We hebben al behoorlijk wat hete dagen achter de rug en er gaan er nog wel komen.
Een mooi moment om verfrissende dranken te proberen. En dan zonder suikers, zoetstoffen, smaakstoffen en andere toevoegingen.
En verder nog wat handige tips wat betreft muggen, kruidenboter en kruidensaus en het voordeel van water en een beetje zout.

Wat heb je nodig?
Heel simpel water. En daar kunnen we van alles bij doen. Citroen of limoen zijn natuurlijk hele bekende. Maar ook ander fruit is lekker. Denk aan appel, meloen en peer. En groente als bleekselderij en komkommer kunnen ook heel goed.
Maar ook kruiden smaken heerlijk in zo’n mengsel. Citroenmelisse, Citroentijm, Citroenverbena, Munt, Venkel, maar ook Basilicum zijn erg lekker. Eventueel nog wat Rozenblaadjes.
Gember is juist verwarmend, dus die zou ik nu niet doen.

En dan natuurlijk in de koelkast, liefst een dag van tevoren. Dan komt de smaak beter tot zijn recht.
Niet alleen lekker en gezond, maar het ziet er ook nog heel leuk uit.

Koelte en water
Verder is het natuurlijk verstandig om de koelte op te zoeken (en je hoofd vooral ook koel te houden) en voldoende water te drinken. Neem geregeld na een paar glazen water een beetje zout. Dat zorgt voor een betere waterhuishouding in je lichaam.
Neem op tijd je rust en geniet van het mooie weer!

Veel last van muggen?
Wat Citroenmelisse of Munt kneuzen, jezelf er mee inwrijven en dan op tafel leggen zorgt al voor veel minder overlast.
Ook heb ik super goede muggenspray in handige 100 ml flessen met spray. Deze is op basis van etherische olie en 100% natuurlijk zoals jullie van mij gewend zijn.
En zelfs één van de meest kritische personen (mijn echtgenoot) heeft de spray al goedgekeurd en gebruikt deze regelmatig.
Bij mij verkrijgbaar in flesjes van 100 ml met handige spraydop.

Kruidenboter en kruidensaus
Bij een barbecue hoort ook stokbrood en saus. Op het stokbrood is kruidenboter erg lekker. Helaas bevatten de kruidenboters uit de winkel vaak veel ongewenste (en onnodige) E-nummers. maar je kunt zo goed zelf kruidenboter maken.

Hoe dan?
Je neemt de gewenste hoeveelheid biologische roomboter op tijd uit de koelkast, zodat deze zacht genoeg is om kruiden doorheen te mengen. 
Je gaat op zoek naar de juiste kruiden. Deze dienen wel droog te zijn en op een schone plek te zijn geplukt. De kruiden knip je zo fijn mogelijk, want dan komt de smaak het beste vrij. en dan meng je ze door de boter. het beste kun je dan een dag van te voren doen. De smaak is dan nog beter.

Maar welke kruiden kun je dan gebruiken?
O, dat zijn er heel veel. Oregano, Tijm, Dragon, Peterselie, Basilicum, Bieslook, Look-zonder-Look, Oost-Indische kers, Venkel of Dille, Lavendel, Rozemarijn, Hondsdraf, Barbarakruid en nog veel meer. Ook frissere kruiden als Citroenmelisse, Citroentijm, Citroenverbena en Munt zouden kunnen. 
Je kunt van te voren de kruiden proeven om te kijken of je ze lekker vind. En dan kun je zelf combinaties maken die het beste vind passen. Je kunt eindeloos variëren.
Wat Goudsbloem bloemblaadjes er doorheen en wat Madeliefjes er bovenop en het ziet er ook nog eens prachtig uit.

En natuurlijk kun je er ook wat kerrie of paprikapoeder aan toevoegen. Of knoflook. 
Geen kruiden in je eigen tuin? Er zijn speciale kruidenmengsels te verkrijgen met gedroogde kruiden voor kruidenboter.

En het kruidensausje dan?
Hier kun je feitelijk wel dezelfde kruiden voor gebruiken. Alleen gebruik je nu kwark als basis met wat mayonaise erbij. Ook nu weer de kruiden fijn knippen en er doorheen mengen.
Je kunt verschillende combinaties kiezen en zo verschillende sausjes maken.

Geloof me, succes verzekert. Het is echt lekker en nog gezond ook. 

Nog leuke andere tips? Ik hoor ze graag en vermeld ze ook gerust op de website.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.