Wanneer je volgens de jaargetijden leeft dan ben je ervan bewust dat ieder seizoen zijn eigen taken heeft. In de herfst kijken we terug op het zaai- en oogstseizoen en kijken we naar de verbeterpunten en natuurlijk ook de mooie oogst. In de winter maken we onze plannen voor het aankomende voorjaar en zomer.

In het voorjaar komt het zaaiproces. Eerst moet de grond natuurlijk voorbereid worden, dan het juiste moment voor het zaaien afwachten en vervolgens het onderhoud van de zaaibedden en de bestaande borders. Die laatste zijn voor mij als kruidenvrouw ook erg belangrijk, omdat daar ook de planten in staan die ik wil oogsten voor het maken van mijn kruidenproducten.

Na het voorjaar komt dan de zomer en dat is het voornaamste moment van de oogst. In het voorjaar hebben we natuurlijk al wat belangrijke voorjaarsgroente en -planten en dan oogsten we ook de wortels van planten voor bijvoorbeeld kruidenzalf. Maar in de zomer is het echt oogstseizoen. We verzamelen in deze tijd ook voedsel om te bewaren voor in de wintertijd. Een belangrijk seizoen dus.

Wanneer je op deze manier leeft sta je ook dichter bij de natuur en ga je ook het ritme van de natuur weer voelen. Dit is leven naar onze natuur.
En dit gehele proces kunnen we ook doorvoeren naar ons persoonlijke leven.

Wanneer het voorjaar aanbreekt hebben we weer zin om naar buiten te gaan, om onszelf weer naar buiten te richten, onze plannen ten uitvoer te brengen, om in actie te komen.

In de zomer merk je dat we ook graag buiten zijn, het leven buiten is belangrijk, het samenzijn met anderen. Feestjes vieren, genieten van het mooie weer en de buitenactiviteiten.

In het najaar richten we ons al weer meer naar binnen. We komen meer tot rust en kunnen het afgelopen jaar gaan evalueren; wat is er goed gegaan, waar zitten verbeterpunten.

De wintertijd is donker en koud en we trekken ons terug in onze woningen bij de verwarming of het haardvuur. Tijd voor rust. En de tijd om plannen te maken voor het aankomende jaar. Wat willen we dit jaar gaan verwezenlijken? Een nieuwe baan of studie? Een verhuizing? Andere nieuwe uitdagingen? Dit zijn allemaal in feite ook nieuwe zaadjes die we kunnen gaan planten. Heb jij overwogen welke zaadjes jij wil planten?

Binnenkort is het Lughnassadh, het eerste oogstfeest van de Druïden. Deze dag valt officieel op 1 augustus. De zondagmiddag daarvoor, 31 juli, is mijn boekpresentatie a la Hanneke van mijn boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin! De oogst van het zaadje dat ik geplant heb enige tijd geleden.

Een mooiere dag om deze te presenteren op dit eerste oogstfeest van het jaar is er wat mij betreft niet. En jij bent ook van harte welkom op deze dag om gezellig even binnen te lopen en een wandeling door te tuin te maken.
Meer over deze dag vind je hier.

Meer over mijn boek vind je hier.

Meer over de Keltische Jaarfeesten vind je hier.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.