Hebben jullie de regen ook beleefd gisteren? Zo niet, dan was je of binnen (zonde, maar op zich begrijpelijk) of je bent er gewoon niet bewust mee bezig geweest.
Zo ja, dan heb je deze mogelijk net zo beleefd als ik. Want ik was net buiten toen het begon te plenzen. En dat voelde zo fijn. Heel bewust heb ik daar in de regen staan te genieten. In plaats dat de zweetdruppels over me heen stroomden, voelde ik de verkoelende en verfrissende regendruppels. De regen tintelde op mijn huid. Ik heb er echt intens van genoten.

Deze regen was zo hard nodig en zo welkom. De tuin leek er ook echt op gewacht en zelfs naar gesnakt te hebben. Waar ik jullie laatst nog meldde dat de tuin op barsten stond, leek deze de laatste tijd juist weer wat terughoudend te zijn. De droogte en warmte zullen hier zeker aan hebben bijgedragen. Na de bui stonden er ineens planten te bloeien die even daarvoor nog in de knop stonden.

En nu we dan toch in de tuin zijn aangeland, wil ik je eigenlijk vragen om nog eens rond te kijken naar wat er in jouw tuin groeit. En dan bedoel ik niet je meest recent gescoorde plantje van het tuincentrum. Nee, ik bedoel datgene wat spontaan en/of hardnekkig in jouw tuin opkomt en groeit. Want dat zijn vaak de planten die we op wat voor manier dan ook nodig hebben. Ze komen niet voor niets bij ons groeien.
Groeit er niets spontaan in je tuin, dan ben je wellicht iets te hard aan het werk geweest in je tuin. Laat het los en geef de spontane planten wat ruimte. Onderzoek wat er dan opkomt. Je zult verrast zijn.

Ik nodig je uit om naar je tuin te gaan luisteren. Luisteren? Ja, luisteren, want de planten hebben ons wat te vertellen. Ze kunnen je helpen bij fysieke klachten, maar ook kunnen ze je steun bieden wanneer je het emotioneel zwaar hebt. Ze kunnen laten stromen waar het vast zit, je prikkelen/stimuleren of juist kalmeren. Ze kunnen specifieke organen activeren wanneer dat nodig is, afvalstoffen uit je lichaam verwijderen en je aanvullen met vitaminen en mineralen. En ook kunnen ze je helpen wanneer je een overload aan prikkels te verwerken hebt.
Dus kijk eens om je heen wat er groeit en luister naar je tuin. Voel je verbonden met wat er om je heen groeit.

Groeien er planten met stekels, doornen of planten die op een ander manier prikkelen, dan is het wellicht nodig dat je geprikkeld wordt, dat je extra stimulans nodig hebt. Dat er mogelijk organen aangezet moeten worden om wat harder te werken om bijvoorbeeld afvalstoffen kwijt te raken. Hoe heftiger de stekels en doornen, hoe heftiger de werking is. Braam is zo’n stevige stimulans. Hij stimuleert sterk en laat het stevig stromen, maar vult ook goed aan op het gebied van vitamine en mineralen.
Brandnetel bijvoorbeeld kan de vermoeide mens wat extra vuur geven, maar de te vurige mens juist wat afblussen. Het helpt ook afvalstoffen af te voeren. De Brandnetel bevat bovendien heel veel vitaminen en mineralen, dus misschien heb je die wel tekort. Kijk dus eens met andere ogen naar de Brandnetel.
Groeien er juist planten met veel beharing, dan willen zij je wellicht helpen op het gebied van huid en slijmvliezen. Hoe zachter de plant, hoe zachter sowieso de werking. Heemst bijvoorbeeld heeft een superzacht blad, maar ook een enorme groeikracht en een krachtige wortel. De werking is hiermee zowel krachtig als heel zacht en vriendelijk.

Groeien er planten met penwortels, dan is het misschien nodig om beter te aarden en via je aarding af te voeren wat je niet meer nodig hebt. Paardenbloem kan hierbij heel goed helpen. En de gele kleur van de Paardenbloem geeft bovendien aan dat hij de spijsvertering en lever ondersteunt. Blauw heeft juist een verkoelende werking, rood een werking op hart en bloedvaten en paars is kalmerend en harmoniserend.

Onze tuin was de afgelopen weken een heerlijke geurexplosie. Onder andere de vlierbloesem was hier verantwoordelijk voor, maar andere geurige planten als de Linde en de Honingklaver. Geur heeft een directe werking op het zenuwstelsel. Dat kan zowel stimulerend als kalmerend zijn.

En zo is er nog veel meer te weten of wat de planten ons willen vertellen. We moeten er alleen wel naar luisteren.

Ga nu eens luisteren naar je lichaam. Neem even de tijd om te gaan zitten en je te focussen op jezelf. Wat voel je? Voel je ergens pijn? Of een wat zeurend of onprettig gevoel? Kun je diep genoeg ademhalen? Kun je je gedachten laten gaan of blijft het druk daar bovenin? Kun je jezelf ontspannen of voel je ergens nog verkramping of gespannenheid? Voel jezelf verdrietig, onzeker, vermoeid, onrustig, angstig? Voel en luister naar je lichaam en ziel.

En kijk dan nog eens om je heen in de tuin. Wellicht staat daar de plant die jou kan helpen. Niet meteen enthousiast deze plant gaan opeten of thee van gaan zetten, maar ga de verbinding aan. Ga voelen en luisteren. En onderzoeken hoe je de plant het beste kunt gebruiken.

Dit is mijn beleving. Vanuit de kruidenleer, de wijsheid van vele andere kruidenvakmensen en vanuit mijn eigen gevoel. En dat is wat ik uit wil dragen. Dat is wat ik met jou wil delen.

https://kruidofzo-natuurlijkgezond.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.