunnen inzetten. We hanteren hierbij het Reckeweg systeem ofwel homotoxicoseleer om dit te verduidelijken. Ook onderwerpen als Intermittent fasting zullen ook aan bod komen.
Het opruimen van afvalstoffen is niet alleen belangrijk op fysiek niveau, maar ook energetisch is het goed om regelmatig op te schonen. Je voelt je hierdoor een stuk lichter en vrijer.
Kruiden die tijdens deze les besproken worden zijn bijvoorbeeld Guldenroede, Goudsbloem, Mariadistel, Berk, Braam, Brandnetel, Paardenbloem, Wilg, Heermoes.
Er zal ook aandacht zijn voor de signatuurleer en typologie van de planten.
Een mooi begin van de lente. Een fris en fruitige start.
Detox ochtendcursus >>>
Detox avondcursus >>>
Heerlijke lente kruidencursus
Dinsdag 9, 23, 30 mei
Tijd: 9.30-12.00 uur of 19.30-22.00 uur
De lente is de tijd van zaaien en planten van datgene wat je later wilt oogsten. Jezelf voorbereiden op de rest van het jaar. Je plannen tot werkelijkheid gaan maken. Een nieuwe start.
In deze lentecursus gaan we de voorjaarsplantjes, wilde planten en het wildplukken nader bekijken.
Tijdens deze cursus leer je ook hoe je de kruiden/wilde planten kunt verwerken in het eten. Zo gaan we tijdens de les ook kruidenboter, kruidenolie en een heerlijke voorjaarsthee maken. Deze maak je zelf en neem je ook mee naar huis.
Tijdens deze cursus ga je meer leren over het verzamelen, drogen en bewaren van kruiden en de signatuurleer; wat vertellen de uiterlijke kenmerken van de plant ons.
Vanzelfsprekend gaan we ook een aantal kruiden uitgebreid bespreken, zoals de Paardenbloem, Brandnetel, Vlier, Hondsdraf, Weegbree en Madeliefje.
Voor mij staat het ervaren van de plant centraal. En het liefst via een kennismaking in levenden lijve. We zullen dan ook iedere les de tuin in gaan om de planten te ontmoeten en te ervaren. We gaan ruiken, proeven, voelen en zien. Dus niet alleen leren over inhoudsstoffen en werking, maar ook de beleving.
Een heerlijk lente moment!
Heerlijke lente – ochtendcursus >>>
Heerlijke lente – avondcursus >>>
0 Comments